Kauniečiai prisiminė Baltijos kelią

Apie porą šimtų kauniečių sekmadienį susirinko pažymėti Europos dienos stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti bei 26-ųjų Baltijos kelio metinių.

"Prieš 26 metus nuo Gedimino pilies bokšto Vilniuje, pro Laisvės paminklą Rygoje iki Talino bokštų nusitiesė gyva žmonių grandinė, susikabinusi ne tik rankomis, bet ir susijungusi širdimis. Tada trys Baltijos tautos aiškiai pareiškė, kad sieks laisvės", – sveikindamas Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje susirinkusius kauniečius kalbėjo vicemeras Simonas Kairys.

"Taip, šioje nuotraukoje esu aš. Ji fotografuota 1989-ųjų rugpjūčio 23 d. Baltijos kelyje. Tada laikiau tą patį plakatą, kuris mano rankose ir šiandien", – paaiškino vyras, vienoje rankoje laikantis Baltijos kelio nuotrauką, kitoje – nediduką savadarbį plakatą, ant kurio ranka užrašyta: "Baltijos kelias. Molotovo–Ribbentropo gėdingo pakto grandinei 1939 08 23–1989 08 23."

80 metų sulaukęs Jonas Vytautas Koklevičius Baltijos kelio dieną prisimena labai aiškiai – ji tada sukėlė daug šviesių emocijų.  "Labiausiai įsimintina tuometė patriotizmo dvasia. Per tuos metus manasis patriotizmas nedingo ir visada padeda, kai tampa sunku", – teigė vyras.

"Nuotraukoje esu įamžintas su šiuo plakatu ir plieno grandine ant rankų. Ją parsivežiau iš Sibiro, kur tremtyje kirtome miškus ir rišdavome plukdyti sielius", – prisiminė J.V.Koklevičius. Į Tomsko sritį jis buvo ištremtas 1951-aisiais, o į tėvynę grįžo tik po 30 metų.

"Esu patenkintas tokia Lietuva, kokia ji yra šiandien. Aplink nemažai manančiųjų kitaip, bet jiems galiu patarti, kad reikia ne niurzgėti, o kasdien dirbti ir kovoti, tik tada mūsų Lietuva žydės", – optimizmu dalijosi tremtinys.

Minėjimo dalyvių rankose buvo ir Ukrainos vėliava. "Tada, stodami į Baltijos kelią, Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmonės prisiminė savo tapatybę ir jiems svarbias vertybes. Šiandien dėl tų pačių vertybių kovoja Ukrainos žmonės", – istorines paraleles dėliojo Lietuvos Sąjūdžio Kauno skyriaus pirmininkas Raimondas Kaminskas.

Kariliono varpų koncertą surengė Julius Vilnonis. Vėliau minėjimo dalyviams koncertavo ansamblis "Ainiai". Minėjimui besibaigiant, jo dalyviai susikibo rankomis, simboliškai atkartodami gyvąją Baltijos žmonių grandinės atkarpą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

I-na

I-na portretas
Mielas kaunieti, garbė Jums, kad girdėjote Tėvynės šauksmą. Ne Tėvynė kalta dėl dabartinės neteisybės ir korupcijos. Tai žmonės, kurie melagingais pažadais apgavo daugumą rinkėjų, kurie patikėjo turtuolių propaganda ir išrinko juos į valdžią. Dabar vos ne kasdien girdim pažadus, kad padidins pensijas ...kažkada trimis eurais.

pensininkas

pensininkas portretas
Juokas ima iš tų patriotų....

kaunietis

kaunietis portretas
Prakeiksiu tą dieną, nes prieš 26 metus visur ėjau kur tėvynė kvietė. Tačiau kaip sulaukiau pensijinio amžiaus ir paskaičiavo darbo stažą buvo apvogtas mano darbo stažas, likau nepatenkintas ir apvogautas . Pensija paskirta 124,-eurų dydžio už mėnesį. Kaip galima džiaugtis tokia tėvyne, kurioje siaučia korupcija , neteisybė ir apgaulė.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių