Kauno bendrovės gaminiuose bandyta nuslėpti pavojingą bakteriją?

Vienas teisėsaugos tyrimo dėl prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo tarnyba objektų - įtarimai, jog galėjo būti nuslėpta informacija apie žmonių sveikatai pavojingą bakterija šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ gaminiuose.

Apie užkratą nutylėjo?

Neoficialiomis žiniomis, teisėsauga aiškinasi įtarimus, kad Maisto ir veterinarijos tarnyba ar jai pavaldžios institucijos galėjo gauti iš kitų kompetetingų žinybų informacijos apie listerijos (Listeria monocytogenes) rūšies bakterijos užkratą kai kuriuose „Judex“ gaminiuose, tačiau šį faktą esą nuslėpė ir, įtariama, nesiėmė veiksmų.

Teisėsaugos institucijos šios informacijos kol kas nekomentuoja.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius BNS penktadienį atsisakė komentuoti, ar tarnyba bei jai pavaldžios institucijos yra anksčiau nustatę listerijos rūšies bakterijos požymių „Judex“ gaminiuose.

„Čia jau atskira kalba, irgi kalbėsim tik kai ... aišku pasirašiau (neatskleisti ikiteisminio tyrimo duomenų) dėl to dalyko, kalbėsiu tada, kai bus leista kalbėti “, - sakė J.Milius, paklaustas, ar jam buvo žinoma, kad „Judex“ produkcijoje buvo aptikta listerija bakterijos užkrato.

Paklaustas, ar tai yra ikiteisminio tyrimo objektas, J.Milius atsakė: „Taip“.

Ketvirtadienį J.Milius teigė, jog prieš metus jo vadovaujama tarnyba buvo nustačiusi „nežymių pažeidimų“ „Judex“ veikloje, tačiau jų nekonkretizavo.

Tyrimą atliekanti Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) penktadienį paskelbė, kad šiuo metu nėra duomenų apie tai, jog Lietuvos rinkoje būtų platinami tiriamoje bendrovėje pagaminti ir vartotojų sveikatai galimai pavojingi produktai.

„Atliekamo tyrimo metu, pasitelkus specialistus, bus skirtas ypatingas dėmesys tikrinant, ar bendrovėje gaminami maisto produktai atitinka higienos ir kitus, su žmonių sveikata tiesiogiai susijusius, reikalavimus“, - rašoma STT pranešime spaudai.

J.Milius: garantuoju savo krauju

„Noriu pasakyti vieną dalyką, labai tvirtai ir labai stipriai - nė viena produkcijos rūšis Lietuvoje žinant Maisto ir veterinarijos tarnybai, tame tarpe ir Jonui Miliui, nepateko į prekybą ir pardavimą. Šitą garantuoju ir pasirašau savo sąžine ir krauju“, - patikino J.Milius.

Klausiamas, kokių veiksmų įprastai imasi tarnyba nustačiusi, kad tokio pobūdžio žmonių sveikatai pavojinga bakterija apkrėsti maisto gaminiai, J.Milius teigė, jog visa pavojinga produkcija nedelsiant išimama iš prekybos, gali būti stabdoma nesaugią produkciją gaminančios įmonės veikla.

„Jei randame prekyboje ar gamyboje - išimame iš prekybos, stabdome prekybą, surenkame iš prekybos centrų ir sunaikiniame tą visą partiją, kadangi turime labai gerą pavyzdinį atsekamumą. (...) Praktiškai jei būna pavojinga bakterija, mes net stabdome įmonę, atlieka dezinfekcijas ir tada pakartotinai po dezinfekcijos, stebime ar tai neauga, tada tik paleidžiame gamybą“, - aiškino J.Milius.

Anot jo, „bakterija bakterijai nelygu“ ir įvairių šalių reikalavimai šiuo atveju gali skirtis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vida KIbiliūnaitė

Vida KIbiliūnaitė portretas
Labai skanūs koldūnai......perku ir pasitikiu , Absurdas..kad įmonė rizikuotų savo vardu.... sėkmės Ponui Gražuliui ,

Vida KIbiliūnaitė

Vida KIbiliūnaitė portretas
Labai skanūs koldūnai......perku ir pasitikiu , Absurdas..kad įmonė rizikuotų savo vardu.... sėkmės Ponui Gražuliui ,

Vida KIbiliūnaitė

Vida KIbiliūnaitė portretas
Labai skanūs koldūnai......perku ir pasitikiu , Absurdas..kad įmonė rizikuotų savo vardu.... sėkmės Ponui Gražuliui ,
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių