Nauji vandens skaitikliai užminė mįslę

Kauno daugiabučiuose pradėjus keisti karšto vandens skaitiklius, užplombuoti ne tik jie, bet ir vandens filtrai. Tai nustebino gyventojus.

Kaip valyti?

"Kauno dienai" Žaliakalnyje gyvenantis Virginijus pasakojo, bendrovės "Santermitos" darbininkams pakeistus karšto vandens skaitiklį, jis apsižiūrėjo, kad užplombuotas ne tik jis, bet ir šalia esantis vandens filtras.

"Pas mane brangūs maišytuvai sudėti, tikrai nenoriu, kad jie užsikimštų. Gana dažnai valau šalia skaitiklio esantį filtrą. Ne kartą esu iš jo ištraukęs beveik centimetro pločio metalo gabaliukų, atkeliavusių senu vamzdynu. Dabar uždėjo plombą, o jos pažeisti negalima, kaip man reikės išvalyti filtrą? Kas man kompensuos nuostolius? Juk kam man tas filtras, jei aš jo pagal paskirtį naudoti negaliu", – aibę klausimų uždavė Virginijus.

Pečiais gūžčiojo ir Virginijaus kaimynai, pirmą kartą išgirdę apie plombuojamus filtrus.

"Nenustatyta, kas kiek laiko reikėtų valyti tuos filtrus. Tai priklauso nuo vamzdyno būklės", – pastebėjo santechnikas Vilius Trainys.

Tokia tvarka

Pasak, "Kauno energijos" atstovo spaudai Udrio Staselkos, vandens skaitiklių pastatymu ir jų plombavimu rūpinasi "Santermita". "Kauno energijai" svarbūs tik skaitiklių rodmenys.

"Santermitos" atstovai patvirtino, kad nauji skaitikliai keičiami įvairiuose Kauno daugiabučiuose. Pirmenybė teikiama tiems namams, kurių karšto vandens skaitikliai nekeisti jau beveik 20 metų.

"Anksčiau gyventojai savo lėšomis turėdavo keisti, jei skaitiklis sustodavo, aprasodavo, skildavo. Dabar tereikia kreiptis į "Kauno energiją". Iki šiol filtrai nebuvo plombuoti. Dabar tokiu būdu bus mažinami nuostoliai", – aiškino "Santermitos" projektų vadovas Gediminas Armonavičius.

Jis tikino, kad norint išsivalyti filtrus, gyventojams reikia skambinti "Kauno energijai". Vėliau specialistai nemokamai nuims plombą, o išvalius filtrą, uždės naują.

G.Armonavičiaus teigimu, dažnai gyventojai vandens filtrą valo vos kartą per metus, kiti tai daro dar rečiau arba iš viso nėra valę. Jis įsitikinęs, kad nesulauks daug iškvietimų nuimti plombos.

"Viskas labai priklauso nuo namo vamzdyno būklės. Jei jis nuo kokių 1980 m. nekeistas, tikimybė, kad filtras užsikimš yra didesnė", – aiškino G.Armonavičius.

Be to, jis suskubo raminti gyventojus, jei šie netyčia pažeistų plombą. Reikia iš karto apie tai pranešti "Kauno energijai" ir tuomet jokių baudų nebus. Tačiau jei gyventojai plombą nutraukė, tačiau apie tai nepranešė, tuomet gali laukti nemalonumai.

Sumažins vagystes?

Specialistai tikino, kad filtrų plombavimas padės sukontroliuoti vandens vagystes. U.Staselka pastebėjo, kad užplombavus tik skaitiklį, kai kurie vartotojai sukčiauja ir ties filtru pradeda leisti vandenį.

Kai nebuvo plombuojamas filtras, kai kurie gyventojai įdėdavo ten ventilį ir naudojo neapskaitytą vandenį. Kol nesąžiningi žmonės naudoja karštą vandenį, kiti namo gyventojai turi atlyginti nuostolius per vadinamojo gyvatuko kainą.

"Kai nėra užplombuotas filtras, galima apeiti skaitiklį ir neteisėtai pasijungti vandenį, o tai jau būtų vagystė. Auksarankių žmonių pas mus labai daug. Jie dažnai ieško, kaip ką padaryti, kad nereikėtų mokėti. Mūsų kontrolieriai yra įvairių racionalizacijų aptikę, kai žmonės sugalvoja, kaip nemokėti už tiekiamą šilumą ar karštą vandenį. Tačiau jei žmogus laikosi tvarkos, tada jokių problemų nekyla", – įsitikinęs bendrovės "Kauno energija" atstovas spaudai.

Tai patvirtino ir "Santermitos" projektų vadovas G.Armonavičius. Jis tikino, kad neplombuotas filtras palieka galimybę naudoti neapskaitytą vandenį, nes jis stovi prieš skaitiklį.

"Kai nebuvo plombuojamas filtras, kai kurie gyventojai įdėdavo ten ventilį ir naudojo neapskaitytą vandenį. Kol nesąžiningi žmonės naudoja karštą vandenį, kiti namo gyventojai turi atlyginti nuostolius per vadinamojo gyvatuko kainą, – pastebėjo jis.

Specialistų teigimu, kituose miestuose jau seniai plombuojami ir vandens skaitikliai, ir prieš juos esantys filtrai. Kaune tokia sistema dabar taikoma tuose namuose, kuriuos administruoja būsto administratoriai. Pasak G.Armonavičiaus, daugumos bendrijų gyventojams filtrai jau seniau užplombuoti, tik skyrėsi pačios plombos.

"Gal kai kurie buvo įpratę ir nelegaliai vandenį pasijungti, todėl jiems tai kelia nuostabą. Nesakau, kad visi vogė vandenį, tačiau tokių tikrai būdavo, – aiškino "Santermitos" projektų vadovas. – Mes esame radę rūsiuose vonias įrengtas. Būna, kad iš viso namo du trys butai taip prisijungdavo vandenį, o visi kiti turi mokėti už vandens cirkuliaciją. Tad šios plombos yra kaip prevencija, kad nebūtų naudojamas neapskaitytas karštas vanduo."


Šiame straipsnyje: Santermitavandens skaitikliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

šalto

šalto portretas
vandens skaitiklius įdėjo labai prastus ir dar kreivai -kokybė lygi nuliui -o mokam didelius pinigus Kur vandenininkų SĄŽINĖ????

žemaitė

žemaitė portretas
Labai reikia tokių skaitliukų, kad nebūtų jokių galimybių vogt vandenį. Gal tai ir utopija. Mane piktina tai, kad Kauno šilumos tinklai niekada nekontroliuoja skaitliukų. Labai patogu pasakyti, kad tai ne jų reikalas, kad gyventojai turio teisę neįsileist į butą. Tai kodėl tada pastatomi tokie skaitliukai, kuriuos galima atsukt, padaryt taip, kad nesisuktų. Vartotojai visiškai neapsaugoti.

hm...

hm... portretas
kam gyventojui dėtis filtrą prieš skaitiklį
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių