Mirė partizaninių kovų dalyvis V. Balsys-Uosis

  • Teksto dydis:

Mirė buvęs Lietuvos rezistentas, partizaninių kovų dalyvis, dimisijos majoras Vytautas Balsys-Uosis, pranešė Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga.

V.Balsys-Uosis gimė lygiai prieš 96-erius metus - 1923 m. kovo 18 d.

Būdamas jaunas, 1944 m. jis gavo šaukimą į Raudonąją armiją, todėl įstojo į partizanų būrį. Partizanavo Kazlų Rūdos miškuose. 1945 m. buvo sunkiai sužeistas Žiemkelio kautynėse.

Sužeistas V.Balsys-Uosis pusmetį slapstėsi Kauno rajone esančioje Papiškės-Novos partizanų žeminėje. 1944-1945 m. skirtingu laiku, šiame bunkeryje slapstėsi net 19 krašto partizanų.

1944-1948 m. V.Balsys-Uosis buvo Tauro apygardos partizanas. 1948 m. jis buvo suimtas ir nuteistas 10 metų pataisos darbų lagerio.

Iš tremties į Kauną buvęs partizanas grįžo tik 1966-aisiais.

2000 m. V. Balsys-Uosis apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Karininko kryžiumi.

2018 m. kartu su kitais partizanais apdovanotas Laisvės premija.

V. Balsys-Uosis tapo vienu iš Editos Mildažytės dokumentinio filmo „Uosis, Tigras ir Liepsna“ herojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ieškantiems tiesos

ieškantiems tiesos portretas
Visa oficiali žmonijos “istorija”-atviras melas: sunaikinta-tiesa.jimdo.com/blog

EL

EL portretas
Kovo 20 diena Sv. Misios uz Balsi-Uosi bus aukojamos Igulos baznycioje (Sobore) 12.00 val. Pasarvotas Kauno Ramoveje, karstas isnesamas 03.20 d. 15 valanda. Garbe ir slove Lietuvos partizanams! Tarptautinis zmogaus teisiu teismas neseniai, pries savaite, pripazino, kad sovietiniu okupantu valdzios kova pries Lietuvos partizanus buvo genocidas. Nusikaltimas, kuriam nera senaties

Lietuvis

Lietuvis portretas
Amžiną atilsį šiam garbiam vyrui o į penktosios kolonos iškrypelių komentarus nekreipkite dėmesio juk jiem už šmeižima moka kremlius.
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių