Savanorių misija – padėti Kauno klinikų pacientams

  • Teksto dydis:

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų pacientams ir darbuotojams nuo vasaros padeda ir savanoriai. Šiuo metu ligoninėje ir jos filialuose savanoriauja 17 asmenų. Jie padeda Onkologijos ligoninės, Neonatologijos klinikos Naujagimių ligų skyriaus, Vaikų ligų klinikos Onkohematologijos sektoriaus, Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos ir Vaikų reabilitacijos ligoninės „Lopšelis“ Kūdikių skyriaus pacientams bei personalui.

Dar pavasarį, oficialiai įteisinus savanorystės judėjimą Kauno klinikose, būsimi savanoriai lankė specialius kursus, kuriuose pasiruošė atsakingam ir prasmingam darbui.

„Savanorystė – tai nepakartojama veikla, padedanti ne tik pacientams, bet ir patiems savanoriams, kurie labai daug ko išmoksta, auga kaip asmenybės“, – sako LSMU Sveikatos psichologijos katedros vedėja prof. N. Žemaitienė. Profesorė savanorystei pasiryžusiems jaunuoliams aiškino, kad su pacientais reikia kalbėti jiems suprantama kalba, kad reikia įsijausti į paciento poziciją, taip pat mokė pagalbos pacientams psichologinių krizių metu subtilybių.

„Savanorių veiklą lydi kilniaširdiškumas, atjauta, noras padėti ir prisidėti tam, kad palengvinti pacientų skausmą ir kančią ligos metu”, – kalbėjo Kauno klinikų Slaugos koordinavimo tarnybos vyr. specialistė Zita Zailskienė, koordinuojanti savanorių veiklą.

Kauno klinikų filiale Onkologijos ligoninėje savanoriaujanti Jorūnė Jurjonaitė (21 m.) džiaugiasi, kad gali skirti savo laiką tiems, kuriems jo labiausiai reikia: „Savanorystę įsivaizdavau kaip daug paprastesnę veiklą, todėl iš pradžių ištiko lengvas šokas, kai supratau, kad ši veikla – nei  smagi, nei lengva... Dažnai sunku įžvelgti naudą pacientui, nes negali padaryti apčiuopiamų dalykų, tuomet jautiesi bejėgis.“

Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnyboje savanoriaujanti Karolina Butkevičiūtė (22 m.): „Galiu drąsiai teigti, kad savanorystė Kauno klinikų pacientų stacionarizavimo korpuse, lydint pacientus į įvairius skyrius, puikiai atspindi tikro savanorio pareigas. Tai vieta, kur esi tikras savanoris. Tai vieta, kur tavęs reikia.“

Vaikų reabilitacijos ligoninės „Lopšelis“ savanorė Jurgita Gružauskaitė (29 m.): „Savanorystę pasirinkau, nes esu tikra, kad daryti pasaulį geresniu ir gražesniu reikia pradėti nuo pačių mažiausiųjų mūsų visuomenės asmenų. Savanorystę su vaikais pasirinkau tikėdamasi, kad galiu duoti savo šilumą, geras emocijas ir dėmesį. Iš savanorystės gaunu nuoširdumą ir jausmą, kad esu reikalinga.“

Savanorystės procesą Klinikose koordinuojanti Z. Zailskienė kviečia visus,  norinčius savanoriauti Kauno klinikose, nuo 2017 m. vasario 1 d. iki kovo 31 d. atvykti į Kauno klinikų Slaugos koordinavimo tarnybą ir užpildyti paraiškas bei pateikti kitus reikiamus dokumentus. Bus organizuojami mokymo kursai ir savanorių atranka, o sėkmingai tai įvykdžiusieji – papildys savanorių gretas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių