Lygių teisių kontrolierė siekia sustabdyti diskriminaciją Kauno rajono darželiuose

Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė nustatė, kad Kauno rajono savivaldybės taryba diskriminuoja gyventojus suteikdama privilegijas statutiniams valstybės tarnautojams. Gegužę Taryba patvirtino teisės aktą, kuriuo pirmumo teisė patekti į darželius suteikiama karo tarnybą atliekančių asmenų ir statutinių valstybės tarnautojų vaikams.

Tyrimas buvo pradėtas po to, kai į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą kreipėsi žmogus, sunerimęs dėl galimos diskriminacijos socialinės padėties atžvilgiu. Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas nurodė, kad sprendimas suteikti pirmenybę būtent statutinių pareigūnų vaikams buvo priimtas siekiant stiprinti krašto apsaugą bei suteikti socialines garantijas dėl jų tarnybos ypatumų - įvairių su tarnyba susijusių apribojimų, budėjimų, viršvalandžių, nuolatinio pareigų vykdymo ir pan. Mero teigimu, dėl tokio sprendimo buvo konsultuotasi su suinteresuotais asmenimis ir jokių pastabų negauta.

Pagal Švietimo įstatymą savivaldybės taryba turi teisę nustatyti priėmimo į ugdymo įstaigas tvarką. Tačiau ji negali prieštarauti Lygių galimybių įstatymui. Pagal jį savivaldybių institucijos įpareigojamos teisės aktuose įtvirtinti lygias galimybes, nepaisant asmenų socialinės padėties.

Negalime gyventi valstybėje, kurioje visi gyventojai lygūs, bet kai kurie iš jų „lygesni“.

Socialinė padėtis apibrėžiama kaip asmens įgytas išsilavinimas, kvalifikacija ir kiti su asmens finansine (ekonomine) padėtimi susiję veiksniai. Tad tyrimo metu buvo vertinama, ar žmonėms nėra teikiamos privilegijos dėl jų turimos kvalifikacijos, suteikiančios galimybę dirbti vidaus tarnyboje.

Atkreiptinas dėmesys, kad Vidaus tarnybos įstatyme yra įvardijamos socialinės garantijos, suteikiamos statutiniams valstybės tarnautojams, tačiau jų vaikų pirmumo teisės patekti į vaikų darželius tarp jų nėra. Atsižvelgiant į tai, tokios garantijos suteikimas yra laikytinas privilegija, o privilegijų teikimas yra tiesioginės diskriminacijos požymis.

A. Skardžiuvienė sutinka, kad statutinių valstybės tarnautojų darbo pobūdis skiriasi nuo kitų profesijų, tačiau tai negali būti priežastimi, kodėl minėta socialinė garantija turėtų būti skiriama tik jiems.

„Įvairūs specialistai, tokie kaip gydytojai, slaugytojai ar socialiniai darbuotojai, dirbantys skirtingu paros metu, taip pat susiduria su budėjimais ir viršvalandžiais, tačiau pirmumo teisė jiems nesuteikiama. Negalime gyventi valstybėje, kurioje visi gyventojai lygūs, bet kai kurie iš jų „lygesni“. Demokratija šalyje gyvuoja jau beveik tris dešimtmečius, tad visi naujai priimami teisės aktai turi gerbti lygybės ir socialinio teisingumo principus“ - sako ji.

Lygių galimybių kontrolierė kreipėsi į savivaldybę nutraukti lygias galimybes pažeidžiančius veiksmus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Priviso visokiausių kontrolierių, tai ir nori rodyti valdžią/

...

... portretas
Cha, BŪTŲ gerai kad ta 'Lygių teisių' kontrolierė žinotų savo veiklos ribas; JEI sakoma kad "savivaldybės taryba turi teisę nustatyti priėmimo į ugdymo įstaigas tvarką. Tačiau ji negali prieštarauti Lygių galimybių įstatymui", tai - TIK JEI ta tvarka nustatytų privilegijas berniukų/mergaičių priėmimui, TIK tada tos kontrolierės žodis turėtų kokią reikšmę (nes IR tuomet DAR veiktų ir kitos, gal net ir viršesnės normos); čia gi turim pareigūnės ATVIRĄ piktnaudžiavimą savo galiomis ir tų galių ribų PERŽENGIMĄ; kontrolierei priklausytų pačiai atsistatydint.

x

x portretas
tai kad soc. remiamiems, daugiavaikėms ir dabar yra privilegijos - eina be eilės
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių