Patriotinių leidinių knygynėlyje partizanais domisi ir užsienio turistai

Šiomis dienomis vėl atgijo prekyba Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungai (LPKTS) priklausančiame knygynėlyje. Dabar knygynas pasitinka kauniečius ir miesto svečius, nušvitęs subtiliomis naujo interjero spalvomis, sprendimais ir, žinoma, netradiciniais leidiniais.

Ne vieną dešimtmetį žinomo Lietuvos partizanų vado Alfonso Morkūno-Plieno dukrą Elvidą knygynėlyje pakeitė LPKTS valdybos pirmininkė Rasa Duobaitė-Bumbulienė.

Knygynėlyje dominuoja leidiniai apie partizanų kovas, tremtinių ir politinių kalinių prisiminimai, dienoraščiai, istorinė medžiaga ir pan. Daugumą jų – apie 200 leidinių yra parengusi ir išleidusi per beveik tris veiklos dešimtmečius pati LPKTS.

"Mes kviečiame su mumis bendradarbiauti kitas leidyklas ir autorius. Knygynėlyje rasite Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro, Pasaulio lietuvių centro ir panašaus pobūdžio leidyklų knygų – tokiu būdu paįvairiname savo leidinių tematiką, – sakė pokyčių iniciatorė. – Pas mus dažnai užsuka užsienio turistų, todėl turime galimybę juos supažindinti su mūsų laisvės kovų istorija leidiniuose įvairiomis užsienio kalbomis. Artimiausiu metu knygynėlyje prekiausime ir tautine atributika, o dabar jau galime pasiūlyti dokumentinių filmų."

Pasak pašnekovės, LPKTS nėra pelno siekianti organizacija. "Mes savo lėšomis ir jėgomis statome paminklus žuvusiems partizanams, atstatome bunkerius, kviečiame į nemokamus renginius, o mūsų leidinių tikslingumą lemia ne jų komercinė nauda, o jų istorinė vertė."

Kai kuriems sąjungos leidiniams, pasak pašnekovės, nereikia jokios reklamos.

"Noriai perkami "Tremties vaikų" serijos tomai, išleisti vien aukotojų lėšomis. Siekiame savo leidiniais, kad tauta žinotų savo istoriją. Beje, istorikai puikiai vertina mūsų daugiau nei ketvirtį amžiaus leidžiamą "Laisvės kovų archyvą" – jau pasirodė 45-as šio serijinio leidinio tomas. Turime knygų, kuriomis visada didžiuojamės. Pavyzdžiui, Juozo Lukšos "Partizanai", Liongino Baliukevičiaus "Partizano Dzūko dienoraštis", Stanislovo Abromavičiaus "Partizanų Motinos", – vardijo R.Duobaitė-Bumbulienė.

Turime knygų, kuriomis visada didžiuojamės. Pavyzdžiui, Juozo Lukšos "Partizanai", Liongino Baliukevičiaus "Partizano Dzūko dienoraštis", Stanislovo Abromavičiaus "Partizanų Motinos".

Knygynėlį jo atidarymo dieną pašventino Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius, glaudžiai susijęs su LPKTS ir knygynėlio leidiniuose atspindima tremtimi, lageriais, laisvės kovomis.

Knygynėlio atnaujinimo projektą, kuris sulaukė puikių apsilankiusiųjų vertinimų, neatlygintinai sukūrė tremtinio sūnus, architektas Aidas Bumbulis, samanų žalumos knygynėlio spalvos, bylojančios apie miško brolius – partizanus, arkoje įkomponavęs LPKTS logotipą ir partizanų vado Vaclovo Voverio-Žaibo, kurį išdavė MGB agentai Kostas Kubilinskas ir Juozas Skinkys, moto: "Gyvenk taip, tarsi nuo tavęs vieno priklausytų visos Lietuvos likimas."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dalia

Dalia portretas
Esu parašiusi apie savo giminės politinių kalinių ir išblaškytos šeimos gyvenimą pokaryje. Jeigu Jus domintų, galėčiau padovanoti keletą egzempliorių.

Rasa

Rasa portretas
Laisvės al.39, Kaune.

?

? portretas
Kur tas knygynėlis yra? gal adresą reikėjo parašyti!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių