Pirkėjams – supelijusios bandelės ir pašvinkusi mėsa

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Prekybos centruose kartais prireikia ir sėkmės, kad į pirkinių krepšelį nepakliūtų pašvinkusios žuvys, prarūgusi varškė ar pasenę ledai. Statistika skelbia, kad per dvi dienas Kauno prekybos tinklų parduotuvėse užfiksuojama trys pažeidimai.

Prekybos centruose kartais prireikia ir sėkmės, kad į pirkinių krepšelį nepakliūtų pašvinkusios žuvys, prarūgusi varškė ar pasenę ledai. Statistika skelbia, kad per dvi dienas Kauno prekybos tinklų parduotuvėse užfiksuojama trys pažeidimai.

Šimtai skundų

Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nuolat sulaukia skundų, kurių ketvirtadalis – dėl įsigytų nekokybiškų, sugedusių maisto produktų. Per pastarąjį pusmetį dėl to kreipėsi 67 Kauno miesto ir rajono gyventojai. Pasitvirtino kas ketvirtas skundas. Tačiau vartotojai mato ne visą prekybos centrų virtuvę ir supranta čia vykstančius procesus. Kai kurie, net ir pastebėję trūkumų, tiesiog numoja ranka ir nutaria nešvaistyti savo laiko.

Tai patvirtina tarnybos savo iniciatyva atliktų patikrinimų rezultatai. Per pusmetį užfiksuota dvigubai daugiau atvejų dėl neleistinų vartoti maisto produktų nei į parduotuves išsirengus po pirkėjų skundų.

Per šešis mėnesius dėl Kauno didžiųjų prekybos centrų esą netinkamos veiklos skundėsi 254 klientai. Po Maisto ir veterinarijos tarnybos patikrinimo 100 skundų pripažinti pagrįstais. Dar 165 pažeidimai nustatyti per tarnybos iniciatyva surengtus reidus.

Apskaičiavus paaiškėjo, kad kas mėnesį nustatoma po 44, tai yra kasdien – po 1,5 pažeidimo.

Pašvinkęs upėtakis

Ką konkrečiai slepia žodžių junginys "pasitvirtinęs skundas"?

Pavyzdžiui, balandį į tarnybą kreipėsi kaunietis, V.Krėvės pr. esančioje "Maximoje" įsigijęs atšaldytą upėtakį. Jį kepant ėmė sklisti blogas kvapas.

"Pranešimas pasitvirtino. Nustatyta, kad negalima nustatyti, iš kur žuvis atkeliavo ant prekystalio. Taip pasitvirtino, kad pažeistos stintų ant ledo laikymo sąlygos, neatliekama ant ledo laikomų žuvų kontrolė. Atsakingam asmeniui skirta piniginė bauda", – pasakojo Kauno VMVT vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Danguolė Grigalevičienė.

Gegužės pabaigoje sulaukta skundo iš vieno kauniečio, kuris nesėkmingai apsipirko Partizanų g. esančioje "Iki" parduotuvėje. Jis įsigijo prasmirdusios varškės, nors ant pakelio buvo nurodyta, kad jos vartojimo terminas nepasibaigęs.

"Tikrinant nustatyta, kad pažeidžiamos varškės laikymo salygos. Ji buvo laikoma  +10,5°C temperatūroje, jaučiamas rūgimo kvapas ir skonis. Nurodyta neprekiauti varške su gedimo požymiais, nepažeisti pieno produktų laikymo sąlygų. Atsakingam asmeniui skirta piniginė bauda", – prisiminė D.Grigalevičienė.

Kauniečiai yra įsigiję ir kitų realiai sunkiai vartotinų, bet pagal nurodytą vartojimo datą esą tinkamų pietų stalui produktų: papuvusių bulvių, pakitusio skonio silkės, sūrio ir pan. Neretai šie produktai anksčiau laiko sugedo dėl netinkamų laikymo sąlygų prekybos centruose.

Nepastebėjo du mėnesius?

Dar vienas kaunietis gegužės pabaigoje pasipiktino pamatęs, kad Savanorių pr. esančioje "Rimi" įsigijo valgomųjų ledų, kurių vartojimo terminas buvo pasibaigęs dar prieš du mėnesius. Sunku patikėti, kad prekybos centre tikrinant prekes tiek laiko įmanoma pražiopsoti vartojimo termino pabaigą. Tačiau ir šis pranešimas pasitvirtino. Atsakingam asmeniui taip pat skirta piniginė bauda.

Vykstant tikrinimams pagal vartotojų skundus rasta pasibaigusio tinkamumo vartoti termino ne tik valgomųjų ledų, bet ir margarino, konservuotų sardinių, žuvų pirštelių, dešrelių. Prekybos centrams nurodyta produktus, netinkamus vartoti žmonių maistui, sunaikinti.

Beje, keli kauniečiai nepatingėjo namuose pasverti nusipirktų maisto produktų ir ieškoti teisybės dėl rastų svorio neatitikimų.

Dėl blogai pasvertų maisto produktų šiemet per pusmetį tarnyba gavo du skundus: dėl šaldytų žuvų ir apelsinų. Lietuvos metrologinė inspekcija nurodė, kad "šaldytos glazūruotos žuvies grynojo kiekio nuokrypiai viršijo leistiną nuokrypį".

Prekybininkai apeliuoja: pažeidimas pažeidimui nelygus, visi darome klaidų. Pirkėjams jau seniai nusibodo klausytis pasiteisinimo po pasiteisinimo. Pakartotinai kelionei į parduotuvę ir išdėstyti pretenzijoms sugaištama nemažai laiko, jau nekalbant apie subjurusią nuotaiką, o kai kada ir sutrikdytą sveikatą.

Puvėkų neužtenka nukainoti

D.Grigalevičienė pabrėžė, kad negalima prekiauti maisto produktais, kurių tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs.

"Tinkamumo vartoti terminas yra gamintojo garantija, kad, griežtai laikantis rekomenduojamų laikymo sąlygų, nepažeidus produkto vientisumo ar pakuotės, produktas išlieka saugus ir kokybiškas iki nurodyto tinkamumo vartoti termino pabaigos. Greitai gendančiam maisto produktui iškyla didelė rizika, nes jų kitokios fizinės ir cheminės savybės, struktūra, sudėtis, todėl, pasibaigus tinkamumo vartoti terminui, jie privalo būti išmetami", – kalbėjo Kauno VMVT inspektorė.

Tačiau specialistai pastebi, kad prekybos centrai neretai gudrauja. Nemažai skundų parašiusių kauniečių nurodė, kad maisto produktus pirko nukainotų produktų skyriuje.

Tarnybos atstovė teigė, kad pirmiausia pirkėjas turėtų kreiptis į pardavėją ar paslaugos tiekėją. Tam būtina turėti prekės ar paslaugos įsigijimo kvitą. Nepavykus  išspręsti problemos vietoje, galima kreiptis į VMVT, Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą ar kitas institucijas, teismą.

Pirkėjas gali rinktis: susigrąžinti už prekę, paslaugą sumokėtus pinigus ar rinktis kitą prekę, paslaugą.

Kaltas neatidumas ir įranga

"Maxima LT" komunikacijos vadovė Renata Saulytė "Kauno dienai" aiškino, kad centrų darbuotojai esą nuolat tikrina prekių galiojimą. Pasenusių prekių lentynose lieka, anot jos, dėl žmogiškų klaidų, neatidumo.

Ji neneigė, kad pasitaiko atvejų, kai maisto prekės sugenda anksčiau nei numatytas terminas, tačiau jos neišimamos iš apyvartos.

"Deja, žmonės kartais klysta. Kartais genda ir parduotuvėse sumontuota prekybos įranga. Produktų laikymo sąlygos būtent ir priklauso nuo dviejų faktorių: ar įranga tvarkinga, išlaiko reikiamą temperatūros režimą, ar darbuotojai atsakingai atlieka savo darbą ir atidžiai patikrina produktų kokybę ir galiojimo terminus", – teigė R.Saulytė.

Kalbėdama apie konkretų atvejį, kai V.Krėvės pr. esančioje "Maximoje" buvo įsigyta sugedusios žuvies, bendrovės atstovė tai aiškino darbuotojų patirties trūkumu. Parduotuvė tuomet buvo ką tik atidaryta po rekonstrukcijos.

"Gali būti, kad darbuotojai, atsakingi už žuvų parduotuvėje kokybės kontrolę, buvo nauji ir dar neturėjo pakankamai žinių, kaip užtikrinti žuvų šviežumą. Tačiau galime patvirtinti, kad tai buvo vienintelis atvejis šioje parduotuvėje", – tikino R.Saulytė.

O kaip dėl skundų dėl sugedusių daržovių, vaisių? Pasak R.Saulytė, "Maximos" darbuotojai vaisius ir daržoves perrinkinėja išsijuosę. "Vasarą, kai lauke temperatūra aukštesnė, ypač jautrūs šilumai vaisiai ir daržovės perrenkami kas tris valandas", – tikino atstovė.

Pasak "Iki" Viešųjų ryšių departamento vadovo Andriaus Petraičio, jų tinklo parduotuvėse kokybės kontrolei skiriamas didžiulis dėmesys, tačiau pakomentuoti bent vieno konkretaus antikokybiško pavyzdžio, pavyzdžiui, prekybos sugedusia varške, nematė reikalo.

"Rimi Lietuva" viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė, komentuodama atvejį, kai prekiauta valgomaisiais ledais, kurių vartojimo terminas buvo pasibaigęs prieš du mėnesius, tai nurašė darbuotojo aplaidumui. Tačiau kaip ir kitų prekybos tinklų atstovai nepamiršo pabrėžti griežtų taisyklių, pagal kurias, anot pašnekovės, šviežių produktų prekių galiojimo datos ir kokybė tikrinamos kelis kartus per dieną, o ilgo galiojimo produktai – kiek rečiau.

Kalbėdama apie lentynose tebesančius net ir pradėjusius gesti vaisius, daržoves, G.Bielskytė teigė, kad "darbuotojai kartais skirtingai interpretuoja kokybės rodiklius".

Įtartiną geriau išmesti

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Rima Gabrielaitė patarė nevalgyti maisto produkto, jeigu jo išvaizda neatitinka įprastos, jeigu produktas skleidžia nemalonų kvapą.

"Tokiu atveju galima įtarti, kad maistas yra kažkuo užterštas: bakterijomis, virusais. Maisto skonis ir kvapas kur kas dažniau pakinta dėl bakterinės taršos", – teigė R.Gabrielaitė.

Pavyzdžiui, netinkamai laikomos žuvys, kiaušiniai, vištiena, kita mėsa gali būti ūminės žarnyno infekcijos – salmoneliozės šaltinis. Supjausčius salmonėlėmis užkrėstą mėsą, bet nenuplovus peilio ir juo pjaustant, pavyzdžiui, vaisius, užteks suvalgyti gabalėlį vaisiaus, kad sunegaluotum.

Natūraliu būdu sugižęs pienas, kaip įvairūs rauginti pieno produktai, savijautos nepablogins. Priešingai, nei išgėrus pieno, į kurį yra patekę ligų sukėlėjų.

Papelijusių duonos gaminių valgyti nerekomenduojama. Anot R.Gabrielaitės, greičiausiai gresia apsinuodijimas: gali pykinti, skaudėti pilvą.

O ką daryti su pradėjusiomis gesti daržovėmis, vaisiais? "Svarbu yra juos apdoroti. Negerus dalykus būtina išpjauti, ir peilį, vaisių ar daržovę dar kartą gerai nuplauti", –  patarė specialistė.
Jeigu yra didesnis puvinys, vaisiaus ar daržovės geriau visai nevartoti, nes neaišku, kokie mikroorganizmai kerojosi. Dar vienas variantas – apipjaustyti tokius vaisius ar daržoves ir vartoti virtas, pavyzdžiui, pasigaminti uogienės. "Aukštoje temperatūroje dauguma bakterijų žūsta", – sakė R.Gabrielaitė.


Skundų statistika

Pasitvirtinusių vartotojų skundų dėl maisto produktų kokybės pirmąjį šių metų pusmetį analizė:
UAB "Palink" – gauta 19 , pasitvirtino 5;
"Maxima LT", UAB, – gauta 24 , pasitvirtino 4;
UAB "Norfos mažmena" – gauta 10 pranešimų, pasitvirtino 4;
UAB "Rimi Lietuva" – gauta 5, pasitvirtino 2;
UAB "Eiginta" – gauta 6, pasitvirtino 1;
UAB "Kilminė" – gauta 1, nepasitvirtino;
UAB "Prisma LT" – gauta 1, nepasitvirtino;
UAB "Fresh market" – gauta 1, nepasitvirtino.


Turite nusiskundimų prekybos centrų veikla? Jūsų istorijų su nuotraukomis laukiame el. paštu j.sakiene@kaunodiena.lt arba pasisakykite komentarų skiltyje po rašiniu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vilija

vilija portretas
Kalvarijos miestelyje esancioje maksimoje pirkau nukainuota supakuota jautienos gabala.pasverusi namuose truko 58gramu ,o ridikeliai sufasuoti dezutese svere 30gr maziau nei parasyta ant pakuotes.paskaiciavau ,kad permokejau uz siuos du produktus 0,58euro centus.teks nuo siol papildomai gaisti laika ir tikrinti svori ,kiekvieno sveriamo jau supakuoto produkto.

JONAS

JONAS portretas
Klaipedos Akropolio Maximoje nusipirke,paragave Cezario salotu,dvi paras vemem

kaunietis

kaunietis portretas
Manau gavus skundą dėl pašvinkusių produktų reikia bausti kontroliuojančios organizacijos atsakingą asmenį už tą objektą.Tada žinos už ką gauną algą.Otai dabr sėdi bezda ir užnieką gauna atlyginimą
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių