Mokinio pažymėjimai: afera pakvipęs verslo planas

Kauno "Nemuno" mokyklos-daugiafunkcio centro mokinių tėvai dar praėjusį rudenį sumokėjo už elektroninius mokinio pažymėjimus. Kai kurie pinigus atnešę vaikai šią vasarą baigė mokyklą, tačiau pažymėjimų taip ir negavo. Greičiausiai negaus ir kiti.

Kauno "Nemuno" mokyklos-daugiafunkcio centro mokinių tėvai dar praėjusį rudenį sumokėjo už elektroninius mokinio pažymėjimus. Kai kurie pinigus atnešę vaikai šią vasarą baigė mokyklą, tačiau pažymėjimų taip ir negavo. Greičiausiai negaus ir kiti.

Įžvelgė aferą

"Praėjusiais metais dar spalio mėnesį visiems trims mano vaikams auklėtojai liepė atnešti po 20 litų elektroniniam mokinio pažymėjimui. Pinigus rinko iš visų mokyklos mokinių. Žadėjo, kad pažymėjimai bus gruodį, paskui – sausį, paskui – pavasarį, bet iki šiol nėra nei pinigų, nei pažymėjimų", – redakcijai skundėsi trijų Kauno "Nemuno" mokyklos-daugiafunkcio centro mokinukų mama, prašiusi neviešinti jos pavardės.

Bandymas išnarplioti šią gandais beapaugančią situaciją kaunietei užminė dar daugiau mįslių. "Kreipiausi į klasių auklėtojas, bet jos gūžčiojo ir nežinojo, ką atsakyti, siūlydavo kreiptis į mokyklos direktorę Birutę Paulauskienę, tačiau paskambinusi jai išgirdau tik nemalonų pasiūlymą kreiptis į auklėtojas. Užėjusi į mokyklą, sužinojau, kad direktorė jau nebedirba – išėjo į pensiją. Ar ponia direktorė pensijai susirinko iš kiekvieno vaiko po 20 litų?" – stebėjosi vaikų mama.

Moteris neslėpė, kad 60 litų (daugiau kaip 17 eurų) jai yra nemaža suma, mat po vyro žūties ji tris mokyklinio amžiaus vaikus augina viena.

Jaučiasi apgauti

"Mokinio pažymėjimus užsisakėme pernai rudenį, kai dar buvo kita direktorė. Su bendrove "ID4S" susirašinėjame jau visus metus, nes nepadaryti nei pažymėjimai, nei neįrengta įėjimo į mokyklą kontrolės sistema, o pinigai negrąžinti. Mus apgavo", – teigė Kauno "Nemuno" mokyklos-daugiafunkcio centro laikinoji direktorė Dangirūta Krivickienė.

Pastarąjį kartą mokyklos administracija elektroninius mokinio pažymėjimus turėjusiai parūpinti bendrovei raštą išsiuntė gegužę, o birželio viduryje gavo atsakymą, kuriame bendrovė sutinka nutraukti sutartį ir grąžinti pinigus už nesuteiktas paslaugas. Pasak D.Krivickienės, pinigų prašoma palaukti iki rugsėjo 15 d., nes esanti sunki finansinė padėtis.

"Turime bėdų. Net nežinau, ką reikės daryti. Lauksime dabar tos rugsėjo 15 d., o paskui reikės prašyti savivaldybės ir teisininkų pagalbos", – pripažino laikinoji švietimo įstaigos vadovė. Jos teigimu, "Nemuno" mokykla-daugiafunkcis centras bendrovei "ID4S" pervedė 1 540 eurų.

Dingo it į vandenį

D.Krivickienė tikino, kad taip jau nukentėjo ne tik jos vadovaujama įstaiga. Tokių nelaimėlių yra ir Kaune, ir kituose Lietuvos miestuose.

Ėmusi domėtis bendrove, su kuria pasirašyta sutartis, D.Krivickienė išsiaiškino, kad ji registruota Klaipėdos rajone ir turi tik vieną darbuotoją – vadovę Agnę Zalanskaitę. Įmonė jau spėjo užsiauginti nemenką skolų kuprą. Internete skelbiama, kad vien "Sodrai" bendrovė skolinga 3 867 eurus.

"Agnė mokėjo labai gražiai kalbėti, viską žadėjo, o kai reikalai įstrigo, net telefono nebekelia. Kokia gali būti bendrovė, jeigu ji pati vadovauja ir viską daro – sau ir muziką užsakinėja, ir groja, ir šoka", – liūdnai šyptelėjo D.Krivickienė. Ji sakė nesidžiaugianti, kad jai dabar tenka srėbti košę, užvirtą vadovaujant buvusiai direktoriai, tačiau kito pasirinkimo nėra.

"Buvusi direktorė rado šios bendrovės skelbimą elektroniniame dienyne – kad yra galimybė labai pigiai padaryti vaikams elektroninius pažymėjimus, su kuriais bus galima pasižymėti atėjus ir išėjus iš mokyklos, kuriuose bus galima laikyti pinigus pietums. Žinote, vadovas pasakė, ir mes, mokytojai, per daug nediskutavome ir nesigilinome, tėvai sutiko", – šios istorijos pradžią priminė D.Krivickienė.

Pasak jos, įtarimų kilo jau pernai lapkritį, kai turėjo prasidėti darbai, tačiau mokykla taip nieko ir nesulaukė. Telefonu susisiekti su bendrovės vadove A.Zalanskaite tapo nebeįmanoma, mokykla ėmė rašyti raštus, tačiau veltui.

"Blogiausia tai, kad 26 aštuntokai irgi sumokėjo po 20 litų. Vaikai jau baigė mokyklą ir išėjo. Net jiems negalime grąžinti pinigų", – apgailestavo laikinoji direktorė.

Pasak D.Krivickienės apie keblią situaciją mokinių tėvams buvo paaiškinta dar praėjusiais mokslo metais surengtame tėvų susirinkime.

Savivaldybė nieko nežino

Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos direktorius Virginijus Mažeika apie "Nemuno" mokyklos-daugiafunkcio centro ir kitų miesto švietimo bei ugdymo įstaigų bėdas dėl mokinio pažymėjimų tikino negirdėjęs.

"Negaliu komentuoti. Nesu gavęs jokių direktorių pranešimų apie tokio pobūdžio problemas. Suprantu, kad mokyklos tokias paslaugas turėjo pirkti viešojo pirkimo būdu, turi būti ir sutarties garantijos", – sakė V.Mažeika. Jo teigimu, šiais pirkimais rūpinosi ne savivaldybė, o pačios mokyklos, tad savivaldybės specialistai gali pasiūlyti nebent teisinę pagalbą, kaip elgtis.

Pasak Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos direktoriaus, elektroninio mokinio pažymėjimo sistemas Kaune iki galo yra įdiegusios vos kelios mokyklos, tačiau kurios, neįvardijo. "Yra galimybė rinktis popierinį arba elektroninį pažymėjimą. Elektroninis kainuoja. Mokyklos sprendžia, pasitarusios su savo bendruomene. Vėliau, manau, vis tiek bus tik elektroniniai bilietai", – svarstė V.Mažeika.

Turėjo ministerijos užtarimą

Interneto paieškos sistemose bendrovės "ID4S" direktorės A.Zalanskaitės pavardė mirga spalvingais faktais – ji ne tik skleidžia mokinio pažymėjimo idėją, mėgsta fotografuotis su aukščiausiais šalies vadovais bei partijų lyderiais, sukasi kino industrijoje, bet ir įkliuvo neblaivi prie vairo.

Regis, A.Zalanskaitės užmojai dėl elektroninių pažymėjimų buvo nemenki – ji labai energingai populiarino šią naujovę ir piešė elektroniniams pažymėjimams rožinę ateitį su gausybe galimybių bei paslaugų, pasitelkusi tvirtą Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) užnugarį.

Vien 2012 m., kai elektroninių mokinio pažymėjimų diegimą palaimino ŠMM ir užsakė pagaminti 90 tūkst. kortelių, bendrovė "ID4S" sutartis pasirašė su 72 šalies mokyklomis, o dar su daugiau nei 100 švietimo ir ugdymo įstaigų – ketinimo protokolus. Ir konkuruoti nelabai buvo su kuo, mat tokias paslaugas, be "ID4S", teikė tik viena bendrovė. Deja, ministerijos komentarų šia tema gauti nepavyko, nes nei ministrės atstovei spaudai, nei Komunikacijos skyriaus vedėjai vakar nebuvo įmanoma prisiskambinti.

Atsakingai įsipareigojo?

"Mes finansus ketintume grąžinti. Įmonė tikrai turėjo finansinių problemų ir jų turi. Atsakomybė yra aiški, ir su mokyklomis esame sutarę. Susidūrėme su milžiniška duobe, nes mokykloms daug ką nemokamai padarėme. Kaune yra vienintelė "Nemuno" mokykla probleminė", – tikino bendrovės "ID4S" vadovė A.Zalanskaitė.

Priminus, kad probleminė yra ne mokykla, o jos vadovaujama bendrovė, A.Zalanskaitė pripažino, kad "ID4S" neįvykdė įsipareigojimų. Bendrovės vadovė aiškino, kad visos mokyklos, su kuriomis buvo sudarytos sutartys, yra informuotos, kad viskas bus padaryta iki rugsėjo 10 d.

Akivaizdu, kad iki pažadėto termino liko nedaug laiko. "Tai mes tuos dalykus spręsime, raštai parašyti ir yra atsakingai įsipareigota", – žadėjo A.Zalanskaitė.

Anot jos, dabar bendrovė veiklos jau nevykdo. "Problema ta, kad 5,79 euro kainuojantys pažymėjimai visiškai neatsiperka. Tai realios verslo problemos, o ne kažkoks bandymas ką nors apgauti ar pasipelnyti. Jaučiame atsakomybę grąžinti mokinių ir tėvų lėšas", – įrodinėjo A.Zalanskaitė.

Ji sakė tegalinti atsiprašyti vaikų bei tėvų, kurie užsisakė pažymėjimus, tikėjosi ir negavo. "Mes siūlėme birželio mėnesį mokyklai pagaminti pažymėjimus, nes esame nusipirkę blankus, bet jie paprašė grąžinti pinigus. Ateities veiklas planuodama tokių klaidų nedarysiu", – pridūrė A.Zalanskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mama

Mama portretas
Prasome grazinti pinigus.Paturejote, gaminio nesukurete,tevai liko apiplesti viesoje istaigoje,viduri baltos dienos.Tiesa,dauguma tevu tam nepritare,bet buvo veikiama per vaikus,kuo greiciau sunesti pinigus.

Agnė

Agnė portretas
Aš nuoširdžiai atsiprašau mokinių ir tėvų, kurių lūkesčių nepateisinome. Po skambia antrašte iš tiesų slypi nesekmė versle. Taip kartais atsitinka, niekam nelinkėčiau. Nekomentuosiu detalių, tokių kaip komunikacija su Nemuno mokykla, tik noriu patikslinti keletą aspektų, kad EMP idėja nebūtų visiškai mitologizuota. Dėl kuriamo įspūdžio: "nuskriaustų Lietuvoje daug". Nepaisant to, kad vėlavome, savo įsipareigojimus vykdėme. Gaila, kad neturėjome resursų informuoti tiesiogiai tėvų. Dėl sąsajų su ŠMM. Pateikiama klaidinga informacija. Ne vienintelė ID4S išduoda pažymėjimus. Gal pasidomėkite, kaip kitiems sekasi. Aš nuoširdžiai tikiu, kad ENP yra raktas į pažangą, į kitokią mokyklą. Esu be galo dėkinga mokykloms, patikėjusioms mano asmenine idėja. Deja, pokyčiai niekada nebūna lengvi. Ši patraukli ir novatoriška iniciatyva mokyklų bendruomenėse kelią skynėsi sunkiai. Niekas negalėjo planuoti, kad didžiausi iššūkiai laukia ne mokyklų, o mūsų pačių.

whufaikeenees

whufaikeenees portretas
darbas puikus,bet paskui tam zmogeliui nesinori gyventi su tuscia kisene....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių