Sausio 13-oji Kauno rajone – su dainom ir šimtu laisvės žibintų

Šeštadienį Juragiuose pakaunės moksleiviai pačių pagamintus žibintus bandė rikiuoti į trispalvę, o Sitkūnuose skambėjo Kauno valstybinio choro atliekamos dainos. Taip prie dviejų pakaunėje esančių strateginių objektų, kurių ginti 1991 m. sausį rinkosi vietos gyventojai, paminėta Laisvės gynėjų diena.

Kruvinųjų sausio įvykių metu pakaunės gyventojai rinkosi ginti Sitkūnų radijo stoties ir Juragių televizijos retransliacijos stoties. 1991 m. sausio 13-osios naktį Sovietų sąjungos jėgos struktūroms užėmus Lietuvos televiziją ir radiją Vilniuje ir nutrūkus transliacijoms iš sostinės, laisvas žodis radijo eteriu visą Lietuvą pasiekė iš Sitkūnų. Televizijos programa iš Kauno televizijos studijos S.Daukanto gatvėje retransliuota iš Juragių.

Juragiuose skambant prieš 27 metus žuvusiųjų už Lietuvos laisvę vardams, prie paminklo jiems atminti pakaunės moksleivių pagaminti popieriniai žibintai buvo surikiuoti trispalvės spalvomis. Taip finišavo pilietiškumo akcija “100 laisvės žibintų”. Ruošdamiesi jai, Kauno rajono mokyklų moksleiviai, mokytojai gamino laisvės žibintus.

Sitkūnų radijo stotyje vos tilpo visi susirinkusieji: čia koncertavo Kauno valstybinis choras, vadovajamas Petro Bingelio. Skambėjo patriotinės dainos, dalytasi kruvinųjų įvykių prisiminimais.

Baimė nesukaustė žmonių, o skatino imtis priemonių. Ir mes apsigynėme.

„Prisimindamas tą sausio 13-osios naktį, pirmiausia prisimenu nuolat ir nuolat per radiją kartojamą informaciją, kad Vilniaus televizijos bokštas užimtas. Tai kėlė ir baimę, bet ir – dar labiau – ryžtą kažką daryti. Baimė nesukaustė žmonių, o skatino imtis priemonių. Ir mes apsigynėme. Praėjus 27 metams tai tampa istorija, ji tampa pamoka ir pavyzdžiu mūsų jaunimu“, – sakė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Antanas Nesteckis.

Prisimenant Sausio 13-osios įvykius ir tuomet visus vienijusį siekį išsaugoti laisvę, dainas ir maldas prie visą parą negesusių laužų, renginių vietose taip pat liepsnojo laužai, prie jų renginio dalyviai kviesti pasišildyti karšta arbata ar sriuba, susivienyti dainoje ir tiesiog džiaugtis laisve.



NAUJAUSI KOMENTARAI

laisva triusikų guma

laisva triusikų guma portretas
Smagu laisvam, noriu valgau, jei lieka sumokėjus mokesčius, noriu miegu, kai nėra darbo, noriu, geriu vandenį, nes kitą gėrimą uždraudė, noriu meilę plėšiu, nes dar dešinę ranką gerai valdau.Stovėjau baltijos kelyje, ir kad mes "sužaliuosim". Sužaliavo, ir nemažai sužaliavo, nu visas konglomeratas.

laisve

laisve portretas
valdziazmogiams ir verslininkams-vagims. Eiliniai saziningai dirbantys zmones vargsta.. jaunimas bega is Lietuvos

nedalyvausiu niekad šventėse

nedalyvausiu niekad  šventėse  portretas
su neužmirštuolėmis
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių