Pilietiškas jaunimas gėdino Kauno vairuotojus

Nors lyja lietus ir norisi nesušlapti, neįgaliojo vietoje automobilio bet kas palikti negali. Su tokia nuostata pilietiškas jaunimas gėdino Kauno vairuotojus, kurie užėmė neįgaliųjų vietas, nors čia statyti automobilio neturėjo teisės.

Lietingą penktadienio popietę pilietiškai aktyvaus jaunimo organizacijos „Baltai juoda“ komanda nusprendė patikrinti, ar vairuotojai laikosi Kelių eismo taisyklių ir automobilius prie didžiųjų prekybos centrų palieka tinkamose vietose. Jaunuoliai žiūrėjo, ar neįgaliųjų vietoje stovi tikrai negalią turintys žmonės, ar arčiau įėjimo į parduotuvę esančiomis stovėjimo vietomis piktnaudžiauja paprasti vairuotojai.

Akcija „Atspėk mano negalią“ prasidėjo nuo „Molo“ automobilių stovėjimo aikštelės. Šioje vietoje vairuotojai drausmingi ir savo transporto priemones paliko ten, kur priklauso. Organizacijos „Baltai juoda“ nariai tikino, kad tvarką šioje aikštelėje padeda palaikyti apsaugos darbuotojai.

„Mūsų savanoriai skambino į „Molą“ ir pranešė, kad vykdysime akciją, tai iš jų supratome, kad apsaugos darbuotojai kartais patys pereina per automobilių stovėjimo aikštelę ir pasižiūri, ar neįgaliųjų vietose stovi specialiais skiriamaisiais ženklais pažymėti automobiliai“, – sakė organizacijos direktoriaus pavaduotoja Elena Jurkutė.

Savanoriai patikrino ir naujai atidaryto „Lidl“ automobilių stovėjimo aikštelę bei Pramonės prospekte įsikūrusio prekybos centro „Maxima“ prieigas. Čia laimikis – du vairuotojai, kurie neteisėtai užėmė negalią turinčių žmonių vietas. Už vieno automobilio stiklo buvo uždėtas neįgalaus asmens ženkliukas, tačiau toks žymėjimas nėra teisingas, nes tokius ženklus galima įsigyti bet kurioje parduotuvėje. Pagal reikalavimus, turi būti uždėtas specialus registruotas neįgalaus žmogaus ženklas arba paliktas negalią įrodantis dokumentas.

Ne vietoje savo automobilius palikę vairuotojai sulaukė viešo pilietinio jaunimo sugėdinimo. Akcijos metu ant automobilių stiklų buvo užklijuoti „Atspėk mano negalią“ lipdukai. Jie skirti tam, kad žmonės galėtų paspėlioti, kokią negalią – fizinę ar protinę – turi žmogus.

„Baltai juoda“ organizacijos atstovai dažnai bendradarbiauja su įvairiomis neįgaliųjų asociacijomis, jie pastebi teigiamus pokyčius, mat vis dažniau jie gali rasti laisvą vietą prie prekybos centrų ar kitų institucijų. Negalią turinčių žmonių nuomone, tokios akcijos tikrai padeda, nes atkreipia kitų žmonių dėmesį.

„Kai būna daug žmonių, tada tikrai labai dažnai užima. Dažnai mūsų vietas užima jaunuoliai ir dar piktinasi, kad mes norime pasistatyti. Bet šiaip situacija gerėja, vairuotojai tampa draugiškesni“, – pastebėjo apsipirkti atvykę Gražina ir Vytautas.

Tokia akcija vyksta ne pirmą kartą. Jos tikslas – priversti pamąstyti tuos vairuotojus, kurie užblokuoja stovėjimo vietas tiems, kuriems tikrai sunku ateiti iki parduotuvės durų ar sudėtingiau išlipti siaurose vietose. Šį kartą akcija išsiplėtė ir už Kauno ribų. Pilietinis jaunimas nelegalius neįgaliuosius viešai gėdino ir Mažeikiuose, Šiauliuose ir Plungėje. Ant užklijuoto akcijos lipduko nurodytas QR kodas, kuris mobiliuoju telefonu suteiks daugiau informacijos apie „Atspėk mano negalią“ idėją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vacius

Vacius portretas
Butu gerai gerbiami vairuotojai , kad grbtumete gerbiamus pesciuosius, lietui lyjant sumazintumete greitį ir neapyaskitumete pesciuju Baltu pr.41 namo, kur randasi vaiduokliu namas, nes nekokybiskai esfaltuota gatve lietui lyjant vairuotojai aptasko preivius....!!!!!!

Danutė

Danutė portretas
Man labai gaila neįgalių žmonių kadangi nežinai pats savo likimo kada tai gali įvykti. Bet kyla labai didelis klausimas, kaip atskirti kuris yra kuris nes neįgalumo pažymėjimus Lietuvoje nusipirkęs kas kelintas žmogus. jeigu juos komisija perpatikrytų ,atrastų pusę darbingų.Neabejokit žinau ką sakau

Invalidas

Invalidas portretas
Šaunuoliai, taip ir toliau, tik prie to pačio fotografuokit mašinas ir siuskit policijai. Dar linkiu klijuot ne tik "sveikiems" lipdukus ant mašinų, bet ir neigaliems kurie neužsiklijave neįgaliojo automobilį žyminčiu lipduku ant automobilių kaip reukalauja kelių eismo taisyklės. Manau yra didelė netvarka dalinant lipdukus žmonėms su negalia, nes negalia negaliai nelygu. Turėtu nustatinėt rimta komisija kam duot leidimą stovėti neigaliojo vietoje o kam ne. Nes kitas turintis grupe neįgalus žmogus gali ir puse kilometro be vargo nueit, o kitiems su judėjimo negalia ir 10 metrų sunku paeit. Nėštumas manau irgi nėra liga ar neįgalumas...
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių