Registrų centras tampa vis labiau virtualus

  • Teksto dydis:

„Stengiamės kuo daugiau paslaugų perkelti į elektroninę erdvę, jas supaprastinti, padaryti prieinamesnėmis“, - tvirtino Kauno rajono savivaldybėje apsilankęs valstybinės įmonės „Registrų centras“ direktoriaus pirmasis pavaduotojas Rimantas Ramanauskas.

Nereikia popierinių pažymų

Registrų centro iniciatyva tapo paprastesnis antstolių, notarų darbas: jiems nebereikia popierinių pažymų, visus duomenis ima iš elektroninio registro. Gerokai supaprastintos ne tik registrų, bet ir turto perleidimo, aukcionų procedūros.

Ir gyventojams, ir juos aptarnaujantiems pareigūnams daug galimybių siūlo elektroninė programa REGIA – regionų geoinformacinės aplinkos paslauga, sukurta savivaldybėms, jų gyventojams, tarnautojams, verslui.

Per šį piliečiams atvirą langą galima greitai ir paprastai gauti informaciją apie savivaldybių priimamus sprendimus. Specialiuose žemėlapiuose pažymėtos sklypų ribos, elektros ir dujų tinklai, apleistos teritorijos, juridinių asmenų buveinės, nekilnojamojo turto objektai, jų vertės, didelių gabaritų surinkimo aikštelės, yra daug kitos naudingos informacijos.

Savivaldybės taip pat gali pateikti savo duomenų bazes. „Jei žmonės aktyviau naudotųsi REGIA, mūsų biure eilės būtų gerokai mažesnės“, - pastebėjo Registrų centro Kauno filialo direktorius Alvydas Banevičius.

REGIA nuolat tobulinama. Netrukus čia bus talpinami vaizdai 3D formatu. Sistema turi mobiliąją versiją.

Labai atsakingas darbas

Meras Valerijus Makūnas teigė, kad Kauno rajonui Registrų centro paslaugos ypač aktualios – Pakaunėje, skirtingai negu visoje Lietuvoje, gyventojų skaičius didėja, sparčiai kyla gyvenamieji kvartalai, kuriasi naujos įmonės. 

Kartu su plėtra atsiranda ir netikėtų iššūkių. Neseniai į keblią situaciją pakliuvo Kumpiuose (Domeikavos sen.) įsikūrusios įmonės. Pakeitus gatvių pavadinimus, verslininkams atsirado daug nepatogumų. Dėl to labiausiai nukentėjo logistikos įmonės, kurioms reikėjo keisti licencijas ir kitus dokumentus, o krovininio transporto vairuotojai ėmė klaidžioti, nes navigacinėse programose šie pokyčiai nebuvo užfiksuoti.

„Tenka pripažinti, kad urbanistai ir seniūnijos darbuotojai neįsigilino į problemą, nepasitarė su verslo bendruomene ir formaliai atliko savo darbą“, - apgailestavo meras. Artimiausiame savivaldybės tarybos posėdyje nevykęs sprendimas dėl Kumpių kaimo adresų bus panaikintas.

R. Ramanauskas patikino, kad Registrų centras tam nedarys kliūčių.  Jis pabrėžė, kad naujų gatvių formavimas yra labai atsakingas darbas, todėl savivaldybių urbanistai turi būti budrūs. „Labai svarbu išklausyti žmonių nuomonę, nevadinti gatvių pasikartojančiais arba klaidinančiais pavadinimais“, - patarė Registrų centro atstovas.

Tobulins adresų rašymą

Kita jautri procedūra  – gyvenviečių ribų nustatymas. R. Ramanausko tvirtinimu, nunykus kaimams, nederėtų užmiršti jų pavadinimus, o pasistengti įamžinti, jais pavadinant kurią nors gatvę arba visuomeninį objektą.

R. Ramanauskas pasakojo apie derybas su Valstybine lietuvių kalbos komisija dėl patogesnio, aiškesnio adresų rašymo. Rašant vietovardžius siūloma atsisakyti kilmininko linksnio . Pavyzdžiui, Kauno LEZ įsikūrusios įmonės galėtų rašyti ne Biruliškių kaimas, o tiesiog Biruliškės.

Kiekvienas pastatas, jei jis yra reikšmingas visuomenės požiūriu, galėtų turėti pavadinimą. Pavyzdžiui, Raudondvario dvaras, Kauno LEZ biuras ir panašiai. Taip, R. Ramanausko nuomone, šiuos objektus būtų lengviau atpažinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žinančiam

Žinančiam portretas
Taip ir padaryta

To Žinančiam

To Žinančiam portretas
Jei Tamstai "tiesos neatitinkantys faktai" yra žinomi,apie tai privalu pranešti teisėsaugai.

Žinančiam

Žinančiam portretas
Dėl Europos įstaigų negaliu nieko pasakyti, nesusidūriau, tačiau su Lietuvos Registrų centru teko susidurti, todėl galiu pasakyti, kad registruojami ir tiesos neatitinkantys faktai. Manau, kad tai sąmoningi veiksmai tarnaujantys tam tikriems interesams.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių