- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Naujasis mokinių maitinimo aprašas, sulaukęs didelių visuomenės diskusijų, nesukėlė problemų Kauno rajono mokyklų valgyklose. Prie naujų valgiaraščių sklandžiai pereita palaipsniui. Teigiama, kad virėjų nuolat tobulinami įgūdžiai leidžia gaminti sveikai ir skaniai.
Drastiškų pokyčių nebuvo
Nuo šių mokslo metų pradžios maitinimas mokyklose organizuojamas vadovaujantis nauju Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašu, patvirtintu Sveikatos apsaugos ministerijos. Visus mokslo metus vaikų maitinimas kėlė ypač didelį visuomenės susidomėjimą, ši tema vis dar labai aktuali specialistams, mokiniams ir jų tėvams. Naujas tvarkos aprašas numatė daug esminių pakeitimų ir naujų reikalavimų sudarant valgiaraščių ir patiekalų technologines korteles.
"Kauno rajono ugdymo įstaigos neskubėjo vykdyti drastiškų pokyčių – su Kauno valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (KVMVT) buvo suderintas pereinamasis laikotarpis, kurio metu ugdymo įstaigų virtuvėse buvo kuriami ir išbandomi sveikatai palankesnių patiekalų receptai", – pasakojo Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė, maisto technologė Žydra Narbutienė.
Atsirado salotų barai
Šiuo metu visos Kauno rajono ugdymo įstaigos jau turi visiškai parengtus ir su KVMVT suderintus naujus valgiaraščius, atitinkančius naujo tvarkos aprašo reikalavimus. Ant vaikų stalo atsirado daugiau ankštinių ir šviežių daržovių, žuvų patiekalų, viso grūdo gaminių.
Išliko ir tradiciniai vaikų mėgstami patiekalai – maltinukai, cepelinai, blyneliai, tik šie jiems patiekiami rečiau. Didžioji dalis patiekalų yra gaminama pagal sveikatą tausojančias technologijas – verdama vandenyje ar garuose, kepama konvekcinėse krosnyse, troškinama. Atsisakyta riebių padažų, džiūvėsėliuose voliotų keptų patiekalų, labai saldžių ar sūrių gaminių.
Savivaldybės atstovų teigimu, Kauno rajono ugdymo įstaigose atidžiai stebima, ką vaikai noriau valgo ir kiek lieka nesuvalgyto maisto. Šešių bandomajame projekte dalyvavusių mokyklų (Karmėlavos Balio Buračo, Raudondvario, Vilkijos gimnazijos, Garliavos Adomo Mitkaus ir Lapių pagrindinės mokyklos, Ringaudų pradinė mokykla) valgyklose įdiegtas modernus mokinių aptarnavimo būdas – švediškas stalas.
Šiais mokslo metais pradėta vykdyti projekto plėtra kitose pakaunės mokyklose. Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijoje, Ežerėlio, Zapyškio, Kulautuvos pagrindinėse mokyklose ir kitose veikia dalinė mokinių savitarna – salotų baras.
Išliko ir tradiciniai vaikų mėgstami patiekalai – maltinukai, cepelinai, blyneliai, tik šie jiems patiekiami rečiau.
Virėjos tobulina įgūdžius
Šias mokinių žiemos atostogas pakaunės mokyklų virėjos išnaudojo praktiniams įgūdžiams tobulinti. Keturiolika rajono mokyklų valgyklų virėjų dalyvavo specializuotuose mokymuose "Sveikatai palankių patiekalų gamybos technologija". Jie tradiciškai vyko Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto mokslų ir kompetencijų centro mokomojoje virtuvėje. Mokymai surengti pagal Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus ir KTU pasirašytą bendradarbiavimo sutartį.
Mokomajai gamybai šį kartą pasirinkti nauji patiekalai iš įvairių rūšių žuvų (menkių, lašišų, plekšnių, jūrų lydekų, karpių) ir įvairių šakninių daržovių (morkų, burokėlių, pastarnokų, salierų). Mokyklų virėjos, susibūrusios į atskiras komandas, gamino ir ragavo įvairius patiekalus: natūralią žuvį su bulvių-moliūgų tyre, žuvies apkepą su daržovėmis, žuvies maltinukus, blynelius ir kita. "Vadovaujantis naujo tvarkos aprašo reikalavimais, vaikams kiekvieną savaitę privaloma patiekti skirtingus žuvų patiekalus", – sakė Ž.Narbutienė.
Parsivežė naujų idėjų
Kauno rajono ugdymo įstaigų atstovai sausio pradžioje dalyvavo ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) organizuotuose profesinio meistriškumo kursuose "Gastro studijoje" Vilniuje. Juose pristatyti ir išbandyti nauji receptai, sukurti LRVVKA šefų. Šie receptai skelbiami Sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapyje ir siūlomi visoms šalies mokykloms laisvai naudoti.
Kursų metu gaminti grikių ir žirnių miltų blynai, kiaulienos maltinukai su cukinijomis, tortilija su daržovėmis, jautienos žandenų troškinys ir kiti nauji patiekalai. Kauno rajono ugdymo įstaigų atstovės parsivežė naujų maisto gamybos ir pateikimo idėjų.
"Deja, vis dar nesulaukiame profesionaliai parengtų pavyzdinių penkiolikos dienų valgiaraščių, kuriuose būtų pagal reikalavimus subalansuotas žaliavų dažnumas, patiekalų išeigos pagal amžiaus grupes, maistinė ir energinė vertė bei kita", – apgailestavo maisto technologė. Sulaukus tokių valgiaraščių, mokyklose sumažėtų biurokratinio darbo našta – nebereikėtų jų ruošti ir derinti su KVMVT.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Sužydėjusios Kauno puošmenos džiugins iki pat rudens
Ilgus metus puoselėjami ir plečiami gėlynai vėl traukia kauniečių žvilgsnius. Ryškiausiomis spalvomis nusidažė Laisvės alėja, aikštės bei miegamųjų rajonų erdvės. Šiemet visame mieste apsodinta apie 70 atskirų augalų klom...
-
Nacionalinis kultūros forumas mėgins sujungti, kas sunkiai sujungiama, – kultūrą ir verslumą
Nacionalinis kultūros forumas, šiais metais vykstantis devintąjį kartą, kraustosi į Kauną. Vytauto Didžiojo universitete šalies kultūros lauko dalyviai imsis nagrinėti dvi itin svarbias – kultūros regionuose ir verslumo – te...
-
Elektromobilių vairuotojus Kaune pasitinka pokyčiai: atsiskaitymas už įkrovimą – mobiliąja programėle2
Kauno mieste 23 elektromobilių įkrovos stoteles įrengusi savivaldybės administracija, reaguodama į elektros kainų svyravimus ir piktnaudžiavimo atvejus, imasi neišvengiamo sprendimo. Nuo balandžio 22 d. (pirmadienio) pradeda veikti apmokėjimo s...
-
Liūčių tvindomame Dubajuje esantis lietuvis: nustėrau pamatęs apsemtą aštuntą viešbučio aukštą32
„Dvi dienos, atrodytų, iškrito iš gyvenimo“, – atviravo darbo reikalais į audrų ir liūčių pastaruoju metu talžomą Dubajų atvykęs kaunietis Donatas. Vyras neslėpė – miestas nepasiruošęs tokioms nelaimėm...
-
Kraipo galvas dėl „Megos“ ryklių: kaip visi galėjo nugaišti per vieną mėnesį?21
Kaunas neteko ryklių – tokią žinią pranešė prekybos centras, kurio akvariume trys rykliai gyveno bene du dešimtmečius. Akvariumo prižiūrėtojai sako, kad rykliai tiesiog paseno, tačiau lankytojai, atvažiavę ryklių pasiži...
-
Landynė daugiabutyje: ar gali būti blogiau?56
Vieno Šilainių daugiabučio gyventojai pavargo: landyne virtusiame bute – narkomanų slėptuvė, nuolatinės girtuoklystės, muštynės, sklindantis dvokas. Problema – ne nauja, bet sunkiai sprendžiama. ...
-
Mugė Laisvės alėjoje – dar gausesnė35
Trim dienom nuo penktadienio į Kauną susirinks ūkininkai, tautodailininkai, amatininkai ir susiveš įdomiausio, skaniausio, gražiausio, ką turi. „Kauno mugė. Pavasaris 2024“ žada įspūdžių, reginių, unikalių dirbinių, gaminių i...
-
Į vasarą – naujais laiptais: iki remonto pabaigos liko nedaug14
Pernai rudenį prasidėjęs Aušros laiptų remontas įpusėjo. Nors Žaliakalnio gyventojai ir turistai vis dar kabarojasi laikinai įrengtais mediniais laiptais, vasarą remontas bus baigtas. ...
-
Išskirtinėje vietoje – prestižiniai „Kauno panoramos“ apartamentai9
Žaliakalnyje, Pelėdų kalno pašonėje, naujakurių laukia išskirtiniai „Kauno panoramos“ apartamentai, pritaikyti patogiam ir tvariam gyvenimo ritmui. Projekto išskirtinumas – kvapą gniaužiantys Kauno vaizdai, kuriais...
-
Incidentas Kauno oro uoste: lėktuvas negalėjo pakilti3
Kauno oro uoste, viename iš orlaivių išsiskleidus avarinei išlipimo čiuožyklai, buvo atidėtas skrydis į Londoną. ...