Netolimi užmojai – dar daugiau vaizdo kamerų

Muštynės prie klubo, prie paminklo narkotikus vartojantis pilietis ar prie fontano paliktas kompiuteris – visa tai realiu laiku pastebi ir policiją informuoja miesto vaizdo kameras stebintys darbuotojai.

Stebimos vietos

Kauno miesto savivaldybė svarsto praplėsti viešųjų vaizdo kamerų tinklą. Šiuo metu Kaune veikia daugiau kaip 50 kamerų. Daugiausia jų įrengta centrinėje Kauno dalyje, nes čia nuolat būna žmonių. Tačiau aplinka nuotoliniu būdu stebima ir miegamuosiuose rajonuose. Vaizdo kameros įrengtos ir ties "Saulėtekiu", ir Šilainiuose.

Vaizdo kameros yra ir senosiose žydų kapinėse, netoli Radvilėnų plento. Šis objektas įtrauktas į paveldo vertybių sąrašą, o seniau čia žmonės mėgdavo girtuokliauti. Sutvarkius kapines žiūrima, ar nelaužomi paminklai, ar nepažeidžiama viešoji tvarka.

"Kapines stebime per atskirą sistemą. Skiriasi ir ar miesto vaizdo kamera stacionari, ar gali judėti, tačiau visos vietos atsispindi mūsų ekranuose", – aiškino Kauno patrulių rinktinės vadas Gintaras Gatulis.

Stebės parkus

Kauno miesto savivaldybė planuoja, kad vaizdo kameros artimiausiu metu bus įrengtos ir kitose viešose erdvėse.

"Ateityje vaizdo stebėjimo kameras planuojama įrengti visuose Kauno miesto parkuose. Kada ir kiek jų bus, šiuo metu svarstoma nagrinėjant technines jų savybes, poreikį ir kitus parametrus. Žinoma, greičiausiai vaizdo kameros atsiras šiuo metu baigiamuose rekonstruoti Dainavos ir Kalniečių parkuose. Jos čia reikalingos, kad būtų galima užtikrinti ir parko lankytojų saugumą, ir apsaugoti turtą nuo vandalizmo", – "Kauno dienai" sakė savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Vytautas Jurkevičius.

Dabar analizuojamos techninės galimybės, jei viskas pasiseks, naujosios vaizdo kameros bus įtrauktos į bendrą tinklą, kurį stebi policija. "Naujos bendrovės tam samdyti kol kas nenumatoma", – pridūrė V.Jurkevičius.

Reikia, kad žmogus žinotų, jog vaikščiodamas po parką visada sulauks pagalbos. Reikia vaizdo kamerų ir vaikų žaidimo aikštelėse. Kas gali pasakyti, kad neateis iškrypėlių ir ko nors nepadarys, neatims rankinukų.

Miesto atstovai neatmeta galimybės dar labiau plėsti vaizdo kamerų tinklą. Kol kas nežinoma, kiek tokie užmojai kainuotų, nes dar svarstoma, kokios įrangos reikėtų.

"Su seniūnijomis aptarta dar apie 50 vietų, kurias reikėtų stebėti. Manau, kad vaizdo kamerų įrengimas savaime drausmina. Visa informacija apie įvykius, kuriuos jos fiksuoja, yra policijoje – jie gauna operatyvią informaciją ir priima sprendimus", – pastebėjo Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas.

Tikslas – jaustis saugiai

Kauno policijos atstovai įsitikinę: kuo daugiau mieste įrengta vaizdo kamerų, tuo efektyviau galima užtikrinti žmonių saugumą. Pareigūnų teigimu, jos reikalingos ne stebėti asmeninį žmonių gyvenimą, o kad jie viešose erdvėse jaustųsi saugiai.

"Reikia, kad žmogus žinotų, jog vaikščiodamas po parką visada sulauks pagalbos. Reikia vaizdo kamerų ir vaikų žaidimo aikštelėse. Kas gali pasakyti, kad neateis iškrypėlių ir ko nors nepadarys, neatims rankinukų. Vaizdo kameros tikrai nėra blogis. Be jų viešasis saugumas sunkiai įsivaizduojamas visame pasaulyje", – kalbėjo G.Gatulis.

Jis pasakojo, kai vyko prieštaringai vertinamos Kovo 11-osios eitynės, policija nuo Ramybės parko iki Rotušės galėjo per vaizdo kameras jas stebėti ir matyti, kaip viskas vyksta. "Galima atsekti visą judėjimo kelią ir laiką, taip pat prisiartinti, per vieną ekraną matyti konkrečią vietą", – pridūrė pareigūnas.

Fiksuojamą vaizdą nuolat žiūri du stebėtojai. Jei pamato įvykį, nedelsiant praneša pareigūnams.

"Gerai, kad vaizdas stebimas vienoje patalpoje su pareigūnais, tad informacijos perdavimas neužtrunka. Sistema veikia labai paprastai. Stebėtojas praneša pareigūnui apie įvykį, jis suveda informaciją į sistemą ir siunčia patrulius. Šiandien yra galimybė net per radijo stotelę nepranešti, nes budintys ekipažai viską iš karto mato savo kompiuteryje ir gali patys, dar nesulaukę pranešimo, reaguoti. Pareigūnai gali dirbti savo tiesioginį darbą, o stebėtojai sekti miestą per vaizdo kameras", – aiškino G.Gatulis.

Padeda policijai

Pasak Kauno patrulių rinktinės vado, užfiksuoti vaizdai padeda ne tik realiu laiku pamatyti, kas mieste vyksta, bet ir įrodyti nusikalstamą veiką padariusio asmens kaltumą.

"Visų vaizdo kamerų informacija yra saugoma 30 parų. Tad yra galimybė peržiūrėti, padaryti įrašą. Informaciją dėl įvairių eismo įvykių perduodame ir Kelių policijai. Yra buvę atvejų, kai vaizdo kameromis fiksavome Kelių eismo taisyklių pažeidimus, kai vairuotojai kalbėjo telefonu, nebuvo prisisegę saugos diržų, nepraleido pėsčiųjų. Policijos pareigūnai ne visada gali pastebėti tokius pažeidimus, bet vaizdo kameros mato viską. Kuo jų daugiau mieste, tuo visiems geriau", – įsitikinęs G.Gatulis.

Buvo, kad žmogus prie Laisvės alėjos fontano paliko nešiojamąjį kompiuterį. Stebėtojai tai pamatė, pareigūnai paėmė, nuvežė prie stotelės, kur žmogus buvo nuėjęs.

Kauno patrulių rinktinės vado nuomone, Kaune vaizdo kamerų galėtų būti ir daugiau. Pareigūnai pastebi, kad reikėtų filmuoti ir Ramybės parką, nes čia nuolat praeina dideli žmonių srautai. Norėtųsi matyti ir didesnę Santakos parko dalį. Taip pat vaizdo stebėjimo kamerų reikėtų Savanorių prospekte.

"Vietų sąrašą, kur policijos nuomone, reikalingos vaizdo kameros, pateikiame savivaldybei. Tikimės, kad į mūsų poreikius bus atsižvelgta", – vylėsi pareigūnas.

Pažeidimų puokštė

Kasdien miesto vaizdo kamerų perduodamą informaciją stebi du žmonės. Jei vyksta renginiai, vienos vaizdo kameros stebimos atidžiau už kitas. Įtempto žiūrėjimo reikalauja ir pamačius įvykį. Tuomet tenka perjunginėti vaizdo kameras ir taip sekti nusikalstamą veiką padariusį asmenį.

"Savaitgaliais nuolat karšti taškai būna prie "Žemyn upe" klubo bei Birštono ir Vilniaus gatvių požeminės perėjos. Ten stebėk ir neapsiriksi, vis tiek kas nors įvyks. Pasiteisino ir vaizdo kameros įrengtos Laisvės alėjoje, Senamiestyje bei požeminėse perėjose.

Pamatome, ir kaip paišomos sienos, ir vartojamas alkoholis viešose vietose, pasitaiko ir muštynių ar eismo įvykių. Tikrai vertėjo įrengti vaizdo kameras abiejose automobilių aikštelėse prie Kauno marių. Pasitaiko tikrai kuriozinių situacijų, neblogas filmas galėtų išeiti", – apie kasdienybę kalbėjo G.Gatulis.

"Per vaizdo kameras matėme vagystę prie "Saulėtekio". Tada vienas vagis viską apžiūrinėjo, kitas stovėjo prie sunkvežimio. Patruliai nuvažiavo ir sučiupo juos vietoje. Vytauto prospekte teko matyti visą apiplėšimą, juvelyrinių dirbinių išnešimą ir plėšikų sulaikymą", – pasakojo trejus metus miesto vaizdo kameras stebintis Arūnas.

"Nejauku tiesiogiai matyti, kaip muša žmogų. Tada būna labai įtemptas laikas ir norisi, kad kuo greičiau pareigūnai atvažiuotų į įvykio vietą. Prie S.Dariaus ir S.Girėno paminklo esu matęs, kaip vartoja narkotikus, tiesiog susileido dozę vietoje. Nors kitą kartą atrodo, kad metus gali šioje vietoje gali būti ramu", – emocijomis pasidalijo kitas stebėtojas Aloyzas.

Miesto vaizdo kameromis policija užfiksuoja įvairiausius įvykius. Dažniausiai jie turi nusikaltimų atspalvį, tačiau yra tekę ir padėti žmonėms.

"Buvo, kad žmogus prie Laisvės alėjos fontano paliko nešiojamąjį kompiuterį. Stebėtojai tai pamatė, pareigūnai paėmė, nuvežė prie stotelės, kur žmogus buvo nuėjęs. Šis labai nustebo, apsidžiaugė ir padėkojo. Tai buvo toks įdomesnis atvejis", – prisiminė Patrulių rinktinės vadas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tualetuose irgi kameras įrengsit? :S

Čiubaka

Čiubaka portretas
to H20: kadaise apsaugau dirbau, buvo du monitoriai ir gal po 8 kameras ant kiekvieno, nors galėdavai įsijungti ir po keturias, dvi, vieną. Bet galiu pasakyti tas malonumas (kai vis dar įdomu žiūrėti į statinį vaizdą) dingdavo po kokio pusvalandžio, paskui per vieną PC pasileidi netą, o kitas stebi. Tai maždaug kas kelias min dar pažvairuoji. Tokia ten ir specifika

taip

taip portretas
Sutinku, gerai, kad yra kameros.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių