Policininkai surengs protestą ir Kaune?

Kovo 11-ąją Vilniuje surengtos policijos profesinės sąjungos protesto akcijos prieš pareigūnų bauginimą dalyviai sulaukė ypatingos reakcijos. Neatmetama galimybė kreiptis į Generalinę prokuratūrą.

Neadekvati reakcija

Žmonėms, renkantis į aikštę švęsti Nepriklausomybės dieną, penkiolika neuniformuotų policininkų lipniąja juosta užsiklijavo burnas. Rankose jie laikė plakatus, kad pareigūnai irgi turi teisę turėti įsitikinimus ir juos laisvai reikšti, kad profesinės sąjungos nėra blogis. Ant neštuvų jie nešė dėžę su užrašu "socialinis draugas".

Lietuvos policijos profesinės sąjungos vadovė Roma Katinienė neslepia, kad po šios protesto akcijos sulaukė nemalonios reakcijos uždaroje policininkų grupėje socialiniame tinkle "Facebook".

"Toje grupėje yra keli tūkstančiai pareigūnų – nuo eilinio policininko iki vadovo. Dažniausiai komentuoja vadovai, pasipylė įžeidūs komentarai. Iš bendros nuotraukos išskirti protesto dalyviai su užklijuota burna ir dalijamasi tomis nuotraukomis. Išdavikais vadinami. Kokiu tikslu? Koks signalas siunčiamas eiliniams pareigūnams, kurie prisijungę toje grupėje?" – retoriškai klausė R.Katinienė.

Ji įsitikinusi, kad policijos vadovai aiškiai trukdo profsąjungoms. Tokia situacija rodo, kad nėra dialogo. "Matome, kad tai visiškai nesveika reakcija, nesveikas požiūris į kritiką. Tai jau ne tik signalas, kad kažkas negerai. Tai jau problema", – R.Katinienė užsiminė, kad padiskutavę su teisininkais nuspręs, ar kreiptis į Generalinę prokuratūrą.

Pasak Lietuvos policijos profesinės sąjungos vadovės, prieš piketą netoli aikštės stovėjo žvalgybiniai automobiliai. R.Katinienė neabejoja, kad informacija apie akcijos dalyvius jau renkama. Tačiau pati įvertino, kad tai teisiniais keliais sudėtinga patikrinti.

Tai jau ne tik signalas, kad kažkas negerai, tai jau problema.

Jaučia spaudimą

Policijos profsąjungos lyderė tiesiai rėžė. Jos vertinimu, per porą metų profsąjungos ir policijos vadovybės bendravimo lygis smuko iki stipriai apgailėtino. Jei ir anksčiau nebuvo sukurtas geras socialinis dialogas, iki tokio lygio nebuvo prieita, kad būtų įžeidinėjama, viešai cenzūruojama. Jos teigimu, anksčiau bendravimo tonas buvo išlaikomas, nes profsąjungos yra socialinis partneris, su kuriuo anksčiau ar vėliau tenka sėsti prie vieno stalo ir kalbėtis.

R.Katinienė patvirtino, kad per sekmadienį vykusią akciją paskelbtų planų rengti protestus prie kitų šalies miestų komisariatų neatsisakoma.

Profsąjungos vadovė kol kas neatskleidė, ar bus protestuojama prie Kauno vyriausiojo policijos komisariato.

"Kaune profesinių sąjungų nariai yra ignoruojami. Pretenzijas išsako nepatenkintųjų atstovai. Jiems taikomas mobingas, pasakoma tarp eilučių, apie profesines sąjungas atsiliepiama su nepagarba", – situaciją Kauno policijoje komentavo R.Katinienė.

Ji rėmėsi psichologų pastebėjimais. Esą jei žmogus jaučia, kad jam daromas spaudimas, kad yra didesnis dėmesys jo darbui, jo darbinei drausmei, vadinasi, taip ir yra – tas žmogus mobinguojamas.

"Mūsų vienam aktyviam nariui buvo pasakyta: "Tu per daug šneki, per daug dalijiesi informacija, per daug bendrauji su jaunais žmonėmis." Tai reiškia, kad tavo lojalumas negali būti įvertintas labai gerai. Kam policijos pareigūnas turi būti lojalus? Savo šaliai, piliečiui, teisės aktams ar vadovams", – pasipiktinimo neslėpė R.Katinienė.

Kaune dirbusi pareigūnė įsitikinusi, kad nuomonės gali nesutapti, tačiau bendravimas turi vykti oriai, neįžeidinėjant oponentų, be draudimų ir manipuliavimų.

Žlugdo profsąjungas?

R.Katinienė priminė dar vieną istoriją. Kauno policijos darbuotojų profesinė sąjungos vadovo Algimanto Laukaičio sūnus buvo nufilmuotas chuliganiškai vairuojantis. "Taip vairuojančiųjų keliuose yra daug. Tačiau nufilmuotas buvo būtent jis ir paviešintas su vardu bei pavarde ir dar pabrėžta, kad jis yra profesinės sąjungos pirmininko sūnus", – dėstė R.Katinienė.

Moteris paleido akmenį ir į A.Laukaičio daržą. Ją stebina kauniečio pozicija ginanti policijos reformą, kuriai kritikos negaili respublikinė policijos sandrauga. "Jis vienintelis visoje Lietuvoje pasisakė pakankamai palankiai apie reformą. Jis vienintelis naudojasi Kauno policijos skirtomis patalpomis profsąjungos veiklai. Man keistai atrodo A.Laukaičio vadovaujama profesinė sąjunga", – atviravo R.Katinienė.

Pareigūnė priminė ir Šiaulių policijos vadovo išsišokimą po profsąjungų iniciatyva viešinto filmo apie tai, kad atsiranda poreikis įvairių profesijų atstovams jungtis.

Pasak R.Katinienės, Šiaulių policijos vadovas Ramūnas Sarapas esą pareiškė, kad viešoje erdvėje profsąjungos tyčiojasi iš sąžiningai ir garbingai tarnaujančių policijos pareigūnų. Šis demaršas yra viešas visų dirbančių policijos pareigūnų dergimas, policijos vardo žeminimas ir visuomenės saugumo jausmo mažinimas. Politinė spekuliacija ir valstybės stabilumo griovimas."

"Vyksta veikla, kuria siekiama mažinti profesinės sąjungos narių skaičių, įtaką. Nuo pat pradžių, pradėjus vadovauti Linui Pernavui ir jo surinktai komandai siekiama sunaikinti profsąjungas. Ne kartą kalbėta ir Vidaus reikalų ministerijoje su Sauliaus Skvernelio komanda, su Prezidentės komanda apie profesinių sąjungų narių persekiojimą", – nueitus kelius minėjo R.Katinienė.

Pareigūnė rėmėsi ir asmenine patirtimi. Ji pasisakė, kad dirbdama Kauno policijoje ir eidama vadovo pareigas, išėjo iš darbo, nes kiekvieną kartą išsakius kritiką arba nepalankius pastebėjimus, sulaukdavau pastabų, nemalonios retorikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunuolė Katinienė reikia tokių drąsių žmonių ji tikrai gina žmones,o dauguma kaip zuikiai,jeigu tik kas nors pastabą pasako,tuoj sprunka.Kur mūsų nukarpytos pensijos,kada sugrąžins.Pirmyn mes dauguma palaikome šią šaunią pareigūnę.

teisininkas

teisininkas portretas
Mano nuomonė apie Laukaitį yra labai bloga.

vargseliai

vargseliai portretas
tai tapinas pakonsultavo uzsiklijuot srebtuves ? atsirado nuskriaustieji, turit darba , dziaukites
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių