Monumentas žydų gelbėtojui – Kauno istorinės atminties sugrąžinimas

Po ketverių metų derinimo monumentą žydų gelbėtojui Kaune įgyvendinantys partneriai Lietuvoje ir Nyderlanduose teigia, kad tai – miesto atminties sugrąžinimas.

„Ši diena tikrai yra neeilinė. Kaunas yra kaip miestas-muziejus po atviru dangumi, kur yra ne vienas istorijos tarpsnio sluoksnis, ženklas, liudijantis vieną ar kitą laikotarpį. Manau, Kaunas yra ne kartą įrodęs, kad miestas yra stiprus tada, kai stiprus jo turinys ir kai miestas sugeba tą turinį parodyti kitiems“, – ketvirtadienį pristatant planuojamą monumentą kalbėjo Kauno vicemeras Simonas Kairys.

Monumentą tarpukario Nyderlandų garbės konsului Janui Zwartendijkui (Janui Zvartendeikui) inicijuoja šios šalies ambasada.

Jis bus pastatytas centrinėje miesto pėsčiųjų gatvėje, ties pastatu, kuriame tarpukariu veikė olandų bendrovė „Philips Electric“, joje dribo J. Zwartendijkas.

Bendra projekto vertė siekia 150 tūkst. eurų, didžiąją dalį šios sumos suteikia Nyderlandų vyriausybė. Prie projekto taip pat prisideda Lietuvos Geros valios fondas, bendrovė „Philips“, Kazickų šeimos fondas.

Olandės šviesos menininkės Giny Vos (Džini Vos) sukurtas monumentas – spiralės formos šviesos ratas, kuris reprezentuoja J. Zwartendijko išduotas „Kiurasao vizas“. Šie dokumentai sudarė galimybę Japonijos konsului Kaune Čiunei Sugiharai išduoti tranzitines Japonijos vizas, išgelbėjusias gyvybes keliems tūkstančiams žydų.

Monumentą sudaro individualios šviesos lazdelės, kiekviena jų reprezentuoja žmogų, kurio gyvybę padėjo išsaugoti vizos. Šios lazdelės sujungtos į vientisą juostą, sudarančią šviesos spiralę. Ji išsidėstys aplink vieną iš medžių virš pėsčiųjų alėjos.

Kaip pasakojo menininkė, į monumentą sumontuoti šviesos diodai, kurių ryškumas ir mirgėjimo dažnis bus skirtingas, todėl tai bus dinamiška instaliacija. Jos apšvietimui pasirinktos šiltos melsvų, rausvų atspalvių bei įvairių balkšvų atspalvių tonai.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky svarstė, kad patraukli meninė instaliacija padės atkreipti dėmesį į už jos slypinčią istoriją ir paskatins žmones susipažinti su šiuo istorijos tarpsniu.

„Mes kalbame apie tai, kad mums užtruko ketverius metus įgyvendinti projektą. (...) Bet kokia tai yra smulkmena, palyginti su šešiais milijonais, nužudytais karo metais. Šeši milijonai, kurie pradingo. J. Zwartendijkas išgelbėjo apie 6 tūkstančius, ir tai yra labai daug, dėl to, kad jeigu kas nors išgelbėtų nors po vieną, nebūtų tų šešių milijonų“, – svarstė žydų bendruomenės vadovė.

Nyderlandų ambasadorius Lietuvoje Bertas van der Lingenas išreiškė viltį, kad instaliacija taps paskatinimu šalyje apsilankyti olandų turistams.

Kauno Europos kultūros sostinės programos direktorės Virginijos Vitkienės teigimu, Kaunui svarbu „atnaujinti savo atmintį“ ir prisiminti daugiakultūrę miesto istoriją, kuri dažnai nepelnytai pamirštama.

Ji džiaugėsi, kad įprasminti J. Zwartendijko veiklai pasirinkta abstrakti instaliacija, o ne klasikinė skulptūra.

„Tai, ką jis padarė, yra gerokai svarbiau už tai, kaip jis atrodė“, – sakė V. Vitkienė.

Projektui gautas Lietuvos dailininkų sąjungos ir Kultūros paveldo departamento Kauno skyrių, Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo komisijos pritarimas, taip pat jis suderintas su Laisvės alėjos rekonstrukcijos projekto autoriumi architektu Šarūnu Kiaune.

Atidaryti monumentą planuojama šių metų birželį.

Skirtingai nei apie Č. Sugiharos nuopelnus, apie J. Zwartendijką ne tik Lietuvoje, bet ir Nyderlanduose žinoma nedaug. Viena iš to priežasčių – paties garbės konsulo kuklumas ir įsitikinimas, kad tai, ką darė jis, būtų padaręs bet kuris doras pilietis.

Rygoje rezidavęs Nyderlandų ambasadorius 1940 metų gegužę, jau po Nyderlandų kapituliacijos prieš nacių Vokietiją, Nyderlandų garbės konsulu Lietuvoje paskyrė olandų įmonės „Philips Electric“ atstovą Kaune J. Zwartendijką.

Prasidėjus sovietų okupacijai, į Lietuvą iš Vokietijos ir SSRS okupuotų teritorijų atvykę žydai pajuto artėjantį pavojų ir ieškojo būdų ištrūkti iš Lietuvos. Netrukus J. Zwartendijkas pradėjo išduoti vizas – į užsieniečių pasus įrašydavo, kad jie vyksta į Nyderlandų užjūrio teritoriją. Toks įrašas buvo pagrindas Č. Sugiharai išduoti tranzitines Japonijos vizas.

1940 metų rugpjūčio pradžioje sovietų valdžia užsienio šalių atstovybes uždarė ir J. Zwartendijkas su šeima – žmona ir dviem vaikais – turėjo išvykti iš Lietuvos ir grįžo į Nyderlandus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Sakot, namo... tai kai juos čia Vytautas Didysis pasikvietė, tai jie kažkodėl sugalvojo kad čia ir yra jiems pažadėtoji žemė (neatsargiai jų kareivėlis čia atsiųstas suatviravo). ir tik todėl visos tos tremtys mums (kas jas iniciavo?), dėl to ir ta priverstinė emigracija... kas belieka, kai kolūkių neliko, kai žemė skraidyt ėmė ir ją bet kas nusipirkt gali - kartojas palestiniečių likimas.

Lietuvis

Lietuvis portretas
Žydai prašom važiuoti namo jūs čia nepageidajami.

Anonimas

Anonimas portretas
visus aminklus nugriove tai dabar zydam pastatys atsirado nuskriaustieji ponai z minkit i proteviu zeme
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių