R. Kazėnienė: padėtis Kauno izoliatoriuje nesikeičia

Neseniai net kelių kontrolės institucijų purtytas ir Teisingumo ministerijos tikrintas Kauno tardymo izoliatorius (KTI) sulaukė naujų patikrinimų. Izoliatoriaus vyriausioji buhalterė Rasa Kazėnienė vėl kreipėsi į Teisingumo ministeriją. Ji teigia, kad laikinoji įstaigos vadovybė ne tik neskuba taisyti nustatytų pažeidimų, bet kai kuriuos bando užglaistyti.

Ignoruodama Valstybės kontrolės ir Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) nurodymus, dabartinė KTI vadovybė pratęsė negaliojančią nekilnojamojo turto nuomos sutartį, taip pat delsia nutraukti maitinimo paslaugų sutartį su bendrove „Niklita“, kurios akcininko sutuoktinė dirba KTI ir kuriai buvę vadovai buvo sudarę išskirtines sąlygas laimėti pirkimus. Tuo metu KTI interesams teisme atstovauti paskirtas teisininkas, kurio pavardė taip pat mirgėjo ankstesnių patikrinimų išvadose. Jis įtariamas nevykdęs tiesioginių pareigų ir galbūt sąmoningai pamiršo laiku pateikti dokumentus teismams - šiuos galimus pažeidimus imasi nagrinėti Kalėjimų departamentas.

KTI laikinasis vadovas Arvydas Venclovas tikina, kad Valstybės kontrolės teiginiai apie sutarties neteisėtumą jam kelia abejonių, o nuomos ir maitinimo paslaugos su „Niklita“ tęsiamos, siekiant užtikrinti nenutrūkstamą maisto tiekimą kaliniams. Šiuo metu vadovavimą izoliatoriui laikinai perėmęs A.Venclovas KTI direktoriaus pavaduotoju dirba nuo 2004 metų.

Be to, kai kurie įstaigos darbuotojai BNS pranešė, kad anksčiau tarnybine padėtimi piktnaudžiavusi ir savo šeimos įmonių gerove besirūpinusi buvusi KTI sandėlio vedėja prieš pat vykstant neeilinei inventorizacijai šią savaitę vadovo leidimu atvyko į griežtai saugomą izoliatoriaus teritoriją. KTI vadovas teigia, kad Virginija Pavėsienė į izoliatorių atvyko padėti bibliotekininkei.

R.Kazėnienė: turi ateiti nauji žmonės

Po R.Kazėnienės skundo teisėsaugai ir kitoms institucijoms pavasarį Teisingumo ministerijoje buvo atliktas vidaus tyrimas - jo metu atsistatydino Kalėjimų departamentui vadovavusi Živilė Mikėnaitė, o, patikrinimui pasibaigus, buvo atleistas Kauno tardymo izoliatoriaus direktorius Edvardas Kviatkauskas. Ministerijos komisija, taip pat Valstybės kontrolė bei Viešųjų pirkimų tarnyba nustatė daug pažeidimų KTI ir Kalėjimų departamento vadovybės veikloje, daugiausia - vykdant viešuosius pirkimus ir netinkamai derinant viešuosius ir privačius interesus. Kai kurie pažeidimai pripažinti šiurkščiais.

Tačiau tąkart apie negeroves kalėjimų sistemoje pranešusi R.Kazėnienė teigia, kad padėtis įstaigoje iš esmės nepasikeitė, o tai skatina ją galvoti apie išėjimą iš darbo.

Kauno tardymo izoliatoriaus Buhalterinės apskaitos skyriaus viršininkė į Teisingumo ministeriją dėl besitęsiančių pažeidimų kreipėsi praėjusią savaitę.

„Žmonės, kurie toliau vadovauja įstaigai, jie yra ilgamečiai kalėjimų sistemos darbuotojai. Pats izoliatoriaus vadovas toleravo tą santvarką iki tol. Tam, kad kažkas keistųsi, turi ateiti vadovauti žmonės, kurie niekaip nepersipynę su šita sistema, verslu, neturintys jokių praeities šleifų. O kada ateina tie patys žmonės, tik įsivilkę į kitus marškinius, tai yra labai sudėtinga. Tada jie prieš tave veidmainiauja, tačiau veikia taip, kaip jiems reikia“, - BNS sakė pareigūnė.

„Aš manau, kad yra imituojamas tvarkingas darbas, tačiau toliau bandoma užglaistyti interesų veikimą“, - pridūrė ji.

Teisingumo ministerija BNS patvirtino gavusi R.Kazėnienės pranešimą ir informavo, kad jame pateiktą informaciją šiuo metu nagrinėja Kalėjimų departamentas.

Pratęsė negaliojančią sutartį

Kauno tardymo izoliatoriaus buhalterė teigia, kad liepą įstaiga pratęsė negaliojantį susitarimą su įmone „Niklita“ dėl nekilnojamojo turto nuomos, nors tai, pasak jos, tai yra neteisėta.

Izoliatoriaus vadovas A.Venclovas liepos pradžioje pasirašė sutartį su „Niklita“, kuria iki 2018 metų vasaros pratęsė negaliojančią sutartį ir išnuomojo patalpas įmonės parduotuvei.

A.Venclovas BNS pripažino, kad 2016 metais liepą sutartis dėl nuomos pratęsimo pasirašyta nebuvo. Jo teigimu, dėl sutarties pratęsimo tuomet susitarta „susirašinėjimu“, o Valstybės kontrolės teiginiai apie negaliojančią sutartį yra ginčytini ir nebūtinai teisingi.

Tai, kad nuomos sutartis su „Niklita“ negalioja nuo praėjusių metų, fiksavo ir valstybiniai auditoriai.

„Sutartis buvo pasirašyta iki tam tikro laiko ir mes fiksavome, kad ji nėra pratęsta, o teisės aktai neleidžia naudoti valstybės turto privačių asmenų naudai gauti, - BNS sakė Valstybės kontrolės ketvirtojo audito departamento direktorius Rimvidas Aleliūnas. - Visi sutarties pakeitimai, papildymai ir priedai turi būti sudaryti raštu ir pasirašyti sutarties šalių“.

Kauno tardymo izoliatoriaus buhalterė R.Kazėnienė teigė, kad įstaigos vadovas buvo sutikęs nepratęsti negaliojančios sutarties su „Niklita“, tačiau galop tai padarė jos atostogų metu, ignoruodamas pastabas apie galimą pažeidimą.

„Yra absurdiška, kada išėjus į atostogas yra pasinaudojama situacija ir tokiu būdu daromi neteisėti sandoriai“, - BNS sakė izoliatoriaus buhalterė.

KTI veiklą tyrusi Teisingumo ministerijos komisija yra nustačiusi, kad bendrovės „Niklita“ akcininkas yra KTI Personalo skyriaus vadovės Ingridos Kuktienės sutuoktinis. Šiai bendrovei buvo sudaromos išskirtinės sąlygos laimėti ir patalpų nuomos, ir maitinimo paslaugų pirkimus.

Kauno tardymo izoliatoriaus laikinasis vadovas A.Venclovas iš pradžių teigė, kad pažeidimas dėl patalpų nuomos „Niklitai“ yra nerimtas. Jis tvirtino, kad izoliatoriui svarbu užtikrinti, jog kaliniai nepertraukiamai turėtų parduotuvę, ir todėl sutartis nebus nutraukiama.

Tačiau BNS pradėjus domėtis situacija, pareigūnas vėliau šią savaitę pranešė, kad įstaiga svarsto nutraukti sutartį.

„Mes greičiausiai dabar bandysime su jais tartis ir iki tol, kol paaiškės naujas nuomininkas, nutraukti sutartį“, - sakė A.Venclovas.

Keturis mėnesius nepaskelbia konkurso

R.Kazėnienė Teisingumo ministerijai taip pat pranešė, kad Kauno tardymo izoliatorius beveik keturis mėnesius nesugebėjo paskelbti naujo konkurso maitinimo paslaugoms. Maistą kaliniams šiuo metu tiekia ta pati bendrovė „Niklita“.

Viešųjų pirkimų tarnyba balandžio pradžioje įpareigojo izoliatorių nutraukti sutartį su šia įmone.

Įstaigos direktorius A.Venclovas teigė, kad nutraukimo procedūra yra pradėta, tačiau „Niklita“ toliau tieks maistą nuteistiesiems ir suimtiesiems, kol nebus atrinktas naujas tiekėjas.

Pareigūnas tvirtino, kad konkursas naujam tiekėjui kol kas nepaskelbtas, nes tam nebuvo laiko dėl izoliatoriuje vykstančių pertvarkų, pasikeitusios viešųjų pirkimų komisijos sudėties.

„Tikimės, kad jau šį rudenį turėsime naują tiekėją“, - sakė A.Venclovas.

Viešųjų pirkimų tarnybos direktorė Diana Vilytė BNS teigė, kad paprastai paskelbti tokį konkursą įmanoma per savaitę.

„Turint omenyje, kad maitinimo paslaugas Kauno tardymo izoliatorius teikia jau seniai, atsižvelgus į patikrinimą atlikusių institucijų rekomendacijas, tokį konkursą buvo galima paskelbti per savaitę“, - kalbėjo D.Vilytė.

Teisininko atžvilgiu – tarnybinis patikrinimas

Kauno tardymo izoliatoriaus buhalterė nurodė, kad įstaigos teisininkas Algimantas Pliauga galimai perduoda informaciją ir tarpininkauja apskundžiant išvadas tyrimų izoliatoriaus darbuotojų atžvilgiu.

Praėjusią savaitę A.Pliauga nepasirodė Vilniaus apygardos administraciniame teisme, kur nagrinėjamas buvusio izoliatoriaus vyriausiojo ūkvedžio bei artimo Ž.Mikėnaitės bendražygio Prano Vaškio prašymas panaikinti jam nepalankų Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimą.

Kauno tardymo izoliatorius į šią bylą buvo įtrauktas kaip trečiasis suinteresuotas asmuo. A.Pliauga teismui taip pat nepateikė ir izoliatoriaus atsiliepimo į P.Vaškio skundą.

Įstaigos vadovas A.Venclovas sakė, kad teisininko atžvilgiu jau pradėtas tarnybinis patikrinimas.

„Buvo sudaryta komisija tarnybiniam tyrimui ir bus vertinama Pliaugos veikla šioje situacijoje“, - teigė pareigūnas.

Gavusi patikrinimo išvadas, ministrė reikliai įvertins atsakingų pareigūnų veiksmus.

Pasak A.Venclovo, izoliatoriaus teisininkas turėjo informuoti jį apie teismo prašymą pateikti atsiliepimą ir šaukimą atvykti į posėdį, tačiau to nepadarė.

A.Pliauga yra ne kartą minėtas pavasarį tarnybinį patikrinimą atlikusios Teisingumo ministerijos komisijos išvadose. Jose konstatuota, kad izoliatoriaus teisininkas yra rengęs kai kurių neteisėtų viešųjų pirkimų sutartis, taip pat vadovavo įstaigos viešųjų pirkimų komisijai, priėmusiai pirkimų tvarkoms prieštaraujančius sprendimus. Pažymima, kad Viešųjų pirkimų komisijos veikla Kauno tardymo izoliatoriuje dažnai tebūdavo imituojama, komisija net nesurinkdavo į posėdžius.

Teisingumo ministerijos komisijos išvadose taip pat yra paskelbta, kad A.Pliauga yra teikęs tikrovės neatitinkančią informaciją apie vieną iš įmonių, kuriai buvo sudarytos išskirtinės sąlygos laimėti viešąjį Kauno tardymo izoliatoriaus pirkimą.

Sandėlio vedėjos vizitas „išgerti kavos“

Pirmadienį, likus kelioms dienoms iki trečiadienį prasidedančios neeilinės Kauno tardymo izoliatoriaus inventorizacijos, įstaigos darbuotojai griežtai saugomoje izoliatoriaus teritorijoje pastebėjo besilankant buvusią šios įstaigos Ūkio skyriaus sandėlio vedėją Virginiją Pavėsienę. Ji taip pat ne kartą minėta Teisingumo ministerijos išvadose.

Patikrinimą atlikusi komisija pavasarį nustatė, kad izoliatoriaus sandėliui vadovavusios V.Pavėsienės įmonei „Rodasė“ ir jos sūnaus bendrovei „Globinta“ buvo sudaromos išskirtinės sąlygos laimėti įstaigos organizuojamus viešuosius pirkimus, o tai tęsėsi ne vienerius metus. Kartais įmonės dirbtinai neva konkuruodavo tarpusavyje.

Jos dideliais kiekiais izoliatoriui tiekdavo įvairias buities, sporto, maisto, higienos prekes - nuo Kalifornijos sliekų iki sūrių ir skilandžių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

2kart2

2kart2 portretas
visus isvaikyti...Tik palikti kalinui saugotajus...O Rasa i ministrus...

O kodėl visi blogai gyvenam ?

O kodėl visi blogai gyvenam ? portretas
Todėl ,kad leidžiam vagims-siurbėlėms .Kai finansai nukraujuoja pensijos ir algos nedidėja.Visi mokame už savo abejingumą.* Žaviuos Vengrijos drąsa.

prasme

prasme portretas
ir esme, kad per daugiau, kaip 25 metus, Lietuvoje nepastatytas nei vienas modernus kalejimas. Kaliniai(ne recidyvistai) bijo lengvesnio rezimo kalejimu. Yra duchinami, jei neturi "kas sildytu" juos is laisves. Tas pats carinis Kauno izoliatoriu, ta pati cerkve Lukiskese, apleista zona Marijampoleje, tos pacios Pravieniskes, kuriose viespatauja laisvi sovietiniai zeku santykiai. Sena aplinka ir tvarka, laiko ikaitais visus.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių