LSMU rektoriaus rinkimuose – sumaištis

  • Teksto dydis:

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) jau pasirengęs naujo rektoriaus rinkimams, kurie numatyti rugsėjo 18-ąją. Ar jie tikrai įvyks?

Kandidatai jau įregistruoti. Tai dabartinis LSMU rektorius profesorius Remigijus Žaliūnas, LSMU Chirurgijos klinikos vadovas, buvęs Kauno klinikų generalinis direktorius profesorius Juozas Pundzius ir buvusi LSMU prorektorė profesorė Irena Misevičienė, dabar universitete nebedirbanti.

Būtent pastaroji kandidatė kreipėsi į Lietuvos akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybą, teigdama, kad rektorių turi rinkti naujos kadencijos taryba. Dabartinė, kurios pirmininkas – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius, rugsėjo 30 d. baigs savo penkerių metų kadenciją.

Profesorės I.Misevičienės teigimu, pagal ES universitetų valdymo praktiką universiteto taryba rektorių gali rinkti tik savo kadencijos laikotarpiui. Dabar veikianti taryba profesorių R.Žaliūną rektoriumi išrinko 2010 m. Prieš tai jis 2002–2010 m. dvi kadencijas iš eilės ėjo rektoriaus pareigas Kauno medicinos universitete, kuris 2010 m. sujungtas su Lietuvos veterinarijos akademija. Pagal Mokslo ir studijų įstatymą, tas pats asmuo to paties universtiteto rektoriumi gali būti renkamas ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės.

LSMU tarybai taip pat mesti kaltinimai, kad ji 2010 m. buvo išrinkta galimai pažeidžiant šalies teisės aktus ir mažiausiai du iš 11 tarybos narių neteisėtai užima pareigas bei gauna už tai atlyginimą.

"Tai yra šmeižtas. Juodosiomis technologijomis bandoma sujaukti rinkimų procedūrą. Taryba funkcionuoja vadovaujantis įstatymais", – tvirtai nukirto LSMU tarybos narys, LSMU Medicinos akademijos kancleris profesorius Vilius Grabauskas.

LSMU tarybos sekretorė, Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė profesorė Rūta Nadišauskienė pridūrė, kad tarybos nariai svarstė rinkimų klausimą, konsultavosi su LSMU ir Vyriausybės teisininkais. Jie patvirtino, kad teisiniu požiūriu šios kadencijos tarybai rinkimų organizuoti nedraudžiama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

šapas

šapas portretas
Jau ketvirta būtų kadencija

šapas

šapas portretas
Jau ketvirta būtų kadencija

šapas

šapas portretas
Jau ketvirta būtų kadencija
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių