Naujų mokslo metų pradžią kauniečiai švęs ir skambant karilionui

Pirmąjį rudens savaitgalį (rugsėjo 1-2 dienomis) Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje vyks miesto savivaldybės įkurtų Kauno menininkų namų (KMN) rengiamas antrasis tarptautinis Kauno kariliono muzikos festivalis.

Pasak jo organizatorių, „tęsiant įžanginių metų festivalio programos liniją, šių metų festivalyje skambės klasikos, liaudies, taip pat ir elektroninės muzikos kūriniai, atliekami klausytojams puikiai pažįstamų Lietuvos karilionininkų bei svečių iš užsienio. Festivalyje karilionu skambins įvairus atlikėjų būrys: Tiffany Ng (JAV), Monika Kazmierczak (Lenkija), Erikas Kure'as (Danija), Austėja Staniunaitytė, Julius Vilnonis bei Stanislovas Žilevičius (Lietuva)“.

Karilionas - vienas sunkiausių muzikinių instrumentų pasaulyje, sudarytas iš chromatiškai skambančių varpų komplekto. Viduramžiais varpai miestų ir miestelių gyventojus kviesdavo į mišias, taip pat įspėdavo apie artėjančias negandas, tuo tarpu muzika varpais atliekama nuo XVI a. Pirmasis karilionas buvo sukurtas Nyderlanduose.

Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejaus bokšte, esantis karilionas buvo įkurtas 1937 metais. Reguliarūs varpų muzikos koncertai rengiami nuo 1956 metų. Pirmaisiais miesto varpininkais buvo pavadinti ilgamečiai karilionininkai Kauno miesto garbės pilietis kompozitorius Viktoras Kuprevičius bei jo sūnus - kompozitorius ir muzikos atlikėjas bei publicistas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Giedrius Kuprevičius, primena ELTA.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Naujų mokslo metų pradžią kauniečiai švęs ir skambant karilionui" - o kiti klausysis alaus bokalų skambesio.

Tikrai

Tikrai portretas
Neabejoju, kad garsiausias Kauno karilionistas - Eimontas

Saulius

Saulius portretas
Eimontą minėti nebegalima?juokingi jūs.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių