- Virginija Skučaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Pastebėjimas: šie du jauni vyrai, sėdintys Miesto sode, atrodo, neabejingi „Pienocentro“ ledams.
-
Modernu: lauko kavinėse taip pat buvo galima pasivaišinti ledais.
-
Specializuoti: taip 1936 m. buvo išvežiojami „Pienocentro“ produktai Kaune.
-
Specializuoti: taip 1936 m. buvo išvežiojami „Pienocentro“ produktai Kaune.
Vilniečio Mato Veličkos atsiųsta nuotrauka paakino išsamiau pasidomėti tarpukario ledų gamyba, jų gamintojais, išvežiotojais ir išnešiotojais.
Gamino 12 rūšių ledus
Atsiųstoje praėjusio amžiaus ketvirtojo dešimtmečio pabaigos nuotraukoje ant ledų išnešiotojo dėžės parašyta "Pienocentro ledai". Pirmas klausimas, kodėl taip – vienu žodžiu užrašytas šis daugeliui žinomas pavadinimas?
Pasak KAVB Senųjų ir retų spaudinių skyriaus vyresn. bibliotekininko Alvydo Surblio, taip tarpukariu vadinosi bendrovių sąjunga, kurios visas pavadinimas Centralinė Lietuvos pieno perdirbimo bendrovių sąjunga "Pienocentras".
"Kaunui ledus gamino "Pienocentro" Kauno pieninė, be to, mieste buvo ir privačių gamintojų. Kauno pieninės valgomųjų ledų gamybos skyriuje 1938 m. buvo gaminami maždaug dvylikos rūšių ledai", – aiškino istorikas.
A.Surblio pateiktame 1938 m. leidinyje "Pienocentro Kauno pieninė" rašoma, kad minėtos pieninės skyriuje grietininiai ledai buvo gaminami kitaip, pagal kitokį receptą ir labai higieniškai – skirtingai nei gatvėse pardavinėjami privačių asmenų ledai. Mat "Pienocentras" gamino ledus amerikietišku būdu – iš grynos grietinės, pridedant sutirštinto pieno, pieno miltelių, labai brangių iš užsienio išrašomų esencijų-ekstraktų ir t.t.
Pagal amerikietišką receptą
"1938 m. taip pat buvo išleista knygelė "Pienocentro grietininiai valgomieji ledai". Joje rašoma, kad valgomieji ledai turi būti ne tik skanūs, bet ir maistingi, kad sveika valgyti amerikietišku būdu pagamintus grietininius valgomuosius ledus, kuriuose esą ir kalcio, ir gerų, lengvai virškinamų baltyminių medžiagų, vitaminų. Leidinyje teigiama, kad ledai teikia organizmui daug energijos, padidina darbingumą, sustiprina visą kūną. Specialiame pasterizatoriuje iš šio mišinio esą pašalinamos visos bakterijos. Be to, nesą jokio pavojaus valgant ledus persišaldyti gerklę ir susirgti kuria nors kvėpavimo organų liga, nes ledo kristalai specialiu būdu susmulkinti taip, kad, tirpdami burnoje, ją tik vėsina", – kalbėjo J.Surblys.
Istorikas, remdamasis minėtu "Pienocentro" leidiniu, paaiškino ir tai, kaip anuomet ledai buvo paruošiami prekybai: "Specialiais įrenginiais dalis ledų masės buvo suformuojama į keturkampes lazdeles ir suvyniojama į metalinį blizgantį popierių, kurio vidinė pusė buvo padengta pergamentu. Kita ledų masės dalis patekdavo į gerai cinkuotus, kasdien išvirinamus varinius indus ir laikoma sandėlyje 25–30 laipsnių šaltyje. Kitą dieną ledų lazdelės ir ledų masė automobiliu-šaldytuvu buvo išvežiojami į visas "Pienocentro" valgomųjų ledų pardavimo vietas."
Kaip prekiavo?
Leidinyje rašoma, kad Lietuvoje amerikietišku būdu grietininius ledus gamino tik "Pienocentras". Tokie ledai buvo laikomi lengvai virškinamu maistu, tinkančiu net ir sportininkams.
"Pienocentras" turėjo nemažai pieno produktų išvežiotojų – tiek su mašinomis, tiek su arklių traukiamais specialiais vežimais, tiek su specialiais vežimėliais, pritaisytais prie dviračių. Tokiomis priemonėmis dažniausiai buvo išvežiojamas pienas, grietinėlė, kefyras, pieno šampanas, bet buvo ir vien ledams skirtų vežimėlių ir vežimų, iš kurių buvo prekiaujama kai kuriose miesto gatvėse.
Gatvės prekybai buvo naudojami ir stumiami vežimėliai ant ratų, ir išvežiotojų vežimėliai. "Pienocentro" ledais daugiausia buvo prekiaujama tam skirtose vietose, pavyzdžiui, firminėse lauko užkandinėse.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
V. Matijošaitis: užtruko, bet duotas žodis – ištesėtas23
Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis džiaugiasi, kad „Vičiūnų grupės“ pasitraukimo iš Rusijos rinkos istorijoje pagaliau padėtas taškas. Kelis pastaruosius metus kritikos dėl įmonės veikimo Kaliningrade susilauk...
-
Laisvės alėjoje kepa ir šakočius, ir sūrius2
Laisvės alėjoje karaliauja ūkininkai, tautodailininkai ir amatininkai. „Kauno mugė. Pavasaris 2024“ dalyvių stalai lūžta nuo mėsos, pieno, duonos, tekstilės, molio, juvelyrinių ir kitokių gaminių, dirbinių. ...
-
Sužydėjusios Kauno puošmenos džiugins iki pat rudens
Ilgus metus puoselėjami ir plečiami gėlynai vėl traukia kauniečių žvilgsnius. Ryškiausiomis spalvomis nusidažė Laisvės alėja, aikštės bei miegamųjų rajonų erdvės. Šiemet visame mieste apsodinta apie 70 atskirų augalų klom...
-
Nacionalinis kultūros forumas mėgins sujungti, kas sunkiai sujungiama, – kultūrą ir verslumą
Nacionalinis kultūros forumas, šiais metais vykstantis devintąjį kartą, kraustosi į Kauną. Vytauto Didžiojo universitete šalies kultūros lauko dalyviai imsis nagrinėti dvi itin svarbias – kultūros regionuose ir verslumo – te...
-
Elektromobilių vairuotojus Kaune pasitinka pokyčiai: atsiskaitymas už įkrovimą – mobiliąja programėle6
Kauno mieste 23 elektromobilių įkrovos stoteles įrengusi savivaldybės administracija, reaguodama į elektros kainų svyravimus ir piktnaudžiavimo atvejus, imasi neišvengiamo sprendimo. Nuo balandžio 22 d. (pirmadienio) pradeda veikti apmokėjimo s...
-
Liūčių tvindomame Dubajuje esantis lietuvis: nustėrau pamatęs apsemtą aštuntą viešbučio aukštą32
„Dvi dienos, atrodytų, iškrito iš gyvenimo“, – atviravo darbo reikalais į audrų ir liūčių pastaruoju metu talžomą Dubajų atvykęs kaunietis Donatas. Vyras neslėpė – miestas nepasiruošęs tokioms nelaimėm...
-
Kraipo galvas dėl „Megos“ ryklių: kaip visi galėjo nugaišti per vieną mėnesį?21
Kaunas neteko ryklių – tokią žinią pranešė prekybos centras, kurio akvariume trys rykliai gyveno bene du dešimtmečius. Akvariumo prižiūrėtojai sako, kad rykliai tiesiog paseno, tačiau lankytojai, atvažiavę ryklių pasiži...
-
Landynė daugiabutyje: ar gali būti blogiau?66
Vieno Šilainių daugiabučio gyventojai pavargo: landyne virtusiame bute – narkomanų slėptuvė, nuolatinės girtuoklystės, muštynės, sklindantis dvokas. Problema – ne nauja, bet sunkiai sprendžiama. ...
-
Mugė Laisvės alėjoje – dar gausesnė35
Trim dienom nuo penktadienio į Kauną susirinks ūkininkai, tautodailininkai, amatininkai ir susiveš įdomiausio, skaniausio, gražiausio, ką turi. „Kauno mugė. Pavasaris 2024“ žada įspūdžių, reginių, unikalių dirbinių, gaminių i...
-
Į vasarą – naujais laiptais: iki remonto pabaigos liko nedaug14
Pernai rudenį prasidėjęs Aušros laiptų remontas įpusėjo. Nors Žaliakalnio gyventojai ir turistai vis dar kabarojasi laikinai įrengtais mediniais laiptais, vasarą remontas bus baigtas. ...