Privataus darželio vadovas vaikams užtrenkė duris

Kaip reaguotumėte, jei vaikų darželio administracija nei iš šio, nei iš to nepriimtų jūsų vaikučių į darželį? Taip atsitiko privatų darželį lankiusių mažylių šeimoms.

Rytoj neateikite

Vaikų darželio "Vaikystės kiemas" direktorius Nerijus Cibulskis vieną dieną ėmė ir apsisprendė – toliau veiklos tęsti negali. Kitą dieną po įvykusio susirinkimo elektroniniu laišku direktorius informavo privatų vaikų darželį lankiusių vaikų tėvus. "Šiandien po pietų pranešime darbuotojams, suorganizuosime atsisveikinimą, suruošime visus vaikų daiktus. Visus vaikus iš registro išregistruosime šiandien", – laišką pasirašė įstaigos vadovas.

Čia gi ne plytų krūva, kurią gali gatvėje palikti, o vaikai.

Chronologiška įvykių seka tokia: pirmadienį tėvų ir privataus darželio "Vaikystės kiemas" administracijos susirinkimas, antradienį – direktoriaus laiškas tėvams, trečiadienį – darželyje nė vieno vaiko. "Vaikystės kiemą" lankiusių vaikų tėvai aiškina, kad per susirinkimą buvo kalbama, kad šį mėnesį į darželį vaikai dar galės eiti, todėl tokia skuba visiškai išmušė iš vėžių.

"Puolėme ieškoti darželių, kuriuos galėtų lankyti mūsų vaikai. Kai kurie tėvai pasiėmė atostogas, nes nespėja taip greitai rasti. Čia gi ne plytų krūva, kurią gali gatvėje palikti, o vaikai", – pasipiktinimo tokiu direktoriaus elgesiu neslėpė beveik pusantrų metų šį darželį lankiusio vaiko mama Živilė Vikertienė.

Vaikai išgyvena

Kai kurių vaikų tėvai nujautė blogėjančią situacija darželyje. Tačiau tvirtina,  tikrai nesitikėję tokio finalo. "Vaikystės kiemo" direktoriaus elgesiu negalėjo atsistebėti ir kiti tėvai.

"Mes šiame darželyje tik nuo rugsėjo. Sumokėjome 100 eurų stojamąjį mokestį ir kas mėnesį mokame po 355 eurus. Pasirašėme sutartį metams, kad vaikas lankys šį darželį ir jautėmės ramūs. Tai jei jis matė, kad situacija nėra gera, tai kam reikėjo mus priimti. Galų gale juk pagal sutartį numatyta, kad apie jos nutraukimą privalo pranešti iš anksto", – nuostabos neslėpė Vytautas Pauža.

"Per susirinkimą jis pasakė, kad mėnesį užbaigsime, o kitą dieną pranešė, kad jau viskas. Ką daryti visai mažiukams, ką daryti mergaitei su specialiais poreikiais? Jo paties dukra lankė tą darželį, tai traumuoja ir savo, ir kitus vaikus. Vaikai verkia. Nežmoniška, tiesiog nežmoniška", – dėstė Rimantė Veselkienė.

Neprognozuojamas vadovas

Tėvai sutartinai mini kelis požymius, leidusius spėti, kad darželio vadovybė kažką rezga. "Prieš kelis mėnesius paprašė, kad atsiskaitytume grynais pinigais. Po to po vieną ėmė dingti mūsų mylimos vaikų auklėtojos, galiausiai buvo išvyta pavaduotoja ugdymui", – pasakojo R.Veselkienė.

"Mes ruošėmės griūčiai, tačiau nenujautėme, kad tai įvyks taip necivilizuotai. Pavyko susisiekti su maisto tiekėjais darželiui. Pasirodo, darželis jiems įsiskolinęs. Internete nesunku pasitikrinti ir kitus jų įsiskolinimus", – pastebėjo Ž.Vikertienė.

Žerdami priekaištus tėvai minėjo nenormalią atmosferą darželyje. Atsisveikinimo laiške tėvams įstaigos vadovas taip pat mini susidariusią atmosferą. "Veiklos tęsti negalime. Pagrindinės priežastys yra šios: pasitikėjimo nebuvimas. Deja, bet kai tokia atmosfera, nei mes sugebėsime dirbti, nei jūs norėsite būti", – dėstė N.Cibulskis.

"Tą atmosferą lėmė pati vadovybė. Kaip mes supratome, buvo visiškai neadekvačiai elgiamasi su darbuotojomis. Spėjame, kad joms buvo ir grasinta, ir liepta niekam nieko nepasakoti. Tą atmosferą sukūrė vadovybė, nemokėdama darbuotojams algų. O auklėtojos visada šypsodavosi vaikams, visada", – pasakojo R.Veselkienė.

Tėvai liejo pagyras auklėtojoms, ugdymo veiklos vadovei už mažųjų priežiūrą, už nuostabią vaikams sukurtą atmosferą.

Nesiskaitė su niekuo

Apgautų tėvų skundus patvirtino "Vaikystės kiemo" pavaduotoja ugdymui Ingrida Oželienė. Ji tikina, kad direktorius ją praktiškai išvijo iš darbo. "Jis vaikščiojo paskui mane nesitraukdamas nė per žingsnį. Barėsi. Ėmiau net bijoti", – atviravo I.Oželienė.

Pavaduotoja ugdymui nesikišo į finansus, tačiau tikino, kad N.Cibulskis nekreipė dėmesio į rekomendacijas, kad tam tikri jo užmojai finansiškai sunkiai įgyvendinami.

"Dar rugpjūčio pabaigoje "Kūrybos kelias" turėjo kelias sutartis su tėvais, kad jų vaikai lankys čia veikusią pradinę "Obuolio" mokyklą. Tačiau buvo aišku, kad tos mokyklos nebus. Jis tempė iki paskutinės minutės ir apie tai nepranešė. Prieš pat rugsėjo 1-ąją tėvai turėjo ieškotis kitos mokyklos", – sunkiai suprantamą vadovo elgesį prisiminė pavaduotoja.

Nereguliariai mokami atlyginimai, įtampa – nuolatiniai "Vaikystės kieme" dirbusių pedagogų palydovai. Auklėtojos kritiškai vertino ir nuolatinę darbuotojų kaitą, kuri vaikams tikrai buvo ne į naudą. "Viskas buvo labai gerai, išskyrus direktorių", – įsitikinusi beveik pusantrų metų šį darželį lankiusio vaiko mama Ž.Vikertienė.

Dangsto bankrotais?

"Baisiausia tai, kad jis gali pasinaudoti vadinamuoju fenikso modeliu – ši įstaiga bankrutuos, tada nurašys visas skolas ir įkurs naują. Juolab kad taip jau buvo", – motyvą viešinti nemalonią patirtį privačiame darželyje "Vaikystės kiemas" aiškino apgauti tėvai.

Baisiausia tai, kad jis gali pasinaudoti vadinamuoju fenikso modeliu – ši įstaiga bankrutuos, tada nurašys visas skolas ir įkurs naują.

Dar visai neseniai tose pačiose patalpose veikė kūrybinės raiškos centras "Uniqum". Kauno apygardos teismo nutartimi pernai gegužės 13 d. "Uniqum" iškelta bankroto byla. Šiandien įmonė skelbiama jau likviduota. Vietoj bankrutavusio "Uniqum" tokias pačias paslaugas ėmė siūlyti asociacija "Kūrybos kelias".

Asociacijai vadovaujantis N.Cibulskis nė neslėpė, kad veikia "Uniqum" pagrindu. Renginiai suplanuoti ir kitiems metams, numatytas ir kalėdinis gongų koncertas, siūlomi įvairiausi užsiėmimai. "Naujosios kartos vaikų darželis "Vaikystės kiemas" įsikūręs Kūrybos namuose "Uniqum", – skelbiama asociacijos puslapyje.

Pastatas Žeimenos gatvėje, kuriame įsikūrusi ši kompanija, priklauso savivaldybei. Kauno savivaldybės administracija neneigė, kad yra įsiskolinimų, tačiau neprarado vilties išspręsti keblią situaciją, juolab kad dėl vykstančios veiklos jokių nusiskundimų nebuvo.

Keblią padėtį su "Uniqum" išsprendė teismas. Kauno miesto savivaldybės administracija kreipėsi į teismą dėl "Uniqum" bankroto administratoriaus ginčijamos sumos. Kauno apygardos teismas patvirtino beveik 87 tūkst. eurų kreditorinį savivaldybės reikalavimą "Uniqum" bankroto byloje. Tokią skolą "Uniqum" užgyveno nemokėdama už patalpų nuomą.

Veikla neužkliuvo

Tačiau priekaištų po "Uniqum" bankroto įsteigtai ir naują sutartį su Kauno miesto savivaldybe pasirašiusiai asociacijai "Kūrybos kelias" miestas neturi.

"Kauno miesto savivaldybės administracija ir asociacija "Kūrybos kelias" yra sudariusi Turto panaudos sutartį, šios sutarties pagrindu įstaiga ir naudojosi patalpomis Žeimenos g. 56. Pažeidimų nėra užfiksuota. Įsipareigojimai pagal Turto panaudos sutartį vykdomi", – esamą situaciją apibūdino Kauno savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Donatas Valiukas.

Remiantis viešai skelbiamais duomenimis, "Kūrybos kelio" skola "Sodrai" siekia beveik 1,4 tūkst. eurų, vidutinis penkiolikos įmonės darbuotojų atlyginimas – beveik 383 eurai, tačiau, remiantis kai kurių darbuotojų liudijimais, nemokamas mažiausiai tris mėnesius.

Savivaldybės atstovai sutinka, kad tokios situacijos nemalonios. "Apsisaugoti nuo neteisėtų veiklų ar bankroto sudėtinga. Arba reikalaujama kompensacijos ir žalos atlyginimo geruoju, ar įstatymų nustatyta tvarka. Aišku, labai svarbi tėvų ir įstaigos pasirašoma ugdymo sutartis, kokie saugikliai ten numatyti", – patarė Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika.

Moralinė žaizda

Asociacijos "Kūrybos kelias" vadovas N.Cibulskis neatrodė stipriai išgyvenantis dėl susiklosčiusios situacijos. "Buvome priversti nutraukti veiklą", – nukirto jis, pokalbiui su žurnalistais net neuždegęs šviesos salėje, į kurią pats pakvietė užeiti. "Ekonominė padėtis", – paaiškino direktorius.

N.Cibulskis patikino, kad oficialiu sutarties su tėvais nutraukimu laiko elektroniniu paštu išsiųstą laišką, o sutarties sąlygas, kuriomis įmonė numatė terminą sutarčiai nutraukti, laiko konfidencialiomis. Direktorius pareiškė, kad pinigus, sumokėtus už tas kelias dienas, kurias iki lapkričio pabaigos vaikai jau nelankė darželio, asociacija grąžins.

Tėvų skaičiavimu, "Vaikystės kiemas" jiems turėtų grąžinti apie 100 eurų. Tačiau nuo privataus darželio vadovo sprendimų nudegę žmonės tvirtino tų pinigų nesitiki atgauti ir skolos nelaiko prioritetu šioje istorijoje.

"Vaikai kartoja, kad nori eiti į savo darželį. Kaip jiems paaiškinti?" – pečiais truktelėjo Ž.Vikertienė. Direktoriaus pozicija – retorinė: "Mano vaikas irgi lankė šitą darželį."



NAUJAUSI KOMENTARAI

buvusi darbuotoja

buvusi darbuotoja portretas
To ir reikėjo tikėtis. Teko padirbti šiame darželyje prieš porą metų, vos ne vos atlaikiau tris mėnesius ir pabėgau.. tai jie mane dar durnino, kad pasigailėsiu, nes tokios puikios ir perspektyvios vietos daugiau niekur nerasiu :DD Tada dar šalia turėjau ir kitą darbą kitoj mokykloj, kurioj dirbu iki šiol. O čia buvo visiškas nesiskaitymas su darbuotojais, maždaug tik jie viską žino kaip reikia ugdyti vaikus, nors nei vienas iš jų nebaigę jokios pedagogikos mokslų.. eiliniai verslininkai ir tiek... darbuotojai keisdavosi kas pusę metų, stebėjausi kaip dar tėvai leidžia vaikus ten...

Karosas

Karosas portretas
Daržėlis nuostabus darbo šeimininkai įdėjo daug. Bet yra vadovo nesiskaitymas su darbuotojais visiškas. Reikalauja labai daug už nieką nemoka tik pažada. O ydomiausia, kad jie ten ir gyvena. Taip taip darželyje. Būkite sažiningi ir jums viskas seksis.

Anonimas

Anonimas portretas
taip tiems turciams ir reikia
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių