Ministerijos įstaigai – priekaištai iš Europos

Europos Komisijai (EK) užkliuvo įtartina "Ekoagros" buvusių vadovų veikla dalijant Ukrainos gamintojams europinius ekologiškos produkcijos sertifikatus. Tai sudomino ir Lietuvos pareigūnus.

Nepakankama kontrolė

"Ekoagros" – žemės ūkio ministerijai pavaldi įstaiga, atsakinga už ekologiškų ūkių bei gamintojų sertifikavimą ir kontrolę.

Neseniai šiai įstaigai pradėjęs vadovauti Gintautas Labanauskas "Kauno dienai" patvirtino, kad gautas EK raštas – "Ekoagros" sertifikavimo veikla Ukrainoje yra stabdoma.

Komisija nurodo, kad šiemet liepą buvo prašyta patvirtinti, jog 2017 m. kai kurių Ukrainos ūkio subjektų ir "Ekoagros" sertifikavimo reikalavimų neatitikę veiksmai buvo išspręsti. Tačiau iš pateiktos informacijos EK padarė išvadą, kad daugeliu atvejų nieko nebuvo padaryta.

Nuo 2016 m. Ukraina, kartu su Kazachstanu ir Rusija, laikoma didelę riziką keliančia šalimi importuojant tam tikrus ekologiškus produktus. Dėl šios priežasties 2017 m. kontrolės įstaigos turėjo atlikti papildomas kontrolės priemones, siekdamos užtikrinti, kad gaminiai atitiktų ES teisės aktus.

EK laiške pabrėžiama, kad "Ekoagros" pateikė papildomos informacijos apie 2017 m. veiklą Kazachstano, Rusijos ir Ukrainos operatoriams. Tačiau, remiantis pateikta informacija, negalima daryti išvados, kad Ukrainos ūkio subjektams buvo taikomos papildomos kontrolės priemonės.

"Problema yra Ukraina. Labai smulkios informacijos kol kas neturime. Parašiau EK, kad informuotų, nuo kada sankcijos taikytinos, kokiam laikotarpiui, ką toliau daryti. Dabar laukiame tikslios informacijos", – neslėpė "Ekoagros" naujasis direktorius G.Labanauskas.

"Ekoagros" Ukrainoje turi apie 80 pareiškėjų. EK nurodo 23 "Ekoagros" klientus, kurių produkcija neatitiko ES ekologiškiems produktams keliamų reikalavimų.

Pasak G.Labananausko, Lietuvoje – per 2 tūkst., o ne ES šalyse – iki šimto įmonės pareiškėjų yra trečiosiose šalyse.

G.Labanauskas neslepia, kad pirmtako veikla kelia nemažai įtarimų, tačiau juos patvirtinti ar paneigti turėtų atsakingos tarnybos.

Įžvelgia korupciją?

G.Labanauskas įmonei "Ekoagros" pradėjo vadovauti šių metų pavasarį. O EK nurodyti pažeidimai įvykdyti 2017 m., kai įmonei vadovavo kitas vadovas. "Už visą įstaigos veiklą buvo atsakingas tuometis įstaigos vadovas Antanas Makarevičius, o tiesiogiai su trečiosiomis šalimis, taip pat Ukraina, dirbo Antrojo sertifikavimo skyriaus vadovas Timas Trubila", – patvirtino G.Labanauskas.

Jis neslėpė, kad ėmus vadovauti įmonei užkliuvo anksčiau atlikti kai kurie veiksmai. "Abejonių sukėlė, ir nemažai. Tačiau šias abejones išsklaidyti ar patvirtinti gali tik atitinkamos tarnybos. Deja, neturiu tam įgaliojimų ar kompetencijos. Įstaiga, neperžengdama savo kompetencijos ribų, gali tik vykdyti korupcijos prevencijos priemones, ką ir daro", – pastebėjo G.Labanauskas.

2017 m. sertifikavimo veiklos Ukrainoje laikotarpiu "Ekoagros" vadovavęs A.Makarevičius dienraščiui bandė neigti jam metamus priekaištus.

"Nežinau nieko. Šitoje įmone nedirbu jau dvejus metus. Jei ES sustabdė, parašė, kokiu pagrindu tai padarė. Aš nuo 2017 m. birželio jau nedirbu. Todėl nieko nežinau", – pareiškė A.Makarevičius.

Pasak A.Makarevičiaus, už sertifikavimą buvo atsakingi įmonės "Ekoagros" skyrių vadovai. Vieni esą tikrino, kiti išduodavo sertifikatus.

"Negali tas pats skyrius tikrinti ir išduoti. Išduodavo ir T.Trubila, ir Virginijus Masionis. Jie pagrindiniai buvo, tai ant jų ir statėme", – bandė aiškinti A.Makarevičius.

Papiktino klausimas

EK užkliuvusiu laikotarpiu "Ekoagros" plėtė veiklą trečiosiose šalyse. E.Makarevičius tikina, kad į Ukrainą važiuodavo ne tik skyrių vadovai. Esą važiuodavo ir tikrintojai, ir jis pats.

"Čia nieko tokio. Ne viskas taip paprasta. Negalėjome išimti tikrintojų iš Lietuvos rinkos sezono metu. Kas turėjo laiko, tie ir važiavo. Kai reikėjo tikrinti daugiau ūkių, važiuodavo ir po du tikrintojus. Jei būtume turėję laisvų žmonių, gal būtume siuntę tik tikrintojus", – veiklą savo vadovavimo "Ekoagros" laiku apibūdino A.Makarevičius.

A.Makarevičių papiktino klausimas apie jo bičiuliškus santykius su vienu iš skyrių vadovų, jau minėtu T.Trubila.

"Mylime vienas kitą. Ot klausimus užduodate. Aš su niekuo nesipykstu. Dirbome kartu, likome draugais, kaip ir su visais 67 žmonėmis įmonėje. Normalūs santykiai ir su Ukrainos ūkių administracijomis, kaip ir 2 600 ūkių Lietuvoje", – išsiliejo A.Makarevičius.

Pasak buvusio "Ekoagros" vadovo, jo direktoriavimo laikotarpiu vyko naujų rinkų žvalgymas, sutarčių sudarymas, todėl trečiosioms šalims buvo mestos gana didelės pajėgos. A.Makarevičius tikina, kad per tą laiką nebuvo jokių pastabų iš gamintojų ar prekiautojų. Esą gal reikia ginčyti Europos draudimą, gal jie ką nors patys pražiūrėjo. Galimą korupciją buvęs vadovas atmetė.

"Nelabai įsivaizduoju, kur ten ta korupcija galėjo būti. Sertifikavimas vyksta prie šešių akių – tikrintojo, eksperto ir skyriaus vadovo. Tai jei ir Trubila tuo metu tikrino ūkį,  sertifikatą pasirašė kitas skyriaus vadovas. Sukčiauti neįmanoma, nes labai didelės patikros. Apgausi, o tos prekės išlįs lentynoje. Prekėms iš Ukrainos vykdoma kone triguba kontrolė", – bandė teisintis buvęs "Ekoagros" vadovas.

Vis dėlto, dienraščio žiniomis, šia istorija jau susidomėjo Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnai.

Nelinkęs sureikšminti

"Ekoagros" antrojo sertifikavimo skyriaus vadovas T.Trubila tikino, kad jį nustebino EK draudimas. "Manau, kad EK ne iki galo išsiaiškino netikslumus. Buvo tam tikras užklausimas iš EK. Mes į jį atsakėme ir, manau, kad komisija ne taip įvertino", – situaciją aiškino T.Trubila.

Jis užsiminė, kad keli žmonės buvo paskirti dirbti su Ukrainos klientais. "Tai buvo mano išrašyti dokumentai, bet manau, kad ES ne iki galo išsiaiškino pateiktą informaciją, ne taip suprato, o gal mes truputį ne taip pateikėme atsakymus ir turbūt įvyko nesusipratimas. Neabejoju, kad turėtų viskas išsispręsti ir atgausime tą leidimą", – tragedijos nedarė T.Trubila.

Didėja poreikis

Maždaug prieš mėnesį ministerija pritarė, kad "Ekoagros" būtų steigiamas atskiras skyrius kontrolei trečiosiose šalyse. Įmonės duomenimis, didžiausias pareiškėjų iš trečiųjų šalių kiekis Ukrainoje.

"Turime per 2 tūkst. pareiškėjų, kurie gauna sertifikatus įmonėje. Tačiau neaišku, kaip bus netolimoje perspektyvoje dėl ekologinių išmokų. Jei jos sumažės, sumažės ir ekologiškai ūkininkaujančiųjų. Finansinis stabilumas sprendžiamas sertifikuojant pareiškėjus trečiosiose šalyse Ukrainoje, Kazachstane, Rusijoje, Baltarusijoje", – situaciją vertino "Ekoagros" direktorius G.Labanauskas.

Ekologiškos produkcijos poreikis ES šalyse yra didelis. Šio poreikio vidaus ūkiai nepajėgia patenkinti.

G.Labanauskas neabejoja, kad ekologiškos produkcijos patekimo galimybė į mūsų rinką užtikrintų ekologiškos produkcijos poreikį ES. Ekologiškos produkcijos poreikis visame pasaulyje kasmet išauga 15 proc. Dalį jos tenka importuoti iš trečiųjų šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ieškokit 'konservų' pėdsako: "Ukraina - mūsų strateginis partneris, jai reikia padėt, jie su mumis atsiskaito...".

Konkreciai daktaras

Konkreciai daktaras portretas
Ne nu cia konkreciai daktaras.. net roza vienas prie vieno :)) Bendra mokykla.. vienas reketavo kitas siaip biznierius:/ nu aisku ne diplomus brome pardavinejo- rimciau sertifikatus!!! :)

Anonimas

Anonimas portretas
Bet kaip abydna, kai tokiam VŠĮ pradeda vadovauti sovietinės armijos Afganistane kontūzitas kareivukas... G.L. galėtų tik vadovauti pionierių palapinių savaitgalio iškyloms.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių