Šeimininko pareiga – prižiūrėti turtą

Pastaruoju metu šalies vadovė rodo išskirtinį dėmesį vaikų globai. Ir tai suprantama, nes augantys vaikai – mūsų valstybės ateitis. Siekiant paspartinti vaikų globos pertvarką per pastaruosius metus priimta Prezidentės inicijuotų įstatymų pataisų.

Praeitais metais Lietuvoje veikė 93 globos namai, priklausantys savivaldybėms, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, nevyriausybinėms organizacijoms. Tačiau vaikams neįmanoma užaugti visaverčiais visuomenės nariais globos namuose, vaikai jausis saugiau gyvendami tikrose šeimose, kur įvairiapusiškai tobulės, formuos ir puoselės artimesnius tarpusavio ryšius, įgis naujų socialinių įgūdžių.

Gyvendami kaimynų apsuptyje, vaikai nesijaus atstumti, gyvens kaip ir kiti jų bendraamžiai, turintys šeimas. Planuojama, kad šalyje iš viso vaikų globos namų neliks iki 2020 m.

Čia Kaunas kaip ir daugelyje kitų sričių (investicijų pritraukimo, gatvių tvarkymo, verslo infrastruktūros kūrimo) buvo pirmaujantis palaikant šią iniciatyvą.

Ir mes, aplenkdami daugelį savivaldybių, prieš metus Kaune uždarėme vaikų globos namus "Atžalynas". Tai labai puiku, čia gyvenusių vaikų gyvenimai pasikeitė kardinaliai, jie turi šeimas ir tikrai greičiau integruojasi į visuomenę, nes vaikai jau persikėlė į jaukius, moderniai suremontuotus, savivaldybei priklausančius butus ir gyvena tarsi šeimos. Namus uždarėme, vaikus perkėlėme, tačiau, kas toliau?

Buvo planuojama, kad šis pastatas bus suremontuotas ir į jį atsikels Kauno specialioji mokykla žmonėms su negalia iš Apuolės gatvės, tačiau tai tik tuščios kalbos. Pastatas iki šiol stovi nenaudojamas.

Jau praėjo metai, bet dar vis svarstoma, kaip šis pastatas galėtų būti panaudotas optimaliausiai, bet jokie konkretūs sprendimai dar nepriimti, o savivaldybės turtą iki šiol niokoja vandalai, sukeldami netgi gaisrus.

Būti pirmiesiems yra gerai, tačiau kokia kaina miestui, kai niokojamas ir netinkamai prižiūrimas jo turtas. Atsakingi savivaldybės pareigūnai turėtų žinoti, kad valstybės ir savivaldybių turto valdymą reglamentuoja keturi pagrindiniai principai: viešosios teisės, efektyvumo, racionalumo ir visuomeninės naudos. Apie ką, regis, šioje istorijoje pamiršta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nagi

Nagi portretas
Manau, kad ilgai ir gerai pagalvoję išnuomos už 10 eurų mėnesiui, ar ne? O kaip su Vienybės aikšte?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių