Medžioklės parodoje – Lietuvos istorija ir pusantro tūkstančio trofėjų

  • Teksto dydis:

Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje (Kauno r.) kvepia šienas, kaukši plaktukai, dūzgia grąžtai – kasdien besikeičiantys savanoriai medžiotojai rengia eksponatus didžiulei Medžioklės parodai. Jos atidarymas – birželio 23 d., iki to laiko reikia parengti eksponavimui daugiau nei 1500 trofėjų.

Medžioklės paroda Raudondvaryje, kurio dvaro menų inkubatorius svetingai atvėrė duris dviejų organizacijų – medžiotojų sąjungos „Gamta“ ir Sūduvos medžiotojų sąjungos – projektui, skirta atkurtos Lietuvos valstybės šimtmečiui. Parodos atidarymo dieną, birželio 23-ąją, bus ir šv. Mišios, ir eisena į Raudondvario dvarą su vėliavomis, trimitais, kariškiais.

Per visą Medžioklės parodos Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje laiką, iki rugpjūčio 4 d., vyks paskaitos, pokalbiai, praktiniai mokymai. Koncertuos medžioklės ragų ansamblis, bus mokoma pažinti laukinius paukščius, išgyventi miške pasiklydus, prisivilioti tauriuosius elnius ir stirninus, supažindinama su medžioklės kultūra ir medžiotojo įvaizdžiu visuomenėje, su medžioklinių šunų veislėmis, su retomis, saugomomis gyvūnų rūšimis, naudingų žinių žemės ir miškų savininkams suteiks teisininkas.

Parodos lankytojams bus pateikta išsami informacija apie pagrindinių Lietuvoje gyvenančių gyvūnų biologiją, o budintys medžioklės trofėjų ekspertai galės atsakyti į klausimus.

Daugiau nei pusantro tūkstančio trofėjų, kuriuos išvys parodos lankytojai, surinkti daugiausiai iš Lietuvos miškų ir laukų, bet kai kurie atkeliavo ir iš Baltarusijos, Lenkijos, Latvijos, Estijos bei iš septynių Afrikos valstybių, kuriose leidžiama medžioti. Parodos lankytojai išvys šimtus eksponatų – nuo stirninų, elnių, danielių, briedžių ragų, šerno ilčių iki žirafos, antilopės, liūto ar Marko Polo trofėjų. Vis dėlto pagal ES standartus nebus eksponuojami trofėjai iš tų sumedžiotų gyvūnų, kurių viešas demonstravimas draudžiamas: rudosios meškos, lūšies, plėšrių paukščių ir pan.

Lankytojai galės ne tik susipažinti su didžiojoje salėje eksponuojamais trofėjais, kurių kiekvienas bus paženklintas lentele su medžiotojo pavarde ir trofėjui skirtais balais, bet, užsukę į gretimą salę, praturtinti žinias apie Lietuvos medžioklės istoriją. „Šioje mūsų atkurtos valstybės šimtmečiui skirtoje parodoje didelį dėmesį skirsime edukacijai, – pasakojo vienas Medžioklės parodos organizatorių, Lietuvos medžiotojų sąjungos „Gamta“ prezidentas Raimondas Ribačiauskas. – Parodysime, kaip glaudžiai visą laiką buvo susijusios medžioklė ir Lietuvos visuomenės raida. Šią neįkainojamą istorinę medžiagą surinko Algirdas Brukas.“

„Egzistuoja dviejų rūšių medžiotojai, – aiškino R.Ribačiauskas. – Tai medžiotojai – gamtos globėjai ir medžiotojai – mėsininkai arba šauliai. Medžiotojai – gamtos globėjai – saugo gyvūnus, puikiai išmano jų biologiją, maitina per sunkmetį, o už globą leidžia sau pasiimti vieną kitą trofėjų, nepakenkiant populiacijai, bet prisidedant prie protingo jos reguliavimo. O tie, kuriuos vadinu mėsininkais, tik teršia medžiotojų vardą ir kuria blogą, visuomenę pykdantį įvaizdį. Džiaugiuosi, kad tokių medžiotojų yra nepalyginti mažiau nei tų, kurie su gamta draugauja. Tik tokių medžiotojų dėka Lietuvoje šiandien gyvena stumbrai, taurieji elniai, bebrai, danieliai, aptvaruose laikomi muflonai ir dėmėtieji elniai, kurie anksčiau buvo iš dalies ar visai išnaikinti.“

Parodos rengėjų tikslas – supažindinti lankytojus su Lietuvos medžioklės istorija, kultūra ir perspektyva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KAIMYNAS

KAIMYNAS portretas
baisi paroda

cinizmas

cinizmas portretas
Skerdikai pasivadina globėjais...

vidmantas

vidmantas portretas
jie irgi mylejo givvenima ir norejo giventio! jei jusu galvas ant kablio?dar gi mat didziuojasi zudidami del pramogos.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių