Pirmieji vaisiai: gabiausi Kauno mokiniai baigė mokslo metus universitetuose

  • Teksto dydis:

Beveik pusantro šimto ypač gerai besimokančių moksleivių Kaune greta įprastų pamokų ištisus metus tobulino savo žinias ir gebėjimus aukštosiose mokyklose. Analogų neturinti ugdymo programa pasiteisino, todėl kitąmet ji startuos dar stipriau – dėstytojų rengiamus užsiėmimus universitetuose lankys dukart daugiau vaikų.

Beveik studentai

Asmenybės ugdymas, matematika ir gamtos mokslai, socialiniai ir humanitariniai mokslai, menai - šios keturios sritys sudarė pirmąkart Kaune ir visoje šalyje įgyvendintą Tarpdisciplininio itin gabių mokinių ugdymo programą. 3, 6 ir 10 klasių moksleiviai – iš viso 135 kauniečiai – savaitgaliais lankė specialiai jiems skirtus užsiėmimus visuose Kaune veikiančiuose universitetuose. Bendra „studijų“ trukmė sudarė 64 akademines valandas.

Kitąmet jie ir toliau galės tęsti šią programą mokydamiesi 4, 7 ir 11 klasėse, o prie senbuvių prisijungs tiek pat naujų, metais jaunesnių talentų. Taigi planuojama, kad iš viso nuo rugsėjo savo gebėjimus ir žinias universitetuose plėtos mažiausiai 270 moksleivių.

„Tai išskirtinė proga Kauno vaikams atrasti naujų dalykų bei įgūdžių. Kituose miestuose kol kas nieko panašaus nėra. Nežinia, ką universitetai darys toliau, nes kiekvienas iš šių vaikų bus rimtas iššūkis. Jau dabar jie yra beveik studentai“, – mokslo metų pabaigos šventėje kalbėjo Kauno mero patarėja švietimo klausimams Orinta Leiputė.

Įteikdama programos baigimo pažymėjimus, ji linkėjo mokiniams realizuoti savo galimybes, nes to reikia vis sparčiau augančiam Kauno miestui.

Būti gabiu – žymiai sunkiau

„Jūs turite tai, ko reikia mums ir tai yra labai brangus bei reikšmingas turtas. Sveikinu per vienus metus pabaigus dvejus mokslo metus – mokyklose ir universitetuose“, – į mokinius kreipėsi Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja dr. Nijolė Putrienė.

Kiekvienas vaikas yra genialus, tik labai svarbu atrasti tą sritį.

Vienas iš programos lektorių, VDU dėstytojas ir Kauno nacionalinio dramos teatro vadovas dr. Egidijus Stancikas įsitikinęs, kad šios ugdymo pamokos suteikė galimybę gabiems vaikams geriau pažinti save, kiekvienam atrasti individualų pašaukimą, o ne vadovautis tėvų mėginimais pakreipti atžalas savo nuožiūra.

„Džiugu matyti jus nebe kaip mokinius, bet kaip bičiulius. Jūs pamilote dėstytojus, profesorius ir jie jus pamilo. Būti gabiu yra žymiai sunkiau, nes tu visada esi tas lyderis priekyje, į kurį kiti žvalgosi ir sykiu patys auga. Pirmajam visada sunkiau išlaikyti pozicijas. Todėl nerungtyniaukite gyvenime, bet būkite tokie, kokie esate. Tik tas žmogus, kuris viduje turi savo unikalų pasaulį, yra įdomiausias, solidžiausias ir labiausiai išreiškiantis save“, – linkėdamas saugios vasaros mokiniams kalbėjo E. Stancikas.

Jis atkreipė dėmesį, kad greta entuziastingų akademinės bendruomenės atstovų ir žingeidžių Kauno vaikų ne mažesnės padėkos nusipelnė ir jų tėveliai: „Turime ištarti jums „ačiū“ už tai, kad investuojate savo laiką į vaikus ir dovanojate jiems patį brangiausią dalyką – vertybes ir žinias.“

Kiekvienas vaikas – genialus

Mykolo Romerio universiteto Viešojo saugumo fakulteto dekanas prof. dr. Saulius Greičius džiaugiasi, kad ši Kauno politikų galvose gimusi idėja vykdomosios valdžios pastangomis įgavo pagreitį ir buvo sėkmingai realizuota. Pasak profesoriaus, akademinei bendruomenei tai buvo unikali proga pabendrauti su smalsiu jaunimu ir pažinti tą jaunąją kartą, kuri jau visai greitai ateis į universitetų auditorijas.

„Kiekvienas vaikas yra genialus, tik labai svarbu atrasti tą sritį“, – akcentavo prof. dr. S. Greičius.

Šią programą koordinavęs Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausiasis specialistas dr. Gintaras Balčiūnas teigė sulaukęs nemažai palankių vertinimų bei padėkų iš mokinių tėvų, todėl kitąmet nuspręsta didinti veiklos apimtis mažiausiai dukart.

Projekto partneriais ir toliau išliks Kauno technologijos universitetas, veikiantis pagal jungtinės veiklos sutartį su Vytauto Didžiojo, Lietuvos sveikatos mokslų, Aleksandro Stulginskio, Lietuvos sporto universitetais bei Vilniaus Dailės akademijos ir Vilniaus universiteto Kauno fakultetais, taip pat – Mykolo Romerio universiteto Viešojo saugumo fakultetu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pritariu mama

pritariu mama portretas
o ko bijot? Jei mokinos,o ne nosį krapštė- parašys. O šiaip,tie testai yra mokytojų darbo įvertinimai.

Mama

Mama portretas
Patikėkit, man visai nebaisūs tie testai ir savo vaiką raminu, kad čia visiškai nesvarbus dalykas. Gąsdina mokytoja, nes tikriausiai susiduria spaudimu iš mokyklos administracijos...

Mamai

Mamai portretas
Var kol baidysitės ir gąsdinsitės standartizuotais testais, tol situacija ir negėrės. Niekaip nesuvokiu, ko bijot eilinio ir nieko nelemiančio žinių patikrinimo, kuris parodys vaiko gebėjimus bendrame mokinių kontekste...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių