Lietuvos zoologijos sode virto ir ąžuolai

  • Teksto dydis:

Pastaruoju metu aplinkosaugininkai sulaukė nerimastingų skambučių, kad Lietuvos zoologijos sode Kaune iškirsta nemažai medžių. Tačiau zoologijos sodo vadovas Aurimas Didžiokas tikina, kad žmonės nerimauja be reikalo.

Pastaruoju metu aplinkosaugininkai sulaukė nerimastingų skambučių, kad Lietuvos zoologijos sode Kaune iškirsta nemažai medžių. Tačiau zoologijos sodo vadovas Aurimas Didžiokas tikina, kad žmonės nerimauja be reikalo.

„Šis sanitarinis kirtimas buvo tiesiog būtinas, kadangi daug medžių buvo persenę ar išpuvę, tarp jų – ir stambūs ąžuolai. Tačiau nekirtome drevėtų medžių, kuriuose gali gyventi niūriaspalvis auksavabalis, įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą, – sakė A. Didžiokas. – Mūsų teritorijoje augantys vertingi želdiniai, šimtamečiai ąžuolai, kiti medžiai, kuriuose įsikūrę daug gyvūnų, yra pažymėti specialiais ženklais ir jie yra saugomi.“

Apžiūrėję ir įvertinę beveik 16 ha plotą užimančiame Lietuvos zoologijos sode augančius medžius, specialistai nustatė, kad gana daug jų – džiūstantys ar jau nudžiūvę, mechaniškai pažeisti, su kamienų puviniais. Todėl didžiausius varguolius teko kirsti. Taip pat buvo išretinti menkaverčiai savaiminės kilmės medžiai ir krūmai, kurie užgoždavo vidaus erdves, takus, stelbė vertingus medžius ir kitus želdinius. Kai kurie vietomis augo itin dideliais plotais, todėl žemės paviršiaus nepasiekdavo tiesioginė saulės šviesa, atsirado plotų, kur žolė visiškai nežėlė. Anot zoologijos sodo direktoriaus, buvo būtina išretinti medžius, sudaryti geresnes sąlygas augti vertingoms medžių rūšims, atverti šlaitų panoramą.

Nukirstų medžių kelmai, šakos, tuščiaviduriai kamienai naudojami zoologijos sodo reikmėms – voljerų interjerui, o šakelės – kanopiniams gyvūnams maitinti. Iš nepanaudotų šakų gaminamos drožlės, o nupjautų sutrešusių medžių puvenose veisiami ir auginami kai kurių rūšių vabzdžiai.

Želdinių sutvarkymas, pasak A. Didžioko, – viena iš parengiamųjų veiklų ruošiantis zoologijos sodo atnaujinimui ir rekonstrukcijai. Iškirtus senus medžius, bus sodinami nauji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių