Naktinėse girdyklose liejasi alkoholis ir kraujas

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Naktinis baras Draugystės gatvėje – vienas iš keturiolikos gyvavusių tokių mohikanų, atsilaikęs prieš naktinei prekybai alkoholiu taikytus apribojimus. Metų pradžioje atnaujinęs veiklą, baras grįžo prie įprasto ritmo: triukšmas, muštynės, viešosios tvarkos pažeidimai.

Kasdienė karuselė

Apie 15 val. pirmadienį kiaurą parą veikiančiame bare žaviu pavadinimu "Non stop" dar buvo laisvų vietų. Geriausią stalą užsiėmusi vyrų kompanija atidarinėjo, regis, jau ne pirmą degtinės butelį. Kaitri popiečio saulė vertė kompanijos diskusiją vėsinti dar ir šaltu alumi. Puikus kokteilis karštą vasaros dieną, puikiai atitinkantis rusų mėgstamą posakį: "Alus be degtinės – pinigai vėjais."

"Ten visada yra klientų. Būna 6 val. matai vienus dar knapsinčius, kitus jau galvas ant stalų pasidėjusius", – vietos populiarumą patvirtino prie pat baro daugiabutyje gyvenanti moteris. "Kai balandžio pabaigoje atšilo oras, neturėjome nė vienos ramios nakties. Iš pradžių geria, paskui barasi ir galiausiai mušasi. Turime tokį džiaugsmą po langais", – tęsė kaunietė.

Baro kaimynystėje gyvenanti moteris nenorėjo atskleisti savo pavardės, nes skundus rašiusi kita namo gyventoja sulaukė grasinimų. Tačiau kauniečių skundai dėl pabodusios kaimynystės gulą į institucijų stalčius. Laukiama teismų verdikto.

Iš pradžių geria, paskui barasi ir galiausiai mušasi.

Gyventojai atsipūtė, kai pernai Kauno tarybos sprendimu tokiuose pseudobaruose buvo apribota galimybė prekiauti alkoholiu ir leista tik nuo 10 iki 14 val. "Pusę metų šis baras buvo uždarytas. Gyvenome kaip rojuje – tyloje ir ramybėje, išsimiegodavome, buvo galima ramiai praeiti. Šiemet sausį vėl prasidėjo košmaras", – pasakojo moteris.

Nuo sausio tęsiasi ir klientus viliojanti akcija – nuo 23 iki 7 val. kava tik 0,30 euro. Baro kaimynyste nepatenkinti gyventojai ironizuoja, kad laukdami, kol prasidės pigesnės kavos akcijos laikas, klientai priversti ragauti baro lentynas puošiančių butelaičių turinį.

Vieša egzekucija

Prieš keletą dienų baro prieigose gatvėje surengta egzekucija buvo šios vasaros kulminacija. Aplinkiniai gyventojai pakraupo nuo reginio. Sugėrovai spardė gatvėje gulintį vyrą. Griūdama auka tėškėsi galva į šaligatvio bortelį, bet tai įsiaudrinusių sugėrovų neatbaidė. Aukos spardymas tęsėsi.

Labiausiai užsidegęs prieš gulintį ir nesipriešinantį vyrą buvo baro klientas sulaužyta koja. Trauma apribojusi galimybę spardyti netapo kliūtimi išsilieti ant aukos. Į darbą buvo paleisti ramentai. Šokinėdamas ant vienos kojos traumuotasis ramentais talžė gulintįjį.

"Sūnus pradėjo šaukti, kad skubiai kviesčiau policiją, greitąją. Buvo siaubinga. Matėme, kaip atvažiavo tarnybos ir medikai išsivežė suspardytą vyrą", – pasakojo liudytoja.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kauno miesto Dainavos policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Už tai gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Policija informavo, kad įvykio metu nukentėjęs asmuo apklaustas, jam suteikta pagalba, nustatytas nežymus kūno sužalojimas. Šiuo metu pareigūnai atlieka procesinius ikiteisminio tyrimo veiksmus. Nustatytas vienas iš kelių galimų įtariamųjų asmenų, kurie tą vakarą dalyvavo muštynėse. Jis teisėsaugos pareigūnams žinomas dėl anksčiau padarytų nusikalstamų veikų. Taip pat nustatinėjami ir kiti įvykį matę liudytojai, atliekami kiti procesiniai veiksmai.

Ši vieta Kauno pareigūnams buvo žinoma ir iki minėto incidento. Dėliodamiesi patruliavimo maršrutą policininkai prie lankytinų vietų įtraukdavo ir šį naktinių linksmybių kampelį.

Žygiai teismuose

Pernai liepą Kauno miesto taryba pritarė policijos, seniūnijų ir pavienių gyventojų prašymams imtis priemonių dėl nuolatinės netvarkos greta naktinių pseudobarų bei kavinių. Nuspręsta, kad daugiausia rūpesčių mieste kėlę keturiolika "taškų" alkoholiu galės prekiauti tik dienos metu, nuo 10 val. iki 14 val.

Šis sprendimas palietė ir mažajai bendrijai "Kamnis" priklausančią kavinę Draugystės g. "Kamnis" Kauno tarybos priimtus apribojimus apskundė teismui ir prašė taikyti laikinąsias apsaugos priemones, t.y. leisti prekiauti alkoholiu kaip ir anksčiau, kol teismas išnagrinės, ar teisėtai taryba apribojo prekybos alkoholiu laiką.

Tačiau teismas šio prašymo netenkino. Analogiškai skundo dėl laikinųjų apsaugos priemonių netenkino ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas. "Tuo metu, kai galiojo tarybos sprendimu nustatytas prekybos alkoholiu laiko apribojimas, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato duomenimis, jokių įvykių neužregistruota. Tačiau Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmuose išnagrinėjo bylą ir 2018 m. sausio 4 d. priėmė sprendimą, kuriuo tarybos nustatytas apribojimas panaikintas", – paaiškino Kauno savivaldybės Teisės ir konsultavimo skyriaus vedėja Rūta Šimkaitytė-Kudarauskė.

Kauno miesto savivaldybė apskundė šį teismo sprendimą, todėl jis neįsiteisėjęs. Tačiau teismas 2018 m. sausio 15 d. priėmė nutartį, kuria sustabdė tarybos sprendimo dėl laiko apribojimo prekybai alkoholiu galiojimą iki įsiteisės teismo sprendimas. Byla šiuo metu yra Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme. Posėdis nepaskirtas.

Negana to, Kauno savivaldybės Licencijų ir leidimų poskyrio vedėja Sonata Šėlienė patikslino, kad licencija prekybai alkoholiu yra neterminuota. "Veiklą galima apriboti tik už kontrabandinius nusižengimus", – aiškino S.Šėlienė.

Kova su vėjo malūnais

Pareigūnai atvažiuoja, apramina, bet kai išvažiuoja, vėl tas pats triukšmas kyla.

Tokia teisinė situacija baro kaimynystėje daugiabučiuose gyvenančių žmonių neramina. "Deklaruojama kova su girtuokliavimu. Tame bare parduodama ir naktimis, ir rytais. Baro šeimininkas aiškina, kad turi nepažeisti tų girtuoklių teisių. Gerai, jų teisės dabar nepažeidžiamos. O kaip dėl mūsų teisės į poilsį, vaikų teisės ramiai pasiekti mokyklą? Kodėl apie tai negalvojama?" – retoriškai klausė nočniko kaimynė.

Gyventojai juokiasi, kad šalia baro esančioje automobilių aikštelėje būtų galima policijos nuovadą pastatyti ir greitosios pagalbos punktą, nereikėtų važinėti. Esą būna dienų, kai tarnyboms tenka lėkti į barą net po kelis kartus.

"Buvome iškvietę ir savivaldybės atstovus. Kviečiame ir policiją. Pareigūnai atvažiuoja, apramina, bet kai išvažiuoja, vėl tas pats triukšmas kyla. Linksmybės prasideda temstant ir tęsiasi iki ryto. Automobiliais atvažiuoja nusipirkti alkoholio. Sustoja aikštelėje po namo langais, durelės lieka praviros, muzika garsiausiai plyšoja", – naktinius išgyvenimus papildė kitas namo gyventojas.

Gyventojai abejoja ir baro rūpesčiu klientams pasiūlyti tualeto paslaugas. "Visos pakrūmės, namo kampai apdergti. Sėdi ten per naktis, linksminasi iki paryčių. Kitų žodžių nei keiksmai iš lauko negirdime. Naktį tie garsai dar labiau sustiprėja", – liejosi gyventojai.

Atitinkama specifika

Kiaurą parą veikiančiame bare dirbanti moteris visiškai nesutriko dėl "Kauno dienos" žurnalistų vizito. Moteris paaiškino, kad savininko nėra, nors ką tik buvo, savininko telefono ji nežinanti. Baro darbuotoja tvarkė ką tik jai atvežtus alaus bambalius pasakodama, kad niekas čia netriukšmauja. "Apie 22–23 val. sukeliami stalai vienas ant kito ir viskas kartu surakinama", – atimamą komfortą iš klientų pabrėžė baro darbuotoja.

Esą vakare klientai persikelia į baro vidų. Užsitikrinti vietą baro viduje – užduotis ne iš lengviausiųjų. Vienas staliukas ir viena kėdė, dar viena aukšta kėdė prie baro – visa tai telpa kokiuose 6 kv.m. Prie baro besisukančią darbuotoją nuo klientų skiria nepajudinamos metalinės grotos. Galbūt tai subtilaus interjero detalė. "Apie 1 val. visai užsidarome", – žvilgsnis užkliuvo už langelio taurelei paduoti.

Iš lauko į baro vidų veržėsi audringos vyrų diskusijos nuotrupos. Panašios nuotaikos vyrauja beveik visuose panašios paskirties baruose. Kauno savivaldybės duomenimis, iš keturiolikos viešojo maitinimo vietų septynios dirba ir septynios veiklos po Kauno tarybos priimto apribijimo dėl prekybos alkoholiu nevykdo. Draugystės gatvėje veikiančio baro savininkas ne vienintelis, apskundęs Kauno savivaldybės pritaikytus tramdymo marškinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pranas

pranas    portretas
tokiamfruktu baro savininkui uuz keliama triuksma naktimis detu bauda nuo50000 nes pas mus kontrolieriai sugeba nubausti apie 30e gal protingi teisejai noretu gyventi salia non stop urvo siulau isikurti

istatymo virsenybe

istatymo virsenybe portretas
jei alkoholis legalus turi buti vietos kur galima ji gerti.

ww

ww portretas
istatyma turi laikytis visi .kodel girdyklose visa nakti prekiauja o parduotuves nuo 10 iki 20.
VISI KOMENTARAI 50

Galerijos

Daugiau straipsnių