Po tragedijos Londone – specialistų sujudimas: nusitaikyta ir į vieną Kauno pastatą

Pavasarį buvo paskelbta, kad Lietuvoje bus tikrinami daugiabučiai ir kitos paskirties pastatai, kad, juose kilus gaisrui, būtų išvengta tokių pragaištingų padarinių kaip "Grenfell Tower" pastate Londone. Tuomet gaisras nusinešė net 72 gyvybes.

Buvo atrinkta penkiolika pastatų, kurių vienas – Kaune, tačiau jų patikrinimas, kaip teigiama, toli gražu nebaigtas, rezultatai – vis dar neskelbiami.

Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo departamento atstovai, kurių atsakymus "Kauno dienai" persiuntė aplinkos ministro patarėjas Mindaugas Bajarūnas, aiškino, kad viena pagrindinių tragedijos "Grenfell Tower" pastate Londone kaltininkių – gaisro išplitimo priežasčių – įvardijama atnaujinant šį daugiaaukštį namą naudota fasado apdailos plokštė, pagaminta aliuminio kompozito pagrindu.

Gaisras "Grenfell Tower" pastate/Scanpix nuotr.

Sudaryta speciali komisija, turinti įvertinti tokio gaisro tikimybę Lietuvoje ir pastatų fasaduose naudojamų medžiagų tinkamumą, nusprendė atlikti pastatų fasaduose sumontuotų būtent aliuminio kompozito plokščių atranką ir jų bandymus, kurie leistų atlikti pirminius vertinimus dėl jų atitikties gaisrinės saugos reikalavimams.

Į šią komisiją įeina Aplinkos ministerijos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovai.

"Iš visos tyrimui pateiktos dokumentacijos pagal skirtingus parametrus – paskirtį, aukštingumą, pastate galinčių būti žmonių kiekį, plokštėmis padengtą fasado dalį – buvo atrinkta penkiolika pastatų, kurių savininkams ar valdytojams komisija pateikė siūlymus nemokamai atlikti pirminius bandymus jų degumo klasei nustatyti", – apie eigą pasakojo departamento atstovai.

Į atrinktų pastatų sąrašą patenka gyvenamosios, sveikatos priežiūros, administracinės, mokymo, prekybos ir kitos paskirties pastatai.

Labiausiai visus domina, ar pastatų saugumas, specialistų nuomone, yra pakankamas. "Tyrimas dar vyksta, reikiami jo duomenys dar nėra surinkti ir apibendrinti. Siekiant užtikrinti maksimalų tyrimo nešališkumą, objektyvumą, jo rezultatai bus viešinami tik surinkus ir apibendrinus tyrimui reikalingus duomenis. Jeigu komisijai pavyks gauti reikiamus pastatų savininkų valdytojų sutikimus, planuojama, kad tyrimo rezultatai bus paskelbti artimiausiais mėnesiais. Atsižvelgdami į tai, išsamios informacijos apie į minėtą pastatų sąrašą įtrauktus pastatus pateikti negalime", – komentavo atstovai.

Atsakymuose užsiminta, kad minėtame sąraše yra pastatas esantis Kaune. Tačiau koks tai pastatas, neatskleidžiama.

"Komisija šiuo metu yra atrinkusi bandinius iš devynių į minėtą sąrašą įtrauktų pastatų. Iš pastato, esančio Kaune, bandiniai dar neatrinkti, nes atrankos sąlygos derinamos su pastato savininku. Kaip minėta, tyrimas dar vyksta, visi reikiami jo duomenys dar nėra surinkti ir apibendrinti. Siūlymai ir sprendimai dėl kito tyrimo etapo poreikio bus pateikti ir priimti tik turint galutinius šiuo metu vykstančios tyrimo rezultatus", – teigė departamento atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vikai

Vikai portretas
Tu gal manai, kad blokiniai namai, kur blokų viduje įcementuotos apie 20 cm. plieninės plokštelės, kurios tarpusavyje suvirintos svarke, ir po 40 metų nenurudys? O jų gi niekas iš naujo nebegali pervirinti, nes tam reikėtų išardyti visą namą. Plytiniai namai, kas kita, jie gal ir 100 metų išstovės.

To VIKA

To VIKA portretas
Google tau padės surasti griuvenas pasaulyje. Lietuvoje daugiabučiai pradėti statyti šiek tiek vėliau, tai ir griūti pradės vėliau. Norėtum gyventi pirmam griūsiančiame name?

roo

roo portretas
#pirmynrenovacija Štai taip, kasdiena televizija ir radijas be poilsio skelbia - renovacija neišpasakytas gėris, o ar tai bent kiek saugu - tylima. Viskas nuo žmonių slepiama. Čia gi ne baudžiamoji byla, kad slėpti. Bet, matyt, svarbiau pinigai surenkami už renovacijas nei žmonių gyvybės...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių