Medžių gynėjų akcija: Kauno valdžiai įteikė ilgą reikalavimų ritinį

Prieš medžių kirtimą kovojantys aktyvistai penktadienį prie Kauno miesto savivaldybės surengė meninę akciją. Jos metu į vieną didelį ritinį suklijavo visus savo pageidavimus bei pastebėjimus ir tai įteikė miesto valdžiai.

Penktadienį visuomenininkai įvairiuose šalies miestuose rinkosi į menines akcijas, kurių metu pareiškė poziciją dėl kertamų sveikų medžių. Vilniuje piliečiai, nešini plakatais, rinkosi prie Aplinkos ministerijos, o Kaune – prie miesto savivaldybės.

Ant rekonstruojamos Laisvės alėjos tvoros kauniečiai prikabino plakatus su užrašais „Stop medžių kirtimui Lietuvoje“. Taip pat pasiruošė šūsnį piešinių, išsakytų reikalavimų, teisinių dokumentų. Juos visus suklijavo į ilgą ritinį ir kartu su oficialiais reikalavimais įteikė Kauno miesto valdžiai.

„Piešinius atsinešė kiekvienas akcijos dalyvis. Mums svarbiausia savivaldybei įteikti oficialų dokumentą, o piliečių pozicija, išreikšta piešiniais ar eilėmis, bus kaip papildoma priemonė, raginanti atkreipti dėmesį“, – sakė viena akcijos organizatorių Rūta.

Ji tikino, kad oficialiu kreipimusi piliečiai nori išsiaiškinti, kodėl miesto medžiais rūpinasi savivaldybės įmonė „Kauno gatvių apšvietimas“. Anot organizatorių, šios įmonės strateginiuose planuose nėra įvardijama želdinių priežiūra, todėl žmonės abejoja, ar bendrovėje dirba kvalifikuoti darbuotojai.

„Net meras anksčiau buvo pripažinęs, kad seniau medžiai genėti netinkamai, tačiau ta pati įmonė ir toliau rūpinasi Kauno medžiais. Kyla baimių, kad jie daro didelę žalą. Dabar čia dirba keli medkirčiai, o ką tai reiškia, kad jie ateina ir nukerta. Todėl prašome, kad arba bendrovės darbuotojų kompetencijos būtų stiprinamos, arba būtų želdinių priežiūrai samdomi ekspertai“, – apie akcijos tikslus toliau tęsė Rūta.

Dar vienas visuomenininkų reikalavimas – įkurti visuomeninę želdinių tarybą, kurioje būtų ir dendrologai, visuomenininkai, kurie analizuotų įvairių parkų, gatvių želdinių būklę, vertintų, kaip juos išsaugoti rekonstrukcijų metu.

Prie meninės akcijos prisijungę kiti kauniečiai tikino, kad dabar Kaune medžius siekiama nupjauti ir pasodinti naujus tik dėl europinių pinigų. „Norime išgelbėti Lietuvos medžius, kad jų neišpjautų. Ten, kur reikia ir medis išpuvęs, taip, lai pjauna, bet dabar krenta visai sveiki medžiai. Pjauna dėl to, kad gražinant aplinką, gaunami Europos Sąjungos pinigų ir reikia juos įsisavinti. Medžiai užima pinigų vietą“, – nuomonę išsakė Vytautas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vieningas šiaudas

Vieningas šiaudas portretas
besidrabstantys vis dar griebiasi koncervatorių, kad paaiškintų patiems nesuvokiamą reiškinį kaip pilietinė atsakomybė. Prie pono ranos pripratę, nesugeba suvokti, kad gyvename demokratinėje šalyje ir kad pati Demokratija nesibaigia vien padėjus kryžiuką kas keturi metai. Neaišku, ar tai sovietinės santvarkos "palaikai" , ar modernūs "tamsuoliai". Linkiu visiems visuotinio atsipeikėjimo. Vardan tos...

džiugu

džiugu portretas
džiugu, kad mieste tik apie 50 puspročių, buvusiojo mero šutvės pasekėjų, kurie bet kokiu būdu stengiasi sutrukdyti dabartinio mero komandai atnaujinti ne tik miestą, bet ir jo želdynus. Šitie sovietinio mentaliteto išperos svaičioja apie tai, kad jie labai susirūpinę miesto medžiais, bet prie savo namų su džiaugsmu juos patys šalina, o ištikrųjų rūpinasi tik savo gerbūviu ir miesto biudžetą 10 metų švaiščiusių veikėjų politinėmis ambicijomis. Ambicijomis tų, kurie šildė savo padžiūvusias kojas Aleksoto aerodromo teritorijoje, o užpakalius miesto įmonėse ir įstaigose, nieko neveikdami, praskolino Kauną, gaudavo valstybinius ir miesto užsakymus, griežė varpais ir pan., iš to gyveno ir riebėjo, dėl to buvo išspirti iš miesto labai ilgam - kurie patys bei jų tėveliai ir sūneliai turėjo privilegijų tiek, kiek mes ir nesvajojam. Kurie šildėsi miestiečių pinigais ir vėl norėtų tą toliau daryti. O gi riebią špygą tokiems, nusibodot iki gyvo kaulo. Čiuožkit jūs visi NAFIG

kad tu nustiptum

kad tu nustiptum portretas
prisikvepaves co2 amzinai bezdantis penija
VISI KOMENTARAI 54

Galerijos

Daugiau straipsnių