Prieš Vėlines – dėmesys senosioms karių kapinėms

Prieš Vėlines įprasta tvarkyti kapus, tačiau dažnai dėmesio stinga senosioms kapinėms.

Žemųjų Šančių bendruomenė šį kartą gerą darbą atliko Vilijos parke, kur amžinojo poilsio atgulę kariai.

Nors šeštadienis Kaune drėgnas ir niūrus, geriems darbams tai nesutrukdė. Šančių seniūnija suorganizavo talką Žemųjų Šančių karių kapinėse, kurios įsikūrusios Vilijos parke. Apsiginklavę grėbliais, darbinėmis pirštinėmis žmonės kibo į darbus. Talkos tikslas – sutvarkyti karių kapus ir parodyti pagarbą čia seniai atgulusiems žmonėms. Kartu siekiama sutvarkyti ir viešąją erdvę, kad ir vietos gyventojams būtų gražiau.

„Idėja kilo praėjusiais metais, lapkričio 1 dieną. Pamatėme vietą, kuri yra apleista, tad nusprendėme prieš mirusiųjų šventę čia patvarkyti, lapus nugrėbti, kad istorinė vieta, kur seniau buvo karių kapinės, atrodytų tvarkingai. Po darbų ir žvakutes uždegsime“, – kalbėjo talkos organizatorius Zigmantas.

Į talką atvykusi grupelė žmonių sakė, kad idėją pamatė internete, kadangi nebuvo nieko suplanavę, atvyko padėti. Lapus grėbiantys talkininkai tikino, kad dargana netrukdo, o kaip tik padeda, nes nekaršta darbuotis. Kai kurie į talką atsivedė ir savo vaikus,taip rodydami gerą pavyzdį ir skatindami juos pažinti istoriją bei prisidėti prie gražesnės aplinkos kūrimo.

„Mano gimtadienis buvo, pas mane vaikai suvažiavo, o aš išėjau kapų tvarkyti. Paskatino čia ateiti meilė Tėvynei. O oras tikrai netrukdo, dar žvalesnis kaip tik būni“, – kalbėjo Lietuvos šaulių sąjungos narys Zenonas.

Paskatino čia ateiti meilė Tėvynei. O oras tikrai netrukdo, dar žvalesnis kaip tik būni.

„Tai labai gera iniciatyva patvarkyti šią vietą. Čia jau yra labiau parkas, o ne kapai. Manau, kad tokiais darbais galima ir vaikams puoselėti aktyvumą ir domėjimąsi praeitimi. Nors mažasis šiandien pasakė, kad jam kapinės nepatinka, tačiau šiandien ši vieta yra kur kas gilesnė. Tuo pačiu su vaiku gryname ore galime praleisti laiką“, – sakė vietos gyventojas Renaldas, atėjęs su sūnumi, kuris lapus į didelius maišus krovė ypač energingai.

Vilijos parkas – nedidelis parkas Kauno Žemųjų Šančių rajone, pietvakarinėje pusėje besiribojantis su Juozapavičiaus prospektu, įsiterpęs tarp Gudų, Ringuvos ir Čekų gatvelių.

XIX a. carinės Rusijos armijos kareivinių rajone, dabartinio Vilijos parko centre, buvo pastatyta medinė cerkvė Kauno tvirtovės įgulos reikmėms. Apie 1919-uosius metus šiaurės rytinėje dalyje buvo palaidoti žuvę ir mirę Lietuvos kariai. Istoriniais duomenimis, šiose kapinėse yra palaidota iki 100 karių. Yra manoma, kad čia ilsėtis gali ir Pirmojo Pasaulinio karo aukos. Vilijos parke pastatytas S.Stanišausko sukurtas paminklas „Garbė žuvusiems dėl Tėvynės“.


Šiame straipsnyje: karių kapaitalkaŠančiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulė

Saulė portretas
Pagirtina, kad žmonės taip organizuotai tvarkosi. Gražu, kad meilė Tėvynei dar nepabėgo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių