Ministerijos įstaigos spjūvis vaikams iš globos namų

Kauno vaikų globos namų auklėtiniai susidūrė su dar negirdėta diskriminacija. Dėl to, kad yra iš vaikų namų, jie išvaryti iš ES lėšomis finansuojamos vasaros stovyklos.

Diskriminuojami vaikai

Vaikų namų globos reformos esmė – padėti tėvų netekusiems vaikams integruotis į visuomenę, atsikratyti stereotipų. Vaikai iš globos namų perkelti į butus, gyvena šeimynose. Siekiant dar labiau pagerinti jų socialinius įgūdžius, Kauno vaikų globos namai pasirašė sutartį su Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) priklausančia įstaiga "Vaikų poilsis", kad vaikai galėtų vykti į vasaros stovyklą.

Pirmoji neformaliojo vaikų ugdymo programa "Pas dzūkus atvykus" vyko liepos 7–16 d. Joje dalyvavo šeši Kauno vaikų globos namų auklėtiniai. Vienas vaikinas "Vaikų poilsio" darbuotojams pasirodė agresyvus ir nevaldomas, todėl jie pareikalavo jį pasiimti. Globos namų darbuotojai vyko į Dzūkiją, paėmė vaiką, vietoj jo į stovyklą atvyko kitas tėvų neturintis kaunietis, tačiau ir jis neįtiko.

"Toks požiūris labai stebina ir liūdina. Juk "Vaikų poilsis" iš anksto žinojo, kad reikės dirbti su globos namų vaikais. Nesakau, kad tai yra lengva, nes šie vaikai turi problemų. Jie neturėjo tėvų, nepatyrė meilės. Tai sudėtingesnio charakterio vaikai, kai kurie jų – su specialiaisiais poreikiais, reikia užtikrinti, kad laiku išgertų vaistų. O mums pareiškė, kad atvežėme vaiką su maišu vaistų", – atsistebėti negalėjo Kauno vicemerė Rasa Šnapštienė.

Kauno vaikų globos namų darbuotojai įstaigos lėšomis vyko pasiimti vaikų, nors pinigai galėjo būti panaudoti kitoms auklėtinių integracijos į visuomenę priemonėms.

Atsisakė priimti

Vicemerė R.Šnapštienė pastebėjo, kad visi vaikai kartais prikrečia eibių, tačiau tas, kurias padaro vaikų globos namų auklėtiniai, kai kam atrodo didesnės. Ji pati kalbėjosi su antruoju vaikinuku, kuris neįtiko "Vaikų poilsio" vadovui. Vaikas pasakojo, kad stovykloje susirado draugų, su kai kuriais ir dabar susirašinėja.

Tarsi perkūnas iš giedro dangaus buvo praėjusį penktadienį ŠMM įstaigos atsiųstas raštas, kad ji vienašališkai nutraukia sutartį ir į antrąją vasaros stovyklą vaikų iš Kauno nepriims. Antroji vasaros stovykla turėjo tęstis nuo liepos 18 iki 26 d.

Pasak R.Šnapštienės, ŠMM įstaiga šiurkščiai pažeidė sutarties sąlygas.

Auklėtinius siuntėme ten, kur buvo sakoma, kad specialistai turi pakankamai kompetencijos dirbti su probleminiais vaikais.

"Naujos grupės jie net nematė. Kaip gali taip iš anksto stigmatizuoti vaikus ir sakyti, kad ir jie kels bėdų. Kauno vaikų globos namai ne šiaip sau rinkosi bet kokią stovyklą, auklėtiniai buvo siunčiami ten, kur buvo sakoma, kad specialistai turi pakankamai kompetencijos dirbti su probleminiais vaikais. Atrodo, kad tai tebuvo tušti žodžiai, nes veiksmai parodė, kad su šiais vaikais nesusitvarko. Manau, kad ši įstaiga turi išankstinių nuostatų apie vaikų namų auklėtinius", – kalbėjo mero pavaduotoja.

Kauno globos namų vaikai anksčiau yra buvę kitose vasaros stovyklose ir jokių problemų nekildavo.

R.Šnapštienė pasakojo, kad vaikai labai laukė išvykos į Dzūkiją, nes kelionės yra gana reta pramoga. Be to, ir vasaros užimtumas suplanuotas taip, kad jie turėtų bent kažkiek laiko pabūti ne namuose.

"Vaikų lūkesčiai buvo dideli. Vyko konkursai, kas važiuos į Dzūkiją ir kaip dabar jiems pasakyti, kad kiti vienašališkai nutraukė sutartį ir tiesiog pakabino ore jų vasarą? – retoriškai klausė vicemerė. – Sprendžiame, kaip dabar organizuoti vaikų vasaros užimtumą, kad jie būtų saugūs."

(Rasa Šnapštienė. Vilmanto Raupelio nuotr.)

Išsigando viešumo

Kauno vaikų globos namai laišką apie vienašališkai nutrauktą sutartį iš "Vaikų poilsio" gavo penktadienį. Pirmadienį ryte R.Šnapštienė parengė skundą. Jame išdėstė visas aplinkybes apie sugadintą vaikų vasarą ir diskriminuojamus vaikų namų auklėtinius.

Raštą išsiuntė ne tik VšĮ "Vaikų poilsis", jos steigėjai ŠMM, bet ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai (SADM) bei prezidentūrai. Buvo siekiama bendromis jėgomis užtikrinti ne tik deklaruojamas tiesas, kad reikia tėvų netekusius vaikus integruoti į visuomenę, bet taip pat darbais patvirtinti išsakytus žodžius.

Nepraėjo nė pusdienis ir vasaros stovyklas organizavusi įstaiga "Vaikų poilsis" persigalvojo – Kauno atstovams atsiuntė laišką, kad sutartis galioja ir jie laukia šešiolikos vaikų iš Kauno. Antradienį buvo patvirtinta, kad vaikai jau yra stovykloje.

"Manau, kad jie atsikvošėjo, nes raštas buvo išsiųstas įvairioms valdžios institucijoms. Teko dar ne kartą kalbėtis, kad sužinotume, kaip bus rūpinamasi mūsų vaikais. Jie garantavo, kad su jais dirbs geriausia komanda. Sutarėme, kad kiekvieną dieną bus siunčiamos ataskaitos, ką vaikai veikė, kokios pagalbos jiems reikėjo", – sakė R.Šnapštienė.

Ji pridūrė, kad "Vaikų poilsio" atsiųstame laiške buvo frazė: "Bus sustiprintas vadovų kolektyvas." Tai užminė mįslę, ar dėl vaikų namų auklėtinių diskriminacijos nesikeis įstaigos vadovai.

"Kauno dienai" "Vaikų poilsio" direktorė Galina Andrejevskaja bandė aiškinti, kad sutartis esą nebuvo nutraukta, nors dienraščio turimi dokumentai byloja ką kita.

"Viską išsprendėme gražiuoju. Susitarėme, kad galėsime susiskambinti su Kauno vaikų globos namų psichologais, jei kils kokių nors problemų",– sakė įstaigos vadovė.

Atliko patikrinimą

Dėl šio konflikto ir vaikų diskriminacijos,  ŠMM pradėjo tyrimą ir į savo įsteigtą įstaigą išsiuntė specialistus. ŠMM Neformaliojo švietimo skyriaus vedėjas Tomas Pūtys "Kauno dienai" teigė, kad specialistai kalbėjosi su stovyklaujančiais vaikais ir pedagogais, administracija, domėjosi stovyklos organizavimo sąlygomis ir vykdoma programa.

"Akivaizdu, kad vaikų globos namai ir stovykla iš anksto neaptarė vaikų poreikių specifikos, galimų rizikos veiksnių. Dabar abi pusės, besirengdamos antrajai pamainai, viską nuodugniai išsiaiškino, kad išvengtų panašių nesklandumų. ŠMM nurodė stovyklos administracijai atsakingiau pasiruošti stovykloms, atidžiau įvertinti stovyklausiančių vaikų socialinę emocinę patirtį, galimą rizikingą elgesį", – komentavo ministerijos atstovas.

T.Pūtys aiškino, kad dabar prasidėjusiai vaikų pamainai papildomai pasitelkti specialistai, turintys didelę darbo su rizikos grupės vaikais patirtį, sutarta dėl psichologo konsultacijų telefonu, o prireikus ir dėl galimybės atvykti į vietą. Aptarta, kaip keisti pasirengimą stovykloms, kuriose dalyvaus potencialiai probleminiai vaikai.

"Direktorė savo pasiaiškinime raštu nurodė, kad vienašališkai priėmė neapgalvotą sprendimą nutraukti sutartį su globos namais, kuris vėliau buvo atšauktas. ŠMM inicijuos tarpžinybinį pasitarimą su vaikų globos namų vadovais, vasaros stovyklų organizatoriais, SADM atstovais dėl vaikų globos namų auklėtinių veiklos vasarą. Susitikime su VšĮ "Vaikų poilsis" direktore G.Andrejevskaja pasiūlėme stovyklose, kuriose dalyvauja vaikai iš rizikos grupių, vadovų komandą papildyti švietimo pagalbos specialistais, pasirūpinti psichologo konsultacijomis", – komentavo ŠMM Neformaliojo švietimo skyriaus vedėjas.

Komentaras

Vilma Šilalienė, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministrė

Labai nesmagu, kai nutinka tokios situacijos. Norime akcentuoti, kad organizuojant paslaugas vaikams, ypač vaikų globos namų auklėtiniams, kurie susidūrę su sudėtingomis gyvenimo aplinkybėmis, neretai patyrę įvairių traumų, būtinas tinkamas paslaugų organizatorių pasiruošimas šiuos vaikus sutikti ir priimti, suteikti reikiamas paslaugas ir dėmesį.

Vaikų globos namų personalui svarbu įvertinti vaikų emocinę būklę prieš išleidžiant į stovyklą, įspėti apie galimus sunkumus stovyklos organizatorius. Galbūt net, pavyzdžiui, galima būtų nuvykti kartu ir padėti vaikams apsiprasti naujoje vietoje. Kad ateityje būtų išvengta panašių atvejų, svarbiausia – abiem pusėms atsakingai pasiruošti, būti geranoriškiems, bendradarbiauti ir ieškoti kompromisų, kad būtų išpildytas svarbiausias tikslas – atliepti vaikų poreikius.

"Padovanok vaikui vasarą"

Apie ŠMM įstaigos bandymus ignoruoti Kauno vaikus sužinoję prezidentūros atstovai, priminė apie inicijuotą projektą "Padovanok vaikui vasarą". Jo esmė – prisidėti prie turiningo ir prasmingo sunkumus patiriančių vaikų laisvalaikio. Užklausus apie konkrečią situaciją dėl Kauno vaikų globos namų ir "Vaikų poilsio" konflikto, šalies vadovės atstovai patikino, kad specialistai turi būti pasiruošę dirbti su įvairių poreikių vaikais.

"Prezidentės inicijuota akcija "Padovanok vaikui vasarą" visų pirma yra skirta socialinę atskirtį patiriantiems vaikams, kad jų poilsiui būtų sudarytos tokios pačios sąlygos kaip ir visiems vaikams. Dirbti su jais turėtų būti pasirengę visi specialistai", – komentavo Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos nacionalinės socialinio saugumo kampanijos "Už saugią Lietuvą" koordinatorė Marija Dautartaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Milda

Milda portretas
Mano vaikas dalyvavo www.stovyklos.info stovyklose, kur taip pat keli vaikai yra iš asocialių šeimų, jie puikiai įsilieja į kolektyvą ir niekam nekelia problemų. Šie vaikai netgi labiau motyvuoti ir džiaugiasi pramoga, stovyklos vadovai turėtų padėti adaptuotis visiems vaikams stovyklose, o ne ignoruoti juos.

kt

kt portretas
Turėtų pasiaiškinti pati ŠMM ministrė, o ne permesti klausimo sprendimą viceministrėms ir panašiai

Edita

Edita portretas
Aš nenorėčiau, kad su mano vaiku (įvaikintu) būtų žaidžiama "morka", o aš dar už tokį poilsį mokėčiau. Gal reikėtų kartu su vaikais siųsti ir globos namų darbuotoją į tokią stovyklą.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių