Panemunės gyventojai tilto laukia kaip šventės

Trejus metus be tilto per Nemuną gyvenantys Panemunės gyventojai negali patikėti, kad jau spalio 30 d. galės be problemų pasiekti miestą. Kai kurie iš jų net planuoja tą dieną švęsti namuose.

Atkirto nuo Šančių

2012 m. pabaigoje nugriautas Panemunės tiltas pastaruosius metus buvo populiariausia tema tarp vietinių gyventojų. Žmonėms ne tik pabrango ir prailgo kelionės į kitas miesto dalis, bet tapo sunkiai pasiekiami Šančiai, kuriuose panemuniečiai buvo įpratę apsipirkti, lankėsi poliklinikoje, vedė vaikus į darželį ir mokyklą. Neatsitiktinai, tik nugriovus tiltą, prie pat jo buvo pastatytas naujas prekybos centras.

Nemuno atskirti Panemunės gyventojai turėjo ilgiau laukti greitosios pagalbos ir ugniagesių, nes specialiosios tarnybos pas juos važiuodavo iš Šančių. Šio mikrorajono kapinėse palaidota ir nemažai panemuniečių artimųjų. Anksčiau per Vėlines užtekdavo tik pereiti tiltu, o dvejus metus tam, kad uždegtų žvakelę ant kapo, žmonės sugaišdavo pusdienį.

Panemunės gatvėse pakalbinti vietiniai gyventojai vylėsi, kad šiemet jie nebus apgauti ir reklamuojamas tilto atidarymas tikrai įvyks. Tik vienas prisistatyti nenorėjęs vyras numojo ranka: "Jau girdėjome tų pasakų", – valdžios pažadais netikėjo jis.

Trūko autobusų

Netoli Panemunės paplūdimio sutiktas Šarūnas džiaugėsi, kad pagaliau bus atidarytas Panemunės tiltas. Vaikinas teigė reguliariai besilankantis paplūdimyje ir ten esančioje pirtyje, o iki jos iki šiol tekdavę važiuoti.

Su pirkiniais į namus einanti Ilona patikino, kad tilto atidarymo labai laukianti, nes dabartinė situacija sukėlė daug problemų. "Buvo labai sunku išvažiuoti, nes autobusai pradėjo rečiau kursuoti. Ypač rytais, kai labai daug moksleivių važiuodavo į mokyklas", – Ilonai kas dieną iš Panemunės nuvykti į darbą Vilijampolėje užtrukdavo apie pusantros valandos.

"Kartais, jeigu reikėdavo palaukti autobuso, užtrukdavo dar ilgiau", – anot moters, spalio 30 d. Panemunėje tikrai bus šventė.

Švęs su draugu

"Sudarė problemų? Taip, kalbos nėra. Ir išlaidos, ir laikas", – sakė panemunietė Regina. Anksčiau jai iki autobusų stoties užtekdavo nuvažiuoti vienu autobusu, o dabar reikia dviejų. "Prie stoties man reikia – sėdu ir atvažiuoju kaip ponia", – pagerėjusią kasdienybę įsivaizdavo Regina.

Spalio 30 d. moteris jau planavo švęsti namuose su savo draugu: "Jis sako, Regina, kada tiltą atidarys, atvažiuosiu pas tave ir atšvęsime", – šypsojosi panemunietė, kurios draugas gyvena Šilainiuose, todėl kelionė iki moters namų jam labai prailgdavo.

Regina patvirtino, kad pastaruosius trejus metus tarp kaimynų dažniausia tema būdavo tiltas, vieni kitiems nuolat dėl to skųsdavosi. "O dabar mes labai patenkinti. Aš nežinau, bet mes taip galvojame, kad viskas pasikeitė, kai buvo išrinktas naujas meras. Būdavo šuniuką vedžioju, nueinu prie tilto, tai du trys žmonės dirba, o jau dabar – darbas verda! Nueikite, pasižiūrėkite, koks darbas vyksta", – sakė moteris.

Abejoja pažadais

Iš tiesų – paskelbus apie netrukus atidaromą tiltą, ant jo vyko intensyvūs darbai. Atrodo, kad pats tiltas jau paruoštas eksploatuoti, o šiuo metu rekonstruojama Tilto gatvė, tiesiami nauji šaligatviai.

Netoli tilto sutikti sutuoktiniai Aldona ir Alvydas važinėjosi dviračiais. Pora anksčiau nuvažiuodavo iki Šančių, tačiau dabar turi tenkintis tik Panemune.

"Baisuma. Akeles pražiūrime autobusu važiuodami", – šypsojosi Aldona, kas dieną stebinti ant tilto vykstančius darbus. Moteris teigė abejojanti, kad jis bus atidarytas iki lapkričio, tačiau Alvydas buvo užtikrintas: "Jeigu žada, tai ir bus."

"Tik vienas autobusas į miestą iš čia važiuoja. Galima juo visur nuvažiuoti, tačiau kokiais aplinkiniais keliais", – anot moters, iki Kauno klinikų iš Panemunės kelionė užtrunka 1.10 val. – kaip iki Vilniaus.

Platina gatvę

Kauno savivaldybė ir Panemunės tilto darbais besirūpinanti bendrovė "Kauno tiltai" šią savaitę užtikrino kauniečius, kad Panemunė ir Žemieji Šančiai bei miesto centras bus tikrai sujungti iki Vėlinių savaitgalio.

Anot "Kauno tiltų" Gatvės tiesimo aikštelės vadovės Jolantos Varkalienės, šiuo metu įrengiama Tilto gatvė, kuri buvo per siaura planuojamam transporto srautui. Po rekonstrukcijos ji turės keturias eismo juostas – tiek pat, kiek prieš kelerius metus rekonstruotas A.Juozapavičiaus prospektas.

Kauno savivaldybė iki šių metų pabaigos pažadėjo "Remix" aparatu atnaujinti ir toliau einančios Vaidoto gatvės dangą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valio

Valio portretas
Jeigu nebūtų psikeitę miesto vadovai,tai labai abejoju,kad tiltas būtų baigtas statyti.Vadovaujant naujam merui,miesto gatvės atsinaujina akivaizdžiai.Taigai,kiek daug gali vienas žmogus,sugebantis vadovauti. Šaunuolis naujas meras.O jūs Kauno valdžios rinkėjai,gal susiprasite pagaliau,ir daugiau buvusjųjų nerinksite.Manau,kad konservatorių jau atsikandote.

RE

RE portretas
Vienas piemuo, esantis miesto valdžioje, aiškina, kad turėjo būti statomas visai naujas tiltas, šalia esamo ir pagal jį šis būtų pastatytas greičiau ir pigiau...Taigi mąstantys savo galva supranta, kad tai visiškas absurdas, juo labiau, kad Bendrajame Kauno m. 2003 m. plane, 13.5 punkte buvo aiškiai rašoma tik apie esamo, senojo Panemunės tilto rekonstrukciją, o ne apie Vasiukų projektą uz 200 mln., kai ir dėl esamo projekto 100 mln. finansavimo jau buvo ir tebėra didelės problemos. Žinant, kad M.K. Čiurlionio tilto statybos truko...20 metų, apie menamus "proveržius", geriau būtų patylėti. Ačiū "Kauno tiltams", buvusiai ir esamai Kauno m. valdžiai, už tai, kad jau greitai galėsime džiaugtis visiškai atnaujintu Panemunės tiltu:).

Patricijui

Patricijui portretas
Reikalai kokia gero nepageres, nes kiek rasoma, kiek piktinamasi, o savivaldybes transporto skyriui vienodai rodo. Po tos "reformos" neimanoma normaliai pasiekti vieno ar kito tasko. Silainiu mikrorajonas pats didziausias, o susisiekimas, marsrutai, srautai sudaryti taip, kad zmonems butu kuo blogiau...Sveikinu panemuniecius su ilgai lauktu nauju tiltu!
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių