Parkavimo rinkliava: kaip išvengti komisinių mokesčių?

  • Teksto dydis:

Ne vienas kaunietis tik mėnesio gale pastebi, kad rinkliava už automobilių stovėjimą mokamose miesto zonose jiems atsieina šiek tiek brangiau nei nustatyti tarifai. Šie pinigai patenka ne į miesto biudžetą, bet ryšio paslaugų teikėjams. Viešoji įstaiga „Automobilių stovėjimo aikštelės“ pasidalijo, kaip galima tokių komisinių mokesčių išvengti.

Permokamos nemenkos sumos

Viešosios įstaigos „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorius Justas Limanauskas pasakojo, kad ieškoma įvairiausių būdų, kaip padaryti, kad sumokėti rinkliavą būtų kuo patogiau. Dėl to bendradarbiaujama su telekomunikacinių ryšių tiekėjais, programėlių kūrėjais, diegiamos naujos technologijos.

Vis dėlto gali būti, kad ne visi nori mokėti papildomus mokesčius atsiskaitydami už automobilio stovėjimą apmokestintose miesto gatvėse. „Mūsų įstaigos duomenimis, per metus statantys mašinas mokamose vietose kauniečiai vidutiniškai sumoka po 38 eurus komisinio mokesčio mobiliojo ryšio operatoriams. Tai nemaža suma, todėl verta pasidomėti, gal geriau rinktis alternatyvius apmokėjimo variantus, kurių yra ne vienas“, – teigė J.Limanauskas.

Variantų įvairovė

Statantys mašinas mokamose vietose kauniečiai vidutiniškai per metus sumoka po 38 eurus komisinio mokesčio mobiliojo ryšio operatoriams.

Kaune yra keturi būdai susimokėti už automobilių parkavimą mokamose stovėjimo vietose. Pats seniausias ir paprasčiausias būdas – mokėti monetomis. Tada jokių papildomų mokesčių, žinoma, mokėti nereikia. Tačiau kartu tai nėra labai patogus būdas, nes ne visada turime reikiamą monetų kiekį. Todėl sparčiai išpopuliarėjo galimybė parkomate mokėti bekontakte mokėjimo kortele. Abiem atvejais jokio komisinio mokesčio nėra.

Daug atsiskaitančiųjų mobiliuoju telefonu siunčiant SMS. Čia yra du būdai: iš anksto pasirinktas laikotarpis (15 min., 0,5 val., 1 val. ir t.t.) arba tikslus faktinis stovėtas laikas. Pirmuoju atveju mobiliojo ryšio operatoriui sumokėsite 10 ct, antruoju – 20 ct. Šiuo metu pirmuoju būdu gali atsiskaityti visų operatorių klientai, tačiau nuo 2019 m. sausio 1 d. UAB „Telia“ vartotojai šiuo būdu Kaune atsiskaityti negalės. Koks būdas palankesnis, priklauso nuo to, koks prognozuojamas stovėjimo laikotarpis. Jei užtrunkate ir vis pratęsiate laiką, kiekvieną kartą tenka pakloti po 10 ct.

Populiari ir išmanioji programėlė. Tik čia reikia žinoti, kad, pasirinkus atsiskaitymą per mobiliojo ryšio operatorių, atėjus jo sąskaitai, prisidės 7 ct už vieną parkavimą. Tačiau programėle už automobilio stovėjimą galima atsiskaityti mokėjimo kortele ir taip išvengti komisinio mokesčio.

Taip pat jokių komisinių mokesčių nėra perkant automobilių stovėjimo leidimus.

Pasirinkimo padaugės

Iki šiol mėgstantys atsiskaityti išmaniuoju telefonu per programėlę turės dar daugiau galimybių. Kitais metais „Automobilių stovėjimo aikštelės“ konkurso tvarka atrinks iki keturių sukurtų programėlių. „Girdėjome įvairių atsiliepimų apie veikiančią šiuo metu programėlę, tad, jei atsiras norinčiųjų teikti tokias paslaugas, kauniečiams bus daugiau galimybių rinktis tokią, kuria jiems patogiau naudoti“, – sakė J.Limanauskas.

Nuo kitų metų sausio 1 d. įsigalios dar viena naujovė. Pamatęs pranešimą ant savo automobilio vairuotojas galės pranešime nurodytą rinkliavą susimokėti parkomate.

„Norime pabrėžti, kad iš pradžių skiriame ne baudą, o padidintą rinkliavą. Jei padidinta rinkliava nesumokama per 48 val., pažeidimo medžiagą perduodame Kauno miesto Viešosios tvarkos skyriui“, – pabrėžė J.Limanauskas.

Greitai VšĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės“ pritaikys ir kitokias inovacijas. Rinkliavos kontrolieriai turės nešiojamus vaizdo registratorius. Tai padės greičiau ir objektyviau išnagrinėti ginčytinas situacijas, išvengti interpretacijų kilus konfliktui. Be to, tikimės, kad šios priemonės pritaikymas pagerins rinkliavos kontrolierių bendravimo kultūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
OH - tai KO nerašot KOKIE rinkliavos mokesčiai naudojantis 'Žiogu'? - taip nebūna kad kažkas būtų daroma MŪSŲ patogumui, visa kas nauja TIK tam kad dar labiau mus apiplėšt.

Lukaa

Lukaa portretas
Patogiausiai buvo parkavimo kortelė. Galėtų prie jų ir gryžti. Padaryti tik ne vienkartines o papildomas per banką ar banko kortelę. Bėda kai pastoviai reikia prisirinkti centų, nes grąžos gi aparatai neduoda

p.n.

p.n. portretas
parkavimo kortele nebegalioja, pinigai esantys kortejeje negrazinami, geros jums dienos...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių