Nuo mažens auklėjami ne tik vaikai

Šunų dresūros ir sporto centro "Nasrai" treneris, tarptautinės kategorijos "Agility" teisėjas Algirdas Valčiukas, ketvirtį amžiaus paskyręs šunims, įsitikinęs, kad būtina nuo mažų dienų auklėti šunelį. Antraip gali kilti problemų su ūgtelėjusiu mažyliu dėl netinkamo jo elgesio namuose ar aplinkoje.

Šeimininko atsakomybė

2004 m. "Kauno diena" pirmą kartą rašė apie Kauno šunų dresūros ir sporto centrą "Nasrai", apie šio centro komandos borderkolio Kviko su vedliu Algirdu Valčiuku sėkmę Italijoje vykusiame pasaulio šunų vikrumo (Agility) čempionate. Ten jie dviejose komandinių varžybų trasose pasiekė geriausią rezultatą, apstulbinę čempionato dalyvius greičiu. Beje, netrukus Valčiukų šeimos mylimam ir prižiūrimam Kvikui sukaks penkiolika metų. Tačiau šį kartą dresūros mokyklos vadovą kalbinome ne apie šunų sportą, bet apie apie tai, kaip išmokyti mažus šunelius draugiškumo, paklusnumo, tvarkingo elgesio, kaip pasirinkti sau tinkamą auginti šuniuką.

Anot didžiulę patirtį dresuojant šunis turinčio A.Valčiuko, labai svarbu tinkama keturkojo mažylio socializacija. O tai reiškia, kad šunelis nuo pirmų dienų, kai pradeda vaikščioti, ir iki keturių mėnesių amžiaus turi būti tinkamai supažindintas su aplinka, kad jaustųsi joje saugus, norėtų bendrauti su šeimininku. Šunelis turi  pajusti, kad drauge praleistas laikas – pats smagiausias, kad šeimininkas yra geriausių dalykų pasaulyje šaltinis, kad būti su juo saugu, smagu ir gera.

Puikiais šunimis negimstama

"Visas mažo šunelio auklėjimas turi būti pozityvus – mažylis skatinamas tobulėti, teigiamai jį motyvuojant, – aiškino A.Valčiukas. – Siekiant šio tikslo, t. y. teigiamų mažylio auklėjimo rezultatų, reikia žinoti ir mokėti teisingai įvertinti įgimtas šuniuko būdo savybes, temperamentą, nervų sistemą. Tik tuomet galima nukreipti mažylio auklėjimą tinkama linkme, užauginti smalsų, drąsų, draugišką, teikiantį daug džiaugsmo keturkojį šeimos narį, kuris nekels jokių rūpesčių", – įsitikinęs žinomas dresuotojas.

Pasak pašnekovo, reikia nuo mažų dienų šuniuką integruoti į šeimos gyvenimą – skirti jam kuo daugiau laiko, kartu keliauti automobiliu, pasiimti į šeimos išvykas gamtoje, į įvairius renginius. "Kuo daugiau skirsite laiko mažam šuneliui, tuo patikimesnis ir geresnis jis užaugs. Juk sakoma, kad gerais šunimis gimstama, o puikiais – tampama", – kalbėjo šypsodamasis Algirdas.

Auklėti nuo mažens

Dresuotojas įsitikinęs, kad šuniuką reikia pradėti auklėti nuo pirmų jo žingsnių – kuo anksčiau, tuo geriau. Tuomet auklėjimo rezultatai bus geresni, o konfliktų su mažyliu dėl netinkamo jo elgesio bus mažiau.

"Kad šuniukas neterštų namie, reikia kuo dažniau vesti jį į lauką, taip pratinant mažylį atlikti gamtinius reikalus lauke. Beje, neužmirškite mažylio po tokio darbo pagirti, skanėstu paskatinti jį taip elgtis ir ateityje. Reikėtų nenusiminti, jei jautresnės nervų sistemos šunys mokysis gamtinius reikalus atlikti lauke ilgiau, nes ten daug įvairių dirgiklių. Tokie jautrūs šuneliai dažnai tuštinasi ir šlapinasi namie, grįžę iš lauko. Šią problemą reikėtų spręsti kompleksiškai, geriausia – padedant ar patariant specialistui. Visiems nepatariu tiesti ant grindų palučių, nes tokiu atveju šunelis tikrai įpras visus gamtos reikalus atlikti tik namuose, manydamas, kad būtent čia, o ne lauke, yra jo tualetas", – aiškino dresuotojas.

Reikėtų gerokai pagalvoti

Pašnekovas įsitikinęs, kad meilė šuniukui nepriklauso nuo jo veislės, jos retumo. "Į dresūrą pas mus žmonės atveda daug nuostabių mišrūnų – mylimų ir prižiūrėtų. Beje, mišrūnas šuo gali būti ne tik puikus šeimos draugas, bet ir sportininkas, sėkmingai dalyvaujantis įvairiose varžybose", – įsitikinęs A.Valčiukas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

realybė

realybė portretas
nei šunų dresuoja nei vaikų AUKLĖJA -palaida bala

Dasygyvenom

Dasygyvenom portretas
Šunis auklėja, vaikus dresuoja...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių