Muziejui – svečių iš Ukrainos dovana

  • Teksto dydis:

Vytauto Didžiojo karo muziejaus iniciatyva čia lankėsi Ukrainos ambasadorius Volodymyras Yatsenkivskij ir karo atašė Andrij Stepanovas. Svečiai padovanojo muziejui savo šalies kario uniformą, dailininko Levo Skopo tapytą ikoną, jo darbų albumą, priėmė "Bočių" Kauno bendrijos dovanas ukrainiečių kariams.

Pagerbė žuvusiuosius kovose

"Kai pernai rudenį Kauno įgulos karininkų ramovėje buvo iškilmingai pažymimas Lietuvių-ukrainiečių kultūros draugijos įkūrimo 90-metis ir Kauno ukrainiečių bendrijos atkūrimo 20-metis, ten skaičiau pranešimą "Lietuvių-ukrainiečių draugija" ir susipažinau su kariais, atvykusiais iš Ukrainos fronto ir šios šalies pasiuntinybės Lietuvoje darbuotojais. Štai tada paprašiau jų padovanoti Vytauto Didžiojo karo muziejui (VDKM) Ukrainos kario uniformą. Ir štai šventinėmis Lietuvai dienomis į muziejų atvyko Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Volodymyras Yatsenkivskij ir Ukrainos karo atašė Lietuvoje Andrij Stapanovas", – kalbėjo šio vizito iniciatorė ir organizatorė istorikė dr. Aušra Jurevičiūtė.

Pasak A.Stepanovo, Ukraina labai vertina visas Lietuvos žmonių paramos formas.

Svečiai padėjo gėlių prie tarpukario ukrainiečių tautinės organizacijos (UTO) vadovo pulkininko Evheno Konovaleco (jis rūpinosi ne tik Ukrainos išvadavimu, bet ir UTO bei Lietuvos bendradarbiavimu, išlaisvinant iš lenkų Vilniaus kraštą bei Vakarų Ukrainą, t.y. Haliciją) atminimo lentos Laisvės alėjoje. Gėlės buvo padėtos ir prie Nežinomo kareivio kapo, Laisvės paminklo. Ambasadorius pasirašė muziejaus svečių knygoje. Susitikime su ambasadoriumi ir karo atašė dalyvavusios "Bočių" bendrijos atstovės padovanojo 240 porų šiltų megztų kojinių Ukrainos kariams.

Draugystės ženklai

Tatjana Narkevičienė, 30 metų gyvenanti Lietuvoje, prisiminė pirmąsias ypatingas pirštines Ukrainos kariams – jas mezgė Elvida Čaplikienė, dirbusių LPKTS knygynėlyje. Jos, Krasnojarsko krašto tremtinės, numegztos kumštinės pirštinės buvo ypatingos – su dviem išmegztais pirštais: rodomuoju ir nykščiu. Tai reikalinga, kaip aiškino Elvida, tam, kad karys galėtų šaudyti, nenusimaudamas nuo rankos pirštinės. Elvida drauge su kitomis likimo draugėmis buvo pirmosios, padovanojusios pirštinių Ukrainos kariams, kuriems tą dovaną į frontą nuvežė Jonas Ohmanas. Beje, praėjo jau penkeri metai nuo Maidano, Krymo okupacijos – šią savaitę Kaune minėsime šias sukaktis", – sakė T.Narkevičienė iš Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos.

VDKM direktorius ats. plk. Vytautas Kuršelis ir ambasadorius V.Yatsenkivskij apsikeitė dovanomis pagrindinėje muziejaus salėje, kurią puošė Lietuvos ir Ukrainos vėliavos. Ambasadorius padovanojo dailininko L.Skopo tapytą ikoną "Šv. Mykolas Arkangelas" ir šio dailininko darbų albumą, kuriame autorius įrašė dedikaciją muziejui "Už pagalbą Ukrainai". VDKM padovanojo įrėmintą nuotrauką "Tautos šventė prie Karo muziejaus. Karo invalidai žygiuoja pagerbti Žuvusiųjų už Lietuvos laisvę atminimą. 1924 m." Ambasadorius ir ats. plk. V.Kuršelis prisiminė istorines sąsajas tarp abiejų valstybių, pasidžiaugė dabartiniu bendradarbiavimu.

V.Yatsenkivskij (kairėje) ir V.Kuršelis apsikeitė dovanomis.

Dėl saugumo

Anot dr. A.Jurevičiūtės, VDKM istorija mena 1928 m., kai E.Konovalecas dalyvavo atidengiant Laisvės paminklą ir 1929 m., kai į Kauną atvyko ukrainiečių žurnalistas dr. Čučmanas. Ta proga VDKM įkūrėjas gen. ltn. Vladas Nagevičius muziejuje suorganizavo Ukrainos dieną, kurios metu buvo dainuojamos lietuvių ir ukrainiečių dainos, grojo Karo muziejaus orkestras. Visa tai buvo transliuojama per radiją. Tas pats žurnalistas, pasak dr. A.Jurevičiūtės, po poros metų dalyvavo Ukrainos išlaisvinimo intencija Vytauto bažnyčioje ir rusų stačiatikių cerkvėje vykusiose pamaldose, o VDKM bokšte tą dieną buvo iškelta Ukrainos vėliava.

"Lietuvos ir Ukrainos draugystė tęsiasi ir dabar. Mūsų šalies įvairios paramos, draugystės formos su Ukraina – tai jos saugumo stiprinimas šio nesibaigiančio karo sąlygomis. Esu įsitikinusi, kad, stiprindami draugystę ir paramą Ukrainą, kartu didiname ir savo šalies saugumą, – sakė dr. A.Jurevičiūtė. Jos mintį pratęsė A.Stepanovas: "Ukraina ypač vertina draugišką lietuvių tautos paramą įvairiose mūsų gyvenimo sferose". Į klausimą, ar neišseks besipriešinančių okupantams savanorių gretos, A.Stepanovas nedvejodamas atsakė: "Neišseks. Jų iki šiol pakanka, kad būtų užtikrintas Ukrainos saugumas. Savanorių gretos gausios todėl, kad tai yra laisvės skonį pajutę žmonės, visada pasiryžę kovoti už ją". Beje, muziejuje veikia paroda "Tikėjimas kariniuose veiksmuose", kurią atvežė Ukrainos ambasada. Renginyje dalyvavo Ukrainos garbės konsulas Kaune Vygandas Balandis ir Kauno ukrainiečių bendrijos pirmininkas Nikolajus Denisenko, kiti bendrijos nariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

leonas

leonas portretas
ukrainos kariams galetu valdzia kontrabandines cigaretes atiduoti o ne naikinti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių