Prie uniformų – ilgos eilės

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Mokyklinių uniformų siuvėjams – pats darbymetis. Jie užversti užsakymais: uniformą užsisakiusieji vakar, ją galės pasiimti tik rugsėjį.

Mokyklinių uniformų siuvėjams – pats darbymetis. Jie užversti užsakymais: uniformą užsisakiusieji vakar, ją galės pasiimti tik rugsėjį.

Tebelaukia skambučio

Ne vieni tėvai, prieš užsisakydami uniformas, peržvelgė skelbimų puslapius.

"Iš pradžių dairiausi, gal kas parduoda padėvėtą. Deja, tokių  neradau. Pernai dauguma mūsų gimnazijos mokinių dar neskubėjo siūtis naujųjų uniformų, nešiojo seno pavyzdžio, o kiti dar nespėjo išaugti", – kalbėjo Jono Pauliaus II gimnazijos būsimos pirmokės ir septintoko mama.

Sūnui kaunietė tamsiai mėlyno švarko ir kelnių bandė ieškoti parduotuvėse, bet nerado tinkamo dydžio.

Siuvyklos "Tometa", su kuria gimnazija sudariusi sutartį, vadybininkė birželio pradžioje buvo atvažiavusi į gimnaziją ir išmatavo norinčiuosius siųtis uniformas. "Sumokėjau kaip užstatą po 50 litų. Ir sakė laukti skambučio. Vis dar laukiame", – atsiduso moteris.

Ji baiminasi, kad laukimas neužsitęstų iki rugsėjo. "Nežinau, ar kaimynė savo vaikams uniformas siuvo toje pačioje siuvykloje ir kada užsakė, bet jas atsiėmė tik rugsėjo viduryje. Ir jas dar reikėjo taisyti. Berniukui švarkas buvo gerokai per didelis, atrodė, lyg jame skęstų", – teigė mokinių mama.

Teks gerokai palaukti

"Visas birželį užsakytas uniformas bus galima atsiimti rugpjūtį", – garantavo siuvyklos "Tometa" atstovai.

Uniformomis susirūpinusiesiems tik šį mėnesį, be specializuotos aprangos teks išsiversti mažiausiai iki rugsėjo vidurio.

"Užsakius šiandien, galėsite atsiimti tik rugsėjo 30 d." – sakė Ina Guigienė, parduotuvės "Hermann", kurioje galima užsisakyti siuvykloje "Tometa" siuvamų uniformų, pardavėja-konsultantė.
Ne vieni tėvai, išgirdę tokius terminus, toli gražu nenudžiunga, tačiau neradę kitos išeities užsisako uniformas ir šiomis dienomis.

Trūksta darbuotojų

Kitoje uniformas siuvančioje Kauno siuvykloje "Kohorta" eilės šiek tiek mažesnės. Direktorius Vaidutis Sankauskas pastebėjo, kad šiemet uniformų mergaitėms pasiūti prašoma trečdaliu daugiau nei berniukams.

"Užsakymą priėmę šiandien, mergaitišką uniformą atiduotume tik rugsėjo pradžioje. Berniukui spėtume iki mokslo metų pradžios", – sakė V.Sankauskas.

Anot jo, mergaitės paskutinį kartą primatuoti uniformos vakar registruotos rugsėjo 3 d., berniukai – rugpjūčio 20 d. Pabaigti siūti mokyklinius drabužius po to dar prireikia dienos ar kelių.
Kodėl skirtingos eilės berniukams ir mergaitėms? "Jų uniformas sukerpa atskiros sukirpėjos. Užsakymų berniukams yra mažiau, tad ir eilė jų trumpesnė", – aiškino direktorius.

Anot jo, užsakymų antplūdis buvo birželio pabaigoje–liepos pradžioje. Pasiteiravome, gal vertėtų vasarai priimti daugiau darbuotojų.

"Gal žinote ieškančias darbo penkias geras siuvėjas? Juokauju. Tiek nereikėtų. Šiuo metu mums trūksta dviejų sukirpėjų. Uniformas siuvame ne pagal šabloną, o kiekvienam individualiai, tad ir sukirpėjoms daugiau darbo", – kalbėjo V.Sankauskas.

Kiek kainuoja?

Gimnazistų uniformos – švarkas ir sijonas mergaitėms, o berniukams – kostiumas kainuoja apie 200–300 litų. Pradinukų uniformos pigesnės. Kaina priklauso nuo mokinio ūgio, kitų apimčių.

Atskirai bliuzonas kainuoja – 75, sarafanas – 90 , kelnės – 80, liemenė – 70 litų.

"Nors siuvama iš gerų medžiagų, bet vis tiek brangu. Be to, nesitikėjau, kad uniforma taip greitai susidėvės", – patirtimi dalijosi kita mama. Ji tikėjosi, kad uniforma atlaikys bent jau vienus metus.

Sūnaus kelnės ties keliais tapo nebeužtaisomos dar pavasarį. Tuomet berniukas mokyklą lankė vilkėdamas tamsiomis, bet kiek kitokio atspalvio nei mokyklinės, ir netrukus sulaukė mokyklos administracijos pastabos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

2

2 portretas
Kai reik dirbt tai siuvykla atostogauja, kur tai matyta.

kuzia

kuzia portretas
vaiku mazeja, o siut nespeja.gal verslas zlunga po truputi?ar euroveliavas siuva masiskai?kad tik privalomu veliavu neivestu...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių