Nepardavė alaus, nes netiko dokumentas

Kauniečiui nusipirkti alkoholinio gėrimo su galiojančiu dokumentu nepavyko. Negana to, "Maximos" darbuotojai apšaukė, kad pažymėjimas yra padirbtas, todėl vyras turi keliauti savais keliais.

Į "Kauno dienos" redakciją kreipėsi vidutinio amžiaus kaunietis Žydrūnas. Jis papasakojo kuriozišką situaciją – vakare "Maximos" kasininkai nepardavė alaus, nes netiko dokumentas.

"Apie 18 val. pirkau "Akropolyje" alaus, kasininkei parodžiau profesinės mokyklos pažymėjimą, kuriame yra mano nuotrauka ir asmens kodas, tačiau jai jis netiko. Suprantu, jei man būtų šešiolika metų, tai gal ir galėtų sakyti, kad reikia kito dokumento, o čia dabar pusamžis vyras ir netinka. Niekur kitur tokių problemų nėra kilę", – pasakojo Žydrūnas.

Vyras tikino, kad kasininkė apšaukė jį, jog pažymėjimas yra padirbtas. Tuomet išsikvietė apsaugos darbuotoją, bet ir jis patikino, kad tokius dokumentus galima bet kur nusipirkti, todėl tai nėra įrodymas, kad vyras yra pilnametis, o dokumentas nepadirbtas.

Žydrūnas tikino nesupratęs, kodėl galiojantis dokumentas staiga tapo padirbtu. Jis prašė, kad apsaugininkai iškviestų policijos pareigūnus, kurie nustatytų, ar profesinės mokyklos pažymėjimas yra padirbtas, ar ne, tačiau darbuotojai to padaryti nesutiko.

"Tiesiog šį kartą kito dokumento neturėjau, bet tokia situacija yra tikras žmogaus pažeminimas, juk dokumentas yra visur tinkamas, nes yra visi reikiami duomenys", – pridūrė kaunietis.

Prekybos centro atstovai tikino, kad vyrui nebuvo parduotas alkoholinis gėrimas, nes dokumente buvo nusitrynusios raidės, tad tai sukėlė abejonių. "Maxima LT" Korporacinių reikalų departamento direktoriaus Rosvaldo Gorbačiovo teigimu, pateikiant asmens amžių patvirtinantį dokumentą yra svarbu, kad aiškiai matytųsi nuotrauka ir gimimo data.

Jis tikino, kad kaunietį aptarnavusiai kasos darbuotojai paprašius asmens amžių patvirtinančio dokumento, vyras pateikė profesinės mokyklos mokinio pažymėjimą. Pažymėjimo išvaizda kasos darbuotojai sukėlė įtarimų, nes, nors pažymėjimas buvo laminuotas, raidės jame buvo išsiliejusios, todėl į pagalbą buvo pasikviestas apsaugos darbuotojas. Dėl tos pačios priežasties pažymėjimo tikrumas jam taip pat sukėlė įtarimų, tad pirkėjo paprašius pateikti kokį nors kitą galiojantį asmens amžių patvirtinantį dokumentą ir šiam to nepadarius, alkoholiniai gėrimai asmeniui nebuvo parduoti.

"Apgailestaujame, kad susiklostė tokia situacija. Šiuo metu mūsų prekybos centruose galioja tvarka, kad visi asmenys be išimties, įsigydami alkoholio, privalo pateikti asmens amžių patvirtinantį dokumentą siekiant panaikinti galimybę nepilnamečiams asmenims įsigyti alkoholinių gėrimų. Todėl, jei pirkėjas pateikė galiojantį mokinio pažymėjimą, nuoširdžiai jo atsiprašome, kad jo pateikto dokumento tikrumu suabejota. Tikimės, kad tokia situacija ateityje nepasikartos", – komentavo R.Gorbačiovas.


Negalės prašyti dokumentų iš visų

Seimas vakar priėmė pataisą, kuri numato, kad perkant alkoholį dokumento būtų reikalaujama tik kilus abejonių dėl pilnametystės.

Už tokią Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą antradienį balsavo 92 Seimo nariai, trys buvo prieš, aštuoni susilaikė. Ji priimta ypatingos skubos tvarka. Įstatymas įsigalios pasirašius Prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Pataisa numato, kad alkoholinių gėrimų pardavėjai turi reikalauti pateikti asmens amžių liudijantį dokumentą tik tada, kai yra abejonių dėl jo pilnametystės.

Šią pataisą inicijavo keli socialdemokratai, reaguodami į prekybininkų susitarimą asmens dokumento reikalauti iš visų alkoholio pirkėjų. Nuo rugsėjo 2-osios tokia alkoholio įsigijimo tvarka galioja prekybos tinklų "Maxima", "Iki", "Rimi", "Norfa"", "Prisma", "Aibė" ir Lietuvos kooperatyvų sąjungos parduotuvėse.

Tokią akciją kritikavę parlamentarai labiausiai piktinosi, kad naująja tvarka nepatenkinti žmonės dėl jos kaltina ne prekybininkus, o Seimą.

"Prekybininkų memorandumas suklaidino žmones, ir visi galvoja, kad dokumento reikalavimas perkant alkoholinių gėrimų, kai pagyvenusiems žmonėms reikia rodyti asmens dokumentus, tai pasityčiojimas iš žmonių, žmones supykdė, bet svarbiausia, kad toks debiliškas sprendimas primetamas neva tai Seimui, neva Vyriausybei. Aš galvoju, tai sveiku protu nesuvokiama priemonė, nežinau, ką prekybininkai tuo nori pasiekti", – kalbėjo pataisos iniciatorius socialdemokratas Bronius Bradauskas.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Rima Baškienė tvirtino, kad prekybininkų susitarimas diskreditavo ligšiolines valdžios pastangas riboti alkoholio prieinamumą, kad mažėtų jo vartojimas.

"Verslo žmonės tiesiog pasityčiojo iš viso to, ką mes darėme siekdami mažinti alkoholio daromą žalą visuomenei. Aš pati pabandžiau pažiūrėti, kaip vyksta parduotuvėse. Ir vienoje, ir kitoje parduotuvėje perkant šampaną iš manęs pareikalavo pažymėjimo. Ir aš paklausiau, kodėl jūs to reikalaujate, ir žinot, ką pasakė prekybos kasoje sėdinti mergina: Seimas taip reikalauja. Buvo sudaryta opinija žmonių akyse, kad Seimas kaip blogis eilinį kartą, ir taip pasistengė padaryti didžiųjų parduotuvių savininkai", – kalbėjo R.Baškienė.

Vienintelis prekybininkų akcijai pritarė konservatorius Paulius Saudargas. Pasak jo, alkoholis nėra paprasta prekė, kelia tam tikrų rizikų, tad asmens dokumento pateikimas jį įsigyjant nėra perteklinis.

"Aš esu už tai, kad prekybos centrai reikalauja dokumento iš visų asmenų, ir taip turėtų būti. Jei mes turime savo programose įsirašę specializuotas parduotuves, kaip į jas bus patenkama? Aš manau, į specializuotą alkoholio parduotuvę nepilnamečiai išvis turės būti neįleidžiami. Ginklo irgi nenusipirksi, šovinių irgi nenusipirksi neparodęs atitinkamo leidimo. Aš manau, kad alkoholis yra lygiai taip pat pavojingas dalykas, ir žmogus turi parodyti savo asmens dokumentą, jis turi deklaruoti: "Aš, toks ir toks, ketinu įsigyti alkoholio ir suprantu, kad tai rizikinga man, mano šeimai ir visuomenei", – kalbėjo P.Saudargas.

Iniciatyvą iš visų alkoholio pirkėjų reikalauti dokumento pasiūlę prekybininkai teigė siekiantys užkirsti kelią alkoholio pardavimui nepilnamečiams ir skatinti visuomenės sąmoningumą. Pasak jų, jokie pirkėjų duomenys nėra renkami, pakanka kasininkams parodyti dokumentą su gimimo data.

Prekybininkai paskelbė, kad nuo akcijos pradžios joje dalyvaujančiose parduotuvėse alkoholio parduota 9 proc. mažiau negu per tą patį 2015 m. laikotarpį.


Šiame straipsnyje: alkoholisprekybaMaxima

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O tas alaus pirkėjas paskui nenumirė iš troškulio? Juk galėjo... Šitokia nelaimė!!!

gerai

gerai portretas
kaip supratau, pazymejima reikia rodyti norint irodyti savo pilnametyste? Net diedukams? Ar del ko kito tas pazymejimas tikrinamas? Tai tada tegul nusiraso duomenis, paskui dirba su tais, kurie prks daug kartu. Bet ne, rodoma tik del rodymo ir visi supranta , kad tai nesamone. Reiskia tie prekybininkai, kurie kuria tokias nesamoningas taisykles turi psichines sveikatos problemu.

Nelabai

Nelabai portretas
Nelabai suprantu ko eiti i tokius prekybos centrus kurie yra neadekvatus savo veiksmuose. :)
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių