Pasaulinę turizmo dieną – kvietimas Kauną atrasti inovatyviai

  • Teksto dydis:

Piliakalniai, V. Putvinskio gatvė ir senamiestis – viskas telpa į mobilujį telefoną, o „Žalgiris“ ir kiti mūšiai – į VR akinius. Desertui – azartiškos orientacinės po Kauną.

Dar 1979 metais Tarptautinė turizmo organizacija paskelbė rugsėjo 27 dieną Pasauline turizmo diena. Šiemet šios šventės tema – „Turizmas ir jo skaitmeninis virsmas“. Galbūt jau esate girdėję apie inovatyvius turizmo produktus, sukurtus ir kuriamus Kaune, tad ketvirtadienis – puiki proga bent vieną jų išbandyti praktiškai. Tikėtina, kad sąrašas netrukus gerokai pailgės – juk XXI amžius dar tik įsibėgėja.

Kaunastiškas „Instagram“ virusas

Visit.kaunas.lt tinklapio „Leidinių“ skyriuje galite rasti vis ilgėjantį „It’s Kaunastic“ maršrutų sąrašą, kviečiantį Kauną tyrinėti savarankiškai. Gatvės meno, modernizmo, gastronomijos, litvakų paveldo ir kt. žemėlapius galite tiesiog parsisiųsti PDF formatu ar ieškoti spausdintos versijos mieste. Savo įspūdžius „Facebook“ ir „Instagram“ tinkluose kviečiama žymėti #kaunastic. „Instagram“ ši grotažymė panaudota jau per 20 tūkst. kartų, ir tai – pati nuoširdžiausia reklama miestui.

Virtualus azartas

„Kaunas IN“ turizmo informacijos centre nuo rugsėjo 27 dienos jau galėsite pasimatuoti naujuosius Kauno „Žalgirio“ virtualios realybės akinius. Tai – smagi pramoga tiems, kurie žino azarto, apimančio lemiamas rungtynių akimirkas stebint „Žalgirio“ arenoje, skonį. Ir, be abejo, impulsas tą skonį pajusti tiems, kurie iki šiol krepšinio rungtynių gyvai nėra stebėję.

Dvasios gidas

Projekto „Atminties vietos“ sukurtas unikalus miesto gidas „Dvasios gidas po senąjį Kauną“ siūlo gyvą emocinę patirtį, kurioje susipina istoriniai faktai ir meninė tikrovė, miesto praeitis ir čia gyvenusių žmonių dramos. Intriguojantis „dvasios“  pasakojimas įtraukia į XX amžiaus pradžioje – II pasaulinio karo metu vykstančią istoriją, kurios personažai gyvena, kuria, kenčia ir myli čia pat – Kaune, Senamiesčio gatvėse, jo kiemuose ir namuose. XX amžiaus pradžios Kaunas, jo gyventojai ir tuometinio miesto atmosfera, kasdienybės istorijos ir miestiečių likimai negailestingos Istorijos vingiuose – visa tai kartu su audiovizualiniais elementais ir šiandieninio senamiesčio peizažo fragmentais susijungia į savotišką asmeninį filmą, fiziškai ir emociškai patiriamą miesto erdvėse. Dabar ir angliškai!

Gilyn į Kauną

„Gilus Kaunas“ –  tai alternatyvus low-poly stiliumi sukurtas 3D išmanusis maršrutas mobiliesiems „Android“ telefonams, kuris padės pažinti vieną europietiškiausių Kauno erdvių – Vlado Putvinskio gatvę. Ši Kauno gatvė turi įvairiausių įdomių istorijų, ypač iš tarpukario, yra susijusi su to meto diplomatija. Tai profesorių, akademikų, muziejų gatvė prie kalno, su daugybe į viršų vedančių laiptų, tad joje matyti miesto kraštovaizdžio išskirtinumas.

Skrydžių simuliacija

Lietuvos aviacijos muziejuje Kaune veikiantys skrydžių imituokliai – orlaivių kabinų maketai su įdiegtais valdymo prietaisais bei programine įranga. Virtualių skrydžių programos leidžia pasirinkti orlaivio tipą (duomenų bazėje yra lėktuvai, sraigtasparniai bei sklandytuvai), kilimo ir tūpimo aerodromus įvairiose pasaulio šalyse ar net meteorologines sąlygas. Imituoklių programinė įranga leidžia keisti skrydžio sudėtingumą priklausomai nuo pilotuojančio asmens pasiruošimo. Pradedantieji supažindinami su lengvai valdomų lėktuvų pilotavimo pradmenimis, o patyrę lakūnai gali išbandyti dar nepilotuotų orlaivių valdymą ar pasitikrinti savo žinias kritinėse skrydžio situacijose.

Skaitmeninė tvirtovė

Vytauto Didžiojo karo muziejus, turėdamas išskirtinę ekspoziciją ir siekį ne tik pristatyti Lietuvos kariuomenės istoriją, bet ir ugdyti pilietišką bei patriotišką asmenybę, pradėjo įgyvendinti modernaus muziejaus viziją. Vienas pirmųjų žingsnių kartu su KTU Informatikos fakultetu sukurti žaidimai. Vienas jų – „Kauno tvirtovė virtualioje realybėje“. Tai virtualus turas-žaidimas po Kauno tvirtovės III fortą. Žaidėjo užduotis – kartu su Lietuvos kariu kuo greičiau surasti daiktus, kurie iš muziejaus persikėlė į virtualią erdvę. Toks istorijos ir informacinių technologijų samplaikos kūrinys, kuriame susipina patirta emocija ir istorinės žinios, ne tik leidžia vizualiai perteikti norimą žinutę, tačiau taip pat keičia tradicinio muziejaus įvaizdį ir priartina jaunąją kartą prie pažinimo jiems priimtinu būdu. Tuo tarpu žaisdami kitą žaidimą lankytojai turi galimybę išbandyti savo taiklumą šaudydami į taikinius.

Dar viena naujovė muziejuje – virtuali realybė, nukelianti lankytoją į lėktuvo ar šarvuočio vidų. Tokia virtuali kelionė po karinę techniką padeda pamatyti tai, ko paprastai išvysti nėra galimybių. Siekiant pasiekti jaunąją kartą, ugdyti kritišką mąstymą muziejuje įrengtas ir interaktyvus ekranas, kuriame per edukacinius žaidimus galima pažinti tarpukario Lietuvos kariuomenės istoriją, nusiųsti užšifruotą laišką draugui ir sužinoti kokia karinė „specialybė“ yra tinkamiausia kiekvienam lankytojui.

Skambanti dėžė ir grojantys laiptai ...

... muziejuje! Kauno miesto muziejus kviečia užsukti į Tautinės muzikos skyrių, kuriame ekspozicija prasideda nuo skambančių laiptų. Jais užlipę rasite edukacinę erdvę, kurioje išbandysite įvairius lietuvių liaudies muzikos instrumentus ir šiuolaikišką, atnaujintą muziejaus ekspoziciją.

Kalbantys piliakalniai

Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka ir Lietuvos archeologų sąjunga kviečia kauniečius ir miesto svečius pažinti Kaune stūksančius piliakalnius. Tai padaryti padės specialus audiogidas, kurį rasite nuskaitę QR kodus, esančius šalia piliakalnių.

Ko gero, dar ne visi kauniečiai žino, kad Kauno mieste yra net septyni piliakalniai: Aukštųjų Šančių, Eigulių, Jiesios, Marvelės (I), Marvelės (II), Veršvų ir Vieškūnų kalvos, ant kurių kadaise stovėjo medinės pilys. Kauno apylinkėse dauguma piliakalnių ir kapinynų išsidėstę prie Nemuno ir Neries upių, jų žemupiuose, ir nors jie yra mažai tyrinėti, tačiau kiekvienas mena didingą Lietuvos istoriją ir kviečia atsigręžti į savo šaknis.

Prieš ruošiantis keliauti po Kauno miesto piliakalnius rekomenduojama atsidaryti jiems skirtą tinklapį www.kaunopiliakalniai.lt, kuriame paskelbta profesoriaus dr. Jono Vaičenonio specialiai piliakalnių lankytojams paruošta informacija. Svetainę galima pasiekti ir savo mobiliuoju telefonu nuskenavus QR kodus, kurie pritvirtinti ant greta piliakalnių esančių informacinių stulpelių. Internetu prieinamas audiogidas pravers kiekvienam, vaikštančiam vaizdingose piliakalnių vietovėse. Nuo šiol įdomiausius pasakojimus, legendas ir svarbius istorinius faktus galima išklausyti tiesiog naudojantis savo mobiliuoju telefonu.

Šturmuokite Kauną

Atšventus Pasaulinę turizmo dieną, nuotykiai nesibaigia. Rugsėjo 28 dieną, penktadienį, Kaune vyks pirmasis pramoginių komandinių orientavimosi varžybų automobiliais „Šturmas“ etapas. Tai varžybos, kurios reikalauja gebėjimo spręsti galvosūkius, planuoti maršrutą bei orientuotis mieste.

„Šturmo“ dalyviai yra žmonės, kurie yra nusiteikę azartiškai, neįprastai bei smagiai praleisti savo savaitgalio vakarą draugų, kolegų arba šeimos kompanijoje. Norėdami sėkmingai pasirodyti „Šturmo“ varžybose tikrai neprivalote būti sportininkais, mokėti laipioti stogais ar išmanyti archeologiją. Neprivalote net greitai važiuoti automobiliu, nes „Šturmas“ nėra lenktynės ir šiame žaidime laimi ne tos komandos, kurios smarkiai spaudžia akceleratoriaus pedalą, o tos, kurios geriausiai sugeba išspręsti organizatorių galvosūkius bei susidėlioti protingiausią maršrutą.

Daugiau apie šias varžybas sužinosite čia. Beje, „Šturme“ galite laimėti ir „Kaunas IN“ įsteigtų prizų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių