Gelsvoji musmirė – perspėjimas grybautojams

Kauno pakraštyje gyvenanti Vida P. atsiuntė redakcijai nuotrauką grybo, kurį aptiko savo sodyboje, augantį šalia eglės. Skaitytoja, prisipažinusi, kad nepažįsta grybų, klausė, ar tai ne žvynabudė? Jei ne, tai koks tai grybas, ar valgomas? Nuotrauką persiuntėme ASU lektorei Aurelijai Šaluchaitei ir paprašėme atsakyti į skaitytojos klausimus, kurie aktualūs visiems, menkai pažįstantiems grybus.

Pasak A.Šaluchaitės, skaitytojos atsiųstoje nuotraukoje greičiausiai užfiksuota gelsvoji musmirė. Tai nevalgomas, nuodingas grybas. Nepažįstantys grybų žmonės ją painioja su skėtine žvynabude, kurios kepurėlė, apkepta svieste, yra nepaprasto skanumo.

Priminsime, kad žvynabudės kepurėlės paviršius plaušuotas, žvynuotas. Grybo vaisiakūnis būna vidutinio dydžio. Auga pievose, kartais ant supuvusios medienos, kitokių atliekų. Skėtinė žvynabudė iš dalies panaši į nuodingą gelsvąją musmirę, kurios tokia pat žvynuota kepurėlė, sustorėjęs koto su žiedu pagrindas, bet vaisiakūnio ir kepurėlės spalva varijuoja tarp gelsvos ir baltos. Atkreipkite dėmesį – žvynabudės kepurėlės žvynai kitokios kilmės negu gelsvosios musmirės – pastarosios kepurėlės balti žvynų lopeliai įaugę į kepurėlės odelę ir todėl jie nenusitrina. Be to, žvynabudės kotas tuščiaviduris, plonas, prie pagrindo sustorėjęs, balkšvas su rudu atspalviu, padengtas rudais žvyneliais.

Priminsime, kad Lietuvoje auga apie 400 rūšių valgomųjų grybų, bet maistui tinka tik apie 100 rūšių. Mūsų miškuose, parkuose, laukymėse, pievose ir panašiose vietose auga daugiu nei 100 rūšių nuodingų grybų, iš jų 20–30 – labai pavojingų žmogaus gyvybei. Nuodingiausios yra žalsvoji ir smailiakepurė musmirės. Tad būkime atidūs rinkdami grybus. Net ir prie namų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Gal tokių grybukų galima Seimui pateikt?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių