Pakaunės turizmo žiedas vilios unikalumu

Sukūrus turizmo infrastruktūrą Kačerginės, Zapyškio, Kulautuvos ir Raudondvario seniūnijose, atsirastų zona, kuri savo patrauklumu nenusileistų geriausiems Lietuvos kurortams. Taip tvirtina turizmo ekspertai, tuo įsitikinę Kauno rajono vadovai.

Sukūrus turizmo infrastruktūrą Kačerginės, Zapyškio, Kulautuvos ir Raudondvario seniūnijose, atsirastų zona, kuri savo patrauklumu nenusileistų geriausiems Lietuvos kurortams. Taip tvirtina turizmo ekspertai, tuo įsitikinę Kauno rajono vadovai.

Investuoja į sveikatą

"Gal kažkam atrodo prabanga investuoti į laisvalaikį, o aš manau, kad tai būtinybė – juk pirmiausia investuojame į žmonių sveikatą. Kas gali būti svarbiau?" – retoriškai klausė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Sujungti žavius pakaunės miestelius dviračių takais, Nemune įrengti prieplaukas, šlaituose – slidinėjimo trasas. Atverti naujas galimybes skraidyklių mėgėjams, įrengti poilsiaviečių, apžvalgos aikštelių, sveikatingumo trasų. Visa tai sujungti į darnią visumą, kurios ašimi taptų lyno keltuvas per Nemuną ties Zapyškiu ir Kulautuva. Šios idėjos mero galvoje kirba jau daugelį metų.

"Pasaulinė sveikatos organizacija tvirtina, kad suaugęs žmogus kasdien turėtų būti fiziškai aktyvus ne mažiau kaip 30 min., vaikai ir paaugliai – dvigubai ilgiau. Vidutiniškai reikėtų nueiti 10 tūkst. žingsnių kasdien", – bėrė argumentus V.Makūnas.

Mero įsitikinimu, sveikatai labai pasitarnauja lauko treniruokliai, dviračiai, jodinėjimas, plaukimas baidarėmis, buvimas gamtoje. Tam reikia tinkamų sąlygų, patrauklių aplinkų.

Remiantis Kauno rajono turizmo plėtros iki 2020 m. specialiuoju planu, Mažojo pakaunės turizmo žiedo infrastruktūrai reikėtų apie 78 mln. kitų. V.Makūno skaičiavimais, į šią zoną per kelerius metus jau investuota maždaug 33 mln. litų.

Išmušė Raudondvario valanda

Pasinaudojus ES lėšomis naujam gyvenimui prikeltas Raudondvario dvaras, į kurį investuota maždaug 21 mln. litų. Iš jų didelę dalį – 9 mln. litų – skyrė savivaldybė.
Atnaujintoje pilyje įsikūrė Civilinės metrikacijos skyrius, Kauno rajono muziejus, čia vyksta parodos, bendruomenių renginiai, profesionaliosios muzikos koncertai, lankosi turistai.

Dar prieš keletą metų buvusi Tiškevičių oranžerija priminė apleistą daržinę. Surėmus pečius su verslininkais ji buvo atnaujinta ir tapo pamėgta pobūvių, konferencijų ir susitikimų vieta. Senojoje dvaro ledainėje veikia Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centras, o žirgyne baigiamas įrengti menų inkubatorius.

Kauno rajono savivaldybės pastangas pastebėjo ir Finansų ministerija, "Europos burių" konkurse apdovanojusi Raudondvario dvarą turiningo laisvalaikio kategorijoje.
Kitu etapu planuojama sutvarkyti dvaro parką, įrengti geresnį apšvietimą, fontaną. Savivaldybės vadovai prašo Švietimo ministerijos perduoti nenaudojamas patalpas, esančias šalia dvaro, kurias suremontavus, būtų galima įkurdinti sporto mokyklą, žirgyną, karietinę.

Kulautuva traukia medikus

Į Raudondvario dvarą bus galima atvažiuoti ir dviračiais. Šioje seniūnijoje, nuo Šilelio kaimo, tiesiamas naujas dviračių takas, kuris jau pasiekė skraidyklininkų ir parasparnininkų pamėgtus Netonis. V.Makūno manymu, čia galėtų būti įrengta jų nuolatinė stovyklavietė. Pertvarkos planus Savivaldybei tektų derinti su Kauno technologijos universitetu, kuriam priklauso Netonių kalno teritorija.

Toliau dviračių takas dešiniuoju Nemuno krantu drieksis iki kito pakaunės perlo – Kulautuvos. Tarpukaryje tai buvo kauniečių mėgstama vasarvietė – dar 1933 m. miestelis paskelbtas poilsiaviete. Ją mėgo ir prezidentas Antanas Smetona, kurio 60-mečio jubiliejaus proga pastatyta Marijos skulptūra šiemet buvo atnaujinta.

Buvusio Kulautuvos seniūno, dabar Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Ričardo Pudževelio pastangomis, įgyvendintas 4 mln. litų vertės projektas. Pasinaudojus ES ir savivaldybės lėšomis, buvusiame žvyro karjere įrengtas šiuolaikinis paplūdimys su gelbėjimo stotimi, lieptu, treniruokliais, vaikų žaidimo aikštelėmis, įvaža neįgaliesiems.

Miestelyje rekonstruota lauko estrada, sutvarkytas parkas, išvalyti Narėpos upelio tvenkiniai, pagerintas apšvietimas. Dar anksčiau atlikti tyrimai patvirtino, kad Kulautuvos žemėje glūdintis mineralinis vanduo yra puikios kokybės. Svarbu, kad atsirastų norinčiųjų jį išgauti.

Kita gera žinia: Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikos baigia rekonstruoti Kulautuvos tuberkuliozinės ligoninės pastatą, kuriame ketina įrengti moderniausią šalyje kardiologijos ir neurologijos reabilitacijos kliniką. Šio projekto vertė siekia apie 20 mln. litų, dar 4 mln. litų prireiks medicinos įrangai.

Neseniai Kulautuvoje apsilankiusi sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė prakalbo ir apie galimybę čia įkurdinti Respublikinės Kauno ligoninės Vertebroneurologijos skyrių. Jame būtų gydomi nugaros skausmų kamuojami pacientai.

Į Kačerginę – dviračiu

Pokyčiai vyksta ir kairiajame Nemuno krante. Kauno rajono savivaldybė baigia tiesti dviračių taką nuo Marvelės iki Kačerginės. Nors kelininkams dar liko baigti kelių šimtų metrų atkarpą, įrengti atitvarus, apžvalgos aikšteles, bet dviračių mėgėjai jau senokai važiuoja šia trasa. "Vos tik pradėjome tiesti taką į Kačerginę, tuoj juo pradėjo judėti dviratininkai", – prisiminė meras.

Naujasis dviračių takas driekiasi 5,6 km, dar du kilometrai nutiesti Kačerginės miestelyje ir artėja prie Zapyškio.

"Bus gera trasa nuo Rotušės a. iki Kačerginės", – interneto socialinių tinklų paskyroje pastebėjo arkivyskupas Sigitas Tamkevičius. Žymus dvasininkas ne tik mina dviračio pedalus, bet ir fiksuoja pakaunės vaizdus, kuriais dalijasi su virtualiais draugais.

Vaizdai čia išties puikūs. Šalia tako dunkso Pyplių piliakalnis, kitapus Nemuno matyti Raudondvario Šv. Jėzaus Teresės bažnyčios bokštai, Nemuno ir Nevėžio santaka, įspūdingas Netonių kalnas, pušynai.

Kitas žinomas kaunietis, ekoturizmo centro "Babilonas" direktorius Raimondas Krištaponis šią vasarą su grupe draugų išmėgino hibridinį žygį: Nemunu nuo Santakos iki Kačerginės plaukė baidarėmis, o atgal į Kauną sugrįžo dviračiais.

Verslininkas teigė, kad baidarių ir dviračių tandemas yra puiki treniruotė raumenims ir geras būdas aktyviai praleisti pusdienį gryname ore su šeima, kolektyvu arba draugais.
Neturintiesiems dviračių, juos galima išsinuomoti miestelio centre įsikūrusioje "Kačergos" užeigoje. Dviračių turizmą taip pat ketina puoselėti gretimame Virbališkių kaime įsikūrusios "Dviračio rezidencijos" sodybos šeimininkas Algirdas Pukelis.

Gerų pokyčių gali tikėtis ir automobilių sporto mėgėjai. Vienintelei Lietuvoje žiedinių lenktynių trasai "Nemuno žiedas" pradėjus vadovauti Andriui Samochinui, įmonė ėmė dirbti pelningai ir žada atsinaujinti.

Sulaukė ir priekaištų

Mažojo pakaunės turizmo žiedo projektą užsimoję įgyvendinti Kauno rajono vadovai susiduria ir su sunkumais: savivaldybei trūksta lėšų, tiesiant dviračių takus tenka vesti derybas su sklypų savininkais, aiškintis dėl statybininkų palikto broko.

Tiesti dviračių taką į Kačerginę kelininkams trukdė šaltiniai, molingas gruntas ir šalia vinguriuojantis automobilių keliukas. Technikos gausmas, keliamos dulkės nepatiko ir kai kuriems vietos gyventojams.

"Sulaukėme pastabų ir net priekaištų. Tačiau niurzgalių yra vienas kitas, dauguma žmonių džiaugiasi suprasdami, kad nepatogumai laikini ir ateityje bus galima smagiai leisti laisvalaikį", – pasakojo V.Makūnas.

Projekto širdis

Meras tikisi, kad jau kitąmet aktyvaus poilsio, gražių vaizdų mėgėjai dviračiais galės pasiekti ir Zapyškį. Šio miestelio pasididžiavimas – gotikinė Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia, prie kurios kiekvieną pavasarį suvažiuoja aitvarų mėgėjai iš visos Lietuvos.

Netoli prieplaukos planuojama pastatyti lyno keltuvą per Nemuną, kuris sujungs Zapyškį su Kulautuva. V.Makūnas įsitikinęs, kad toks įrenginys įsuktų visą Pakaunės turizmo žiedą, nes per dieną dviračiais būtų galima nukeliauti iš Kauno ir sugrįžti atgal, tik jau kitu krantu. "Dviračių takai bus tarsi turizmo žiedo arterijos, o keltuvas – širdis", – palyginimais aiškino savo sumanymą meras.

Nemuno pakrantes ties Zapyškiu ir Kulautuva apžiūrėję specialistai teigė, kad pastatyti tokį keltuvą būtų nesudėtinga. Reikia atlikti geologinius tyrimus vietose, kur stovės atramos, parengti projektą.

Dešiniajame Nemuno krante, šalia Kulautuvos karjero, keltuvo kabinos bus pakeltos į 46 m aukštį, kad netrukdytų laivams. Kabinų sienos bus skaidrios ir taps judančia apžvalgos aikštele, iš kurios atsivers įspūdingas kraštovaizdis. Įrenginiu bus galima gabenti ir dviračius.

Didžiausias V.Makūno galvos skausmas – gauti lėšų. Vis dėlto meras įsitikinęs, kad anksčiau ar vėliau ambicingą projektą pavyks įgyvendinti. "Reikia turėti viziją ir ja tikėti, tada viskas pasiekiama", – tvirtino meras.

Didelė pridėtinė vertė

Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios ir jos aplinkos sutvarkymo darbus projektuojančio architekto Gintaro Prikockio užduotis – siekti, kad architektūros paveldas, modernus keltuvas ir šalia įsikursiantis amfiteatras derėtų tarpusavyje. Planuojama sutvarkyti bažnyčios inžinerines sistemas, pritaikyti erdvę koncertams, įrengti specialų teritorijos apšvietimą.

"Tikiuosi, kad, atsiradus turizmo infrastruktūrai, Mažajame pakaunės turizmo žiede susidarys palankios sąlygos maitinimo, turizmo paslaugų, sveikatingumo ir kitiems verslams. O svarbiausia, kad visa tai tarnaus geresnei žmonių sveikatai ir turiningam poilsiui", – kalbėjo V.Makūnas.

Vilniaus universiteto docentė Aida Mačerinskienė, kartu su nepriklausomų inžinerinių sprendimų įmone "TAEM Urbanistai" parengusi Kauno rajono turizmo teritorijų vystymo iki 2020 m. planą, tvirtino, kad Mažasis pakaunės turizmo žiedas sukurtų didelę pridėtinę vertę visam regionui.


Komentaras
Aida Mačerinskienė, Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto docentė

Specialiajame Kauno rajono turistinių teritorijų plėtros iki 2020 m. plane pagrindiniais traukos centrais įvardytos Raudondvario, Kulautuvos, Kačerginės, Zapyškio, Vilkijos seniūnijos. Gamtiniu potencialu rajone išsiskiria Kauno marių regioninio parkas.

Turizmui labai svarbus ir Karmėlavos, Garliavos, Babtų seniūnijų potencialas, bet šiek tiek dėl kito aspekto – gyventojų skaičiaus. Kauno miesto ir rajono žmonėms reikia sudaryti sąlygas pasiekti patrauklius objektus, teikti daugiau paslaugų. Į šių teritorijų infrastruktūros tobulinimą per artimiausius šešerius metų ir reikėtų nukreipti turizmo plėtrai skirtas ES paramos, savivaldybės ir privataus kapitalo lėšas.

Daugiausia perspektyvų Kauno rajone turi kultūrinis ir verslo turizmas, o atsinaujinęs Raudondvario dvaro kompleksas ir jame teikiamų paslaugų spektras tai puikiai patvirtina.
Plėtojant sveikatos turizmą, Kulautuvą, dalį Kačerginės ir Zapyškio teritorijas tikslinga sujungti į vieną arealą, siekiantį kurorto statuso. Šios teritorijos turi daug sveikatos turizmui plėtoti reikalingų bruožų, o pušynai ir pro šalį tekančio Nemuno ramybė tik papildo jų vertę. Neabejoju, kad numatomas lyno keltuvas per Nemuną suteiktų šiai zonai dar daugiau patrauklumo, panašiai kaip Druskininkų turistinę vertę padidino slidinėjimo arena.

Lietuvos turizmo 2014–2020 m. plėtros programoje numatytas žaliojo turizmo prioritetas Kauno rajone galėtų būti įgyvendintas plečiant dviračių takų tinklą. Gamtiniam turizmui plėtoti yra puikių galimybių ne tik Kauno marių regioniniame parke, bet ir Nemuno pakrantėse. Nevėžio, Dubysos, Neries slėniuose taip pat numatomi dviračių maršrutai, pasivaikščiojimo takai ir kiti rekreacinės paskirties objektai. Planai patvirtinti, todėl reikia toliau įgyvendinti vizijas ir kurti infrastruktūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sinchronas

Sinchronas portretas
dviraciu takai jau i pabaiga, o keltuvo per Nemuna ne zenklo. laikas butu sinchronizuoti pastangas, juolab kad pinigai keltuvui - ne kosminiai. pradekite nuo paruosiamuju darbu. pasiskolinkit galu gale - Zuoko vistiek neaplenklsite

Bikelike

Bikelike portretas
Visos idėjos ir pastangos vertos pagyrimo. O tobulint irgi yra ką: reikėtų kažkaip padaryti dviračių takelį nuo kavinės iki tilto per Nevėžį, nebūtinai prabangų, bet bent jau atsikrtą nuo automobilių. Dviračių takai iki nuo Kačerginės iki Pavilkijo ir nuo Kulautuvos iki Vilkijos irgi būtų labai reikalingi

sentera

sentera portretas
daugelis ''kaunieciu'' net nezino kur tai yra
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių