Nepriklausoma apklausa išgąsdino vadovybę?

Šv.Mato gimnazija ar KTU licėjus? Tai turi nulemti moksleivių tėvai. Sociologų teigimu, skaidriausias kelias, jei apklausą organizuotų nepriklausoma bendrovė. Gimnazijos vadovai tam delsia pritarti.

Nepateikia duomenų

"Kauno diena" rašė, kad Šv.Mato gimnazijos bendruomenę skaldo mokyklos ateities planai. Mokymosi įstaigos steigėja – Vilkaviškio arkivyskupija ir dalis tėvų nieko keisti nenori ir tikisi, kad gimnazija toliau veiks pagal krikščioniškąsias vertybes. Kiti tėvai domisi savivaldybės pasiūlymu vietoj Šv.Mato gimnazijos steigti KTU licėjaus filialą. Tokiu atveju mokykla būtų orientuota į inžinerinius mokslus.

Tokia alternatyva buvo pasiūlyta, nes per keletą metus sumažėjo mokinių skaičius. Be to, miesto vadovus nuolat pasiekia mokyklos vadovybės darbu nepatenkintų kauniečių skundai.

Per gimnazijos bendruomenės susirinkimą tėvai pasidalijo į dvi stovyklas. Tuomet ir prabilta, kad viską išspręstų moksleivių tėvų apklausa, tačiau šis procesas stringa. Savivaldybės atstovai pasiruošę samdyti nepriklausomą įmonę, kuri atliktų apklausą. Tačiau gimnazija delsia savivaldybei pateikti reikiamus dokumentus.

"Trūko ir tebetrūksta gimnazijoje besimokančių vaikų sąrašo ir jų tėvų kontaktų. Be pastarųjų neįmanoma organizuoti apklausos. Kodėl mokyklos administracija nepateikia duomenų, atsakymo nežinau. Man kyla klausimas – ko jie bijo? Visiems aišku, jeigu apklausą darys pati gimnazijos vadovybė, bus tikrai daug klausimų ir neaiškumų dėl jos objektyvumo. Todėl mes norime, kad apklausą atliktų nepriklausoma sociologinių tyrimų kompanija", – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Pasak jo, abejoti mokyklos administracijos rengiamos apklausos objektyvumu verstų jau buvę atvejai, kai į pastaruoju metu rengtus susirinkimus dėl mokyklos ateities nebuvo kviečiami moksleivių tėvai, palaikantys KTU licėjaus filialo variantą.

Apklausoje turėtų būti tik vienas klausimas – pasirinkimas iš dviejų alternatyvų: ar Bažnyčios valdoma mokykla, ar savivaldybės siūlomas variantas, kai ši mokykla taptų sėkmingai veikiančio KTU licėjaus filialu.

"Reikia suprasti, kad tai yra vienintelė Panemunės mikrorajono mokykla ir pagal mūsų siūlomą variantą į ją patektų visi šio rajono vaikai", – pastebėjo G.Petrauskas.

Spręs rudenį

Šv.Mato gimnazijos naujasis direktorius kunigas Rytis Baltrušaitis tikino, kad apklausą siekiama organizuoti tik rudenį. Šiuo metu esą negalima to daryti, nes mokyklos valdyba vasaros metu nesirenka.

"Kai prasidės mokslo metai, mes šį klausimą svarstysime, nes tai turi inicijuoti valdyba. Pagal gimnazijos įstatus valdyba turi pritarti, tada ji inicijuoja ir atlieka apklausą bei informuoja tuos, kurie domisi. Mes dar nesame apsisprendę, kas turėtų ją atlikti. Dėl nešališkumo būtų protinga, kad apklausą atliktų tretieji asmenys, tačiau šio klausimo dar neiškristalizavome iki smulkmenų", – aiškino kun. R.Baltrušaitis.

Vilkaviškio arkivyskupijos paskirtas direktorius patvirtino, kad iš Kauno miesto savivaldybės buvo gavę raštą pateikti mokinių ir jų tėvų duomenis. Kun. R.Baltrušaitis sakė, kad atsakyti reikia per 30 dienų, todėl atsakymas dar ruošiamas. Šv.Mato gimnazijos vadovas patikino, kad prašyti duomenys bus persiųsti savivaldybei, tačiau apklausos klausimų dėl mokyklos reorganizacijos su savivaldybės atstovais derinti nesiruošiama.

Skaidrus sprendimas

Sociologai linkę manyti, kad skaidri apklausa galima tik vienu atveju – jei klausimus suderino, anketas platina ir rezultatus apibendrina nepriklausomi tyrėjai. Kitu atveju, jei apklausą atliks viena iš suinteresuotų grupių, rezultatai gali būti pakreipti kurios nors pusės naudai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimas

Rimas portretas
Savivaldybės atstovo atsakymuose jaučiamas aiški pozicija, nusiteikimas prieš katalikišką mokyklą. Nepriklausomas tyrėjas... Kaip ir viešieji pirkimai.

Manau

Manau portretas
Turėtų būti labai aktyvūs tėvai. Juk, pasikeitus mokyklos statusui, jų vaikų gyvenimai tikrai pasikeis

...

... portretas
Kodėl krikščioniškoji, kodėl ne Pagoniškoji?..
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių