Ruošiantis Zoologijos sodo rekonstrukcijos projektų keitimui – netikėti sprendimai

Besiruošiant Lietuvos zoologijos sodo atnaujinimo projektų koregavimui, nuspręsta, kad zoologijos sode bus laikoma daugiau kai kurių gyvūnų. Be to, koreguojant projektus, bus atsižvelgta ir į tarptautinio konsultanto rekomendacijas.

Rugpjūčio pabaigoje Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) leido Aplinkos ministerijai (AM) nusipirkti Zoologijos sodo rekonstrukcijai parengtų projektų keitimo paslaugas neskelbiamų derybų būdu iš projektų rengėjų bendrovių „Simper“ ir „Gedimino Jurevičiaus studija“.

AM Gamtos apsaugos ir miškų departamento specialistė Laura Janulaitienė Eltai teigė, kad, gavus šį sutikimą, pirmiausiai su Lietuvos zoologijos sodo specialistais buvo peržiūrimas Lietuvos zoologijos sodo gyvūnų kolekcijos planas, pagal kurį bus koreguojami projektai.

Rugsėjo 18 d. Lietuvos zoologijos sodo direktoriaus įsakymu patvirtintas naujas gyvūnų kolekcijos planas – planuojama laikyti daugiau Lietuvos faunos atstovų. Kaip Eltai sakė L. Janulaitienė, patvirtinta, kad zoologijos sode bus daugiau varliagyvių (europinė medvarlė, nendrinė rupūžė ir kt.), roplių (lygiažvynis žaltys, geltonskruostis žaltys ir kt.), paukščių (kukutis, paukščiai giesmininkai), žinduolių (rudasis lokys, ūdra, baltasis kiškis ir kt.) bei egzotinių šalių rūšių: emu, tukanas, šarvuotis ir kt.

Be to, pirmąją spalio savaitę Lietuvos zoologijos sode lankėsi Europos zoologijos sodų ir akvariumų asociacijos (EAZA) techninis konsultantas Tomas de Jonghas, kuris konsultavo gyvūnų laikymo ir voljerų rekonstrukcijos klausimais. Eksperto T. de Jongho pateiktos rekomendacijos ir pastabos analizuojamos ir bus pritaikytos planuojant Lietuvos zoologijos sodo rekonstrukciją, pabrėžė L. Janulaitienė.

„Kadangi didžioji dalis Lietuvos zoologijos sodo bus rekonstruojama, šiuo metu aktyviai sprendžiamos rekonstrukcijos apimtys ir eiga, nes zoologijos sodas nebus uždaromas rekonstrukcijos metu bei dauguma gyvūnų liks teritorijoje“, – komentavo Gamtos apsaugos ir miškų departamento specialistė.

ELTA primena, kad iki 2020 metų pradžios planuojama atlikti Zoologijos sodo atnaujinimą, kuris reikalingas gyvūnų gerovei. Rekonstrukcijai skirta 11,584 mln. eurų, iš jų – 9,847 mln. eurų ES regioninio plėtros fondo lėšų.

Tačiau paskelbtus darbų viešuosius pirkimus sustabdė VPT, atlikusi Zoologijos sodo pastatų ir voljerų projektavimo ir statybos darbų pirkimo dalinį vertinimą. VPT nustatė Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų ir rekomendavo išskaidyti pirkimus.

Tam tikras viešojo pirkimo sąlygas neteisėtomis gegužę pripažino ir Kauno apygardos teismas.

Lietuvos zoologijos sodas, paprašytas AM, birželį nutraukė sodo rekonstrukcijos projekto viešąjį pirkimą ir suteikė įgaliojimus jį vykdyti ministerijai.

Rugpjūtį VPT leido AM neskelbiamų derybų būdu įsigyti bendrovių „Simper“ ir „Gedimino Jurevičiaus studija“ rekonstrukcijai jau prieš kelerius metus parengtų techninių projektų keitimo paslaugas.

Bendrovės nesutiko atsisakyti jų parengtų techninių projektų autorinių teisių ir leisti juos koreguoti kitiems.

AM nusprendė iš naujo nepirkti projektavimo paslaugų kartu su darbais, bet koreguoti jau įsigytus techninius projektus.

Keičiant techninius projektus, teigiama, bus siekiama atpiginti sprendinius. Projektų autoriai sutiko keisti pagal 2014 m. projektavimo sutartį techninius projektus, kad pakoreguotų projektų bendra statinių statybos ir įrengimo sąmatinė kaina būtų apie 11,6 mln. eurų – kiek numatyta skirti Zoologijos sodo rekonstrukcijai. Parengtų 12-os techninių projektų statybos ir įrengimo sąmatinė kaina siekė 42,96 mln. eurų, tad vykdant projektą paaiškėjo, kad pagal parengtus techninius projektus suplanuotų sodo objektų pastatyti ar rekonstruoti neįmanoma.

Taip pat koreguojant projektus bus siekiama įgyvendinti nuo 2015 metų pasikeitusius laukinių gyvūnų laikymo ir gerovės reikalavimus.

Teigiama, kad techninių projektų koregavimas leis sutaupyti projekto įgyvendinimui skirtas lėšas, kurias būtų galima panaudoti statybos darbams. Techninių projektų koregavimas, kaip teigta, kainuotų apie 165 tūkst. eurų, tuo tarpu naujo projekto parengimo vertė, kuri nustatyta atlikus rinkos tyrimą, būtų apie 720 tūkst. eurų.

Rugsėjo pradžioje aplinkos viceministras Martynas Norbutas Eltai sakė, jog tikimasi, kad Lietuvos zoologijos sodo techninius rekonstrukcijos projektus pavyks pakoreguoti iki metų galo ar kitų metų pradžios.

Pasak viceministro, sutartį pasirašyti tikimasi per „gerą mėnesį“, o metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje techniniai projektai turėtų būti užbaigti. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kazka reik daryti

Kazka reik daryti portretas
Kauno zoosodas yra gyvunu kankinimo konslageris

Kaunietis

Kaunietis portretas
Už 11mln normalioje šalyje tokius voljerus įrengtu, kad išsižiotumėt. Ir tikrai nemažintu gyvūnų skaičiaus. Bet čia Lietuva, kokius 6-8 mln įsisavins, o už likusius gal kas ir išeis.

...

... portretas
O kokia bus krabų kolekcija?..
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių