NT rinka: Kaunas vystosi sparčiau, nei buvo galima įsivaizduoti

Pastaruosius tris mėnesius bemaž kartą per savaitę apsilankau Kaune (esu iš Vilniaus). Kaip  kartais pajuokauju – per visą gyvenimą prieš tai Kaune lankiausi kokius penkis ar septynis kartus, o dabar – kartą per savaitę!

Man tai daug ir Kaunas man – malonus atradimas. Kaunas, jo žmonės, sparčiai, labai sparčiai besivystanti NT rinka.

Ką aš veikiu ir kodėl apie tai pasakoju?

Mes, t.y. „EstateGuru“, esame Estijos sutelktinio finansavimo paltforma, finansuojanti NT projektų vystymą. Esu atsakingas už verslo plėtrą ir rinkodarą, todėl keletas iš mano užduočių – užtikrinti, kad tie NT vystytojai ar apskritai tie verslai, kuriems kartais prireikia apyvartinių lėšų, jas gautų. Greitai ir paprastai. Pamirškite bankų nelankstumą ir beprotiškai ilgus terminus.

Tad vienas tiek visos mūsų komandos, tiek mano strateginių tikslų yra pabendrauti su Kauno NT vystytojais ir pasirūpinti, kad jie žinotų apie naujas rinkos galimybes.

Kauno stotis taps madinga ar netaps?

Apie tai, kad Kauno stoties teritorijos gali laukti Vilniaus stoties teritorijos likimas, papasakosiu kitą kartą. Tik nepagalvokite – tas likimas tikrai neblogas. Vilniaus stoties teritorija gan netikėtai tapo madingu rajonu, kurio patrauklumas kartu su NT kainomis šoktelėjo į viršų taip, tarsi būtų šoktelėjusi kengūra. Ar taip nutiks ir kalbant apie Kauno stoties teritoriją? Kol kas panašu, kad taip įvykti gali. Nemažai remontuotinų, švelniai tariant, pastatų, nedidelės butų kainos, sutvarkyta Autobusų stotis, besikuriantys nauji verslai – kavinės, parduotuvės, paslaugų įmonės.

Nepasakosiu šįkart apie tai, kad Kaunui vis dar įprasta skolintis už 2 proc. Ir, deja, ne metinių, o mėnesinių palūkanų. Kam reikia, tas supras.

Sparčiais žingsniais į Europą

Noriu tikėti, kad tiek aš, tiek mūsiškė supereuropietiška „EstateGuru“ komanda, įžvalgūs ir toliaregiški Kauno NT vystytojai (ko vertas vien Juozapavičiaus 13 projektas!), entuziastingi ir perspektyvūs NT brokeriai prisidedame prie to, kad Kaunas labai sparčiais žingsniais juda pirmyn. Ir kas galėjo pagalvoti, kad buvusios kareivinės virs nuostabiu gyvenamuoju kvartalu, kad Kaunas sulauks savotiškų savo dangoraižių (kiek žinau, dar oficialiai nepaskelbtas planuojamas trijų dangoraižių, kaip aš tai pavadinau, projektas). Kad pasaulinio lygio verslo centrai pritrauks vis daugiau ir daugiau to paties – pasaulinio – lygio kompanijų. Kuriasi ir kursis naujos, gerai apmokamos, kvalifikuotų darbuotojų ieškančios (būtent ieškančios, nes vis labiau ir labiau reikalinga kitokia, išsiskirianti paieška!) darbo vietos. Tie darbuotojai norės gyventi gražiai ir patogiai, o didžiulis namas šalia miesto nebebus ultimatyvi siekiamybė. Sovietinis ar euroremontas bus pamirštas ir liks tik nuotraukose. Nors vienas kitas sovietinių laikų butas galėtų likti, būti užkonservuotas ir nuomojamas užsienio svečiams.

Dygsta nedidelių, kompaktiškų namų gyvenvietės: pasirodo, 65-iuose kvadratiniuose metruose puikiai telpa du miegamieji, holas, virtuvės zona, vonios kambarys. Ir dar lieka vietos.

Grįžtu prie vieno iš anksčiau paminėtų punktų: kodėl apie tai pasakoju?

Bendraudamas su Kauno NT vystytojais sužinojau keletą dalykų apie projektų finansavimą. Dauguma tai daro iš savų pinigų ir viskas yra gerai: žmonės, vystydami įvairius verslus, yra sukaupę kapitalo, kurį investuoja į šiuo metu itin patraukliai atrodančią NT sferą. Kai kurie pamini bendraujantys su bankais, bet matyti šypsenas ar girdėti labai pozityvių atsiliepimų neteko. Akivaizdu: bankai pralaimi, ir pralaimi vis labiau. Dėl nelankstumo, apskritai dėl to, kad yra didžiulės, nerangios korporacijos. Dėl nesupratimo: drąsiai kirsčiau lažybų, kas labiau supranta rinką ir besikreipiančiojo interesus: bankai ar mes? Manau, kad mes, ir tuo visiškai neabejoju.

Trečias pastebėjimas, susijęs su vystomų projektų finansavimu, yra milžiniški skolinamų pinigų procentai, apie kuriuos Kaune vis dar išgirstu. Iš vienos pusės, neblogai – tai tik parodo, kad galima dirbti, vystyti, uždirbti. Iš kitos pusės, visiška nesąmonė, nes mes siūlome greitai, patogiai ir už dvigubai mažesnius procentus. Bet čia jau detalės, apie kurias galėsime pakalbėti prie kavos.

Kodėl aš, būdamas vilnietis, tikiu Kaunu

Nesistengiu lyginti šių dviejų miestų, bet, kaskart apie tai pagalvojus, nori nenori, peršasi vienas ar kitas palyginimas. Ir žinote ką? Dažniausiai – Kauno naudai. Dar šiek tiek anksčiau, prieš kokį pusmetį, kartkartėmis apsilankydamas Kaune vis susimąstydavau: kiek daug įdomių, gražių senoviškų pastatų centrinėje miesto dalyje. Dar daugiau medžiagos, iš kurios galima padaryti kažką įdomaus, gražaus, patrauklaus. Užduodavau sau klausimą: ar į Kauną atkeliaus loftai? Ir ką jūs manote? Ne tik atkeliaus, bet atkeliavo!

Gan neseniai į Kauną koją įkėlė vilniečiai “Realinija”, Vilniuje išvystę ne vieną kokybišką bei patrauklų projektą ir sėkmingai startavę Kaune su “Parko namais”. Žaliame Kauno Žaliakalnio rajone iškilo net ne projektas, o itin patrauklus kvartaliukas “Ąžuolyno namai”, kur kai kurie butai tiesiog pribloškia patogiu išplanavimu ir terasomis ant stogo! Norite kiek paprasčiau – butas tuose pačiuose “Ąžuolyno namuose” su balkonėliu ir čia pat esančiais... taip, ąžuolais.

Išvardijau tikrai ne visus dėmesio vertus projektus – kai ką palieku kitam kartui, apie kai ką iš minėtų papasakosiu plačiau kitą kartą.

Iš namų erdvės persikelkime į darbo: supersėkmingai startavę “Happspace” jau skaičiuoja trečią (!) savo lokaciją ir 75 proc. rinkos! Trečioji jų bendradarbystės vieta – verslo centre “Arka”, kurį dar tik lankysiu, bet kuris pravažiuojant atrodo tikrai kosmiškai. Nuo senų pastatų prikėlimo naujam gyvenimui iki naujutėlių verslo centrų, nuo Kalniečių ar Dainavos iki Žaliakalnio, Centro. Tokie projektai, kaip “Cube”, tikėtina, ne tik taps stilingais miesto objektais, bet ir burs vienokią ar kitokią įdomią bendruomenę.

Ir vėlgi – tai tik pasakojimo pradžia! Pasakojimo apie tai, kokį spartų progresą išgyvena Kaunas, pereidamas lemtingą periodą, kai puikavimasis „BMW X5“ ir sportine išvaizda (nesakau, kad nereikia būti sportiškiems!) sukels šypseną sukeliančią praeitį, o mieste rasis vis daugiau ir daugiau stilingų ne tik NT rinkos pavyzdžių, bet ir kosmopolitiškos, po pasaulį keliaujančios bendruomenės. Tokia mano Kauno vizija, už ją aš atsakau, kaip atsako už savo žodžius bachūrai Kaune. Norite daugiau įdomių istorijų? Kviečiu į svečius, į savo internetinius namus „Youtube“, „Facebook“. O norintieji pasikalbėti apie NT projektų finansavimą, investavimą ar rinkodarą – drąsiai rašykite!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Silva

Silva portretas
Pagyrų puodas-visada tuščias...

Intelekt

Intelekt portretas
O tipo Vilniuje nėra gražių senovinių pastatų?

Sh

Sh portretas
Kažkoks netikras straipsnis. Apgavyste kvepia.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių