Originalūs Siudikų augintiniai patraukia kiekvieno svečio dėmesį

Kauno pakraštyje gyvenanti Siudikų šeima namuose augina tris gyvūnus: katiną, kalytę ir vėžlį. Visi šie augintiniai savaip įdomūs, tačiau savo originalia išvaizda ir elgesiu išsiskiria peterboldų veislės katinas Stringas.

Nestandartinio grožio katė

Kad ir kur pasirodytų bet kuri iš trijų sfinkso veislės kačių, tuoj pasigirsta komentarai: "Oda kaip šarpėjaus, letenėlės kaip jūrų kiaulytės, o ausys kaip šikšnosparnio." Ne visus žavi net ir gracingi, energingi šių kačių judesiai, didžiulės ausys, mėlynos ar žalios akys. Mat jų grožį, o ypač – būdo savybes gali įvertinti tik tikras estetas, pasiilgęs švelnumo. Taip, taip – švelnumo.

Kauno pakraštyje gyvenanti Eglė Siudikienė ieškojo būtent tokio būdo katytės ar katino. Ir, paklausiusi patarimo, parsivežė į namus Stringą, Peterburgo sfinksų (peterboldų) veislės katiną. Įdomu tai, kad šie nestandartinio grožio gyvūnai gimsta ne tik pliki, bet ir skiriasi jų odos spalva, tačiau bene svarbiausias peterboldų bruožas – pomėgis bendrauti. Žodžiu, tai puikus keturkojis draugas.

Nesidrovi tupėti keptuvėje

"Nestandartinė Peterburgo sfinkso išvaizda iš pradžių kėlė visų nuostabą, bet pabuvojusieji pas mus svečiuose likdavo sužavėti Stringo prieraišumo, švelnumo, paklusnumo, tačiau šias puikias savybes Stringas žiemą kartais paleidžia vėjais. Jis nė kiek nesidrovėdamas nusprendžia, kad, pavyzdžiui, keptuvė virtuvėje jau atvėso ir galima, atsitūpus joje, pasišildyti, kol atgaus amą tai pamačiusi šeimininkė bei nufotografuos neįprastą vaizdą.

Eglė nedraudžia Stringui mėgautis veikiančia mikrobangų krosnelės šiluma – ant jos viršaus katinui paklotas net minkštas rankšluostis. Ant šio šilumos generatoriaus dešimtmetis katinas užšoka akimirksniu, vos išgirdęs įjungiamos mikrobangų krosnelės garsą.

Stringo portretukas

Stringas labai svetingas – kiekvieną namų svečią sutinka, maloniai glaustydamasis prie jo kojų, įsitaisydamas ant atsisėdusio žmogaus pečių, kelių. "Šiam plikam katinui šilumos ypač reikia, kai jis miega. Todėl tokiam reikalui jam parūpintas labai šiltas tikro veltinio būstas, įvairūs purūs patiesalai. Beje, Stringas purtosi šiltos aprangos namuose, kuriuose žiemą nekaršta. Buvau nupirkusi jam megztinį, bet aprengtas šiuo drabužiu jis stovėjo lyg įbestas tol, kol jo nenurengiau", – šyptelėjo Eglė, beje, vadinanti Stringą šunkačiu, nes jis sekioja ją namuose kaip mažas šuniukas.

Tai iš kur atsirado tokios keistos išvaizdos ir elgsenos katės – pliki, didžiulėmis ausimis ir įkypomis akimis nestandartinio grožio ir būdo gyvūnai?

Primena antikos laikus

Atrodo, kad felinologai šią kačių veislę ne išvedė, o tiesiog atkūrė antikos laikų panašią veislę, kuriai suteikė sfinkso pavadinimą.

Atrodo, kad felinologai šią kačių veislę ne išvedė, o tiesiog atkūrė antikos laikų panašią veislę, kuriai suteikė sfinkso pavadinimą. Kodėl toks šiuolaikinės veislės pavadinimas? Todėl, kad jos atstovės labai primena egiptietiškas kačių skulptūrėles, eksponuojamas Luvro ir Britų muziejuje.

Pasak felinologų, dabartinių sfinksų veislė išvesta 1970 m. Kanadoje, o dar po 20 metų – Rusijoje. Dabar egzistuoja trys skirtingos sfinkso veislės kačių rūšys: kanadietiškas, doniškas ir Peterburgo sfinksai, kurie turi savitų bruožų. Peterburgo sfinksai atsirado sukryžminus doniško sfinkso ir rytietiškos katės atstovus. Petereboldai – patys pūkuočiausi iš visų veislės rūšių. Jie gali turėti lengvų pūkų ant ausų, snukučio, žemiau letenėlių ir ant uodegos galiuko. Šios veislės atstovų oda yra labai plona, su daug klosčių, o ūsai – garbanoti.

Neypatinga priežiūra

Pasak Eglės, tokie sfinksai, kaip peterboldas Stringas, nereikalauja ypatingos priežiūros, išskyrus tai, kad mėgsta miegoti šiltai.

"Jie serga retai, o katės, kiek girdėjau, atsiveda prieauglį lengvai. Tiesa, maži kačiukai kartais serga kvėpavimo takų ligomis, bet gydytojai juk žino, ką reikia daryti", – šyptelėjo Eglė. Kartu ji pagyrė Stringą už tai, kad nedrasko nei baldų apmušalų, nei sienų, tvarkingai naudojasi tualetu. Kadangi katinas neišleidžiamas laukan, tai jo oda visuomet švari – nereikia katino maudyti. Nebent netyčia į ką nors išsitepa – tuomet oda nušluostoma paprasčiausia drėgna servetėle. Juolab kad sfinksų maudyti žiemą tikrai nebūtina.

Saulėje įdega

"Kadangi šios veislės kačių oda jautri saulės spinduliams, tai Stringas daugiausia laiko praleidžia namuose. Girdėjau, kad sfinksų veislės katės, kurios išleidžiamos vasarą laukan, rudeniop gražiai įdega, tampa labiau patrauklios", – sakė pašnekovė, kartu pažymėjusi, kad verta atidžiai saugoti šių kačių odą nuo jų pačių nagų, kurių pačius galiukus būtina reguliariai kirpti specialiomis žirklutėmis.

Susikaupiančias tamsias išskyras didelėse Stringo ausyse Eglė retsykiais valo vatos tamponėliu, o nešvarumus akių kampučiuose – minkšta, sudrėkinta servetėle.

Šuns ir katės duetas

Nors gaji nuomonė, kad šuo su kate nesugyvena, tačiau Stringas puikiai sutaria su pustrečių metų faraonų veislės kalyte Tebu. Tiesa, pirmosiomis dienomis, kai daug kartų už katiną didesnė kalytė atsirado namuose, Stringas nepatikliai ją stebėjo iš saugaus atstumo – nuo antro aukšto laiptų aikštelės, tačiau kiekvieną dieną leidosi laiptais vis žemiau ir drąsiau, kol pasiekė pirmo aukšto grindis. Ir čia tučtuojau užmezgė pažintį su rusvo kailio, migdolo formos įstrižomis žaliomis akimis kalyte Tebu.

Tebu, kaip ir Stringas, patraukia kiekvieno svečio, kurį ji džiaugsmingai garsiai lodama pasitinka prie stiklinių laukujų durų, dėmesį. Fantastinė šio subtilaus grožio šuns kilmės istorija aprašyta Lietuvos kinologų tinklaraštyje. Rašoma, kad faraonų šuo minimas seniausiuose istoriniuose šaltiniuose. Tai liudija surastas sportinis diskas, kuriame pavaizduoti du, panašūs į šiuolaikinius faraonų šunys, medžiojantys gazeles. Beje, šis diskas galėjo būti skraidinamas vienose žaidynėse, kurios vyko maždaug 4 tūkst. m pr. Kr.

Senovės Egiptas ir šunys

XX a. pirmoje pusėje Egipte buvo aptiktas antkapis, kuriame įrašyti žodžiai bylojo apie čia palaidotą didiko šunį. Tai rodo, kad Egipto valdovai mylėjo ir vertino savo šunis, o kurdamiesi salose netoli Italijos krantų, kone 5 tūkst. metų stengėsi, kad jų šunų veislė išliktų nepakitusi. Dabar faraonų šunys laikomi nacionaline Maltos šunų veisle, maltiečiai šiuos šunis veisė ir augino triušių medžioklei.

Faraonų šunys anatomiškai ir savo būdu artimi kurtams. Pirmas faraonų šuo atvežtas į Didžiąją Britaniją 1930 m., o 1967 m. – į JAV. Tarptautinė kinologų organizacija šią archajišką šunų veislę pripažino 1975 m.

Apkursta kaip kurtė

"Tebu dar labai jauna. Mat faraonų šunys subręsta, būdami 3–4 metų. Iš prigimties jie yra kurtai, t.y. lakstydami ar medžioklės įkarštyje jie gali apkursti – nebegirdėti komandų. Tačiau Tebu apkursta ir namuose – užsispiria ir vaizduoja negirdinti, kas sakoma.

Nepaisant to, Tebu yra draugiška, švelni, be reikalo neskalija. Teigiama, kad šie sfinksai lengvai išmoksta plaukti ir net geba nardyti. Beje, Tebu moka nusišypsoti, kai ją kas nors džiugina, o kai susigėsta – parausta jos ausys. Tebu nelankė jokios mokyklos, bet ji jau vykdo, žinoma, jei pati to nori, pagrindines komandas, yra labai budri", – tikino Raimondas Siudika, skiriantis Tebu daugiau laiko nei kiti šeimos nariai.

Vėžlio Žalio nuotykis

Pasak pašnekovo, Tebu atsirado namuose, kai į amžinąsias medžiokles pievas iškeliavo trylikametis auksaspalvis retriveris. Tad Eglė trylika metų beveik kiekvieną dieną turėjo imtis siurblio dėl šuns paliekamų ilgų plaukų. Štai kodėl po to, kai mylimas retriveris nugaišo, namuose atsirado itin trumpo plauko faraonų veislės šuo. Tačiau Tebu ir Stringas – ne vieninteliai gyvūnai Siudikų namuose. Mat šalia šildomo baseino, akvariume, gyvena vėžlys vardu Žalius. Prieš porą metų čia gyveno du vėžliai, bet vieną jų pakirto klastinga liga.

Likęs vienas, vėžlys Žalius nepasimetė. Kartą, matyt, nusprendė ieškoti pradingusio draugo ar draugės – kažkaip išsiropštė iš akvariumo ir atsidūrė baseine, nors jis buvo uždengtas tentu. Šeiminkai ilgai ieškojo pabėgusio vėžlio negalėdami suprasti, kur jis galėjo dingti iš uždaros patalpos. Tik po ilgai trukusių paieškų Raimondas aptiko bėglį baseine. Nuo tos akimirkos vėžlio būstui buvo sugalvotas stogas, ir Siudikai dabar tikri, kad užkirto kelią Žaliaus pabėgimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Turi

Turi portretas
ir vaikų ir anūkų,visi dideli,visiems dėmesio užtenka,puiki šeima.

Jeronimas

Jeronimas portretas
Man tai šeiminikė už katiną gražesnė. Ir mikrobangų krosnelė visai nieko

Katinas

Katinas portretas
Nestandartinio grožio katė? Čia gi pabaisa, kurią iįvedė riboto pritelio veisėjai. Bet kokie augintiniai, tokia ir tauta. Išdarkyti gyvūnus ir tuo didžiuotis tikrai nėra intelekto požymis. Tiesa, pykti dėl to gal ir nereikėtų, dėl skonių nesiginčyjama. Tačiau pasibaisėtini eksperimentai su gyvūnais vis tiek liūdina. Tolerancijai čia rasti vietos sunkoka.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių