Šeimos kortelė: ar vizija Kaune taps realybe?

Kauno miesto savivaldybėje prabilta apie galimybę daugiavaikėms šeimoms pasiūlyti šeimos kortelę. Su ja būtų suteikiamos nuolaidos už įvairias paslaugas.

Geras pavyzdys

Šeimos kortelę prieš kelerius metus pristatė Alytus. Šis miestas, nors ir gerokai mažesnis nei Kaunas, sugebėjo daugiavaikėms šeimoms suteikti oresnį gyvenimą – kai kurias paslaugas čia galima gauti su žymia nuolaida. Kortelė „Alytus – viena šeima“ leidžia pasimėgauti kultūriniais renginiais, įsigyti būtiniausių prekių ar paslaugų pigiau.

Alytuje šeimos kortele gali naudotis  beveik pusė tūkstančio daugiavaikių šeimų. Pradėjus įgyvendinti idėją, prie jos prisijungė apie 80 verslininkų, kurie pasiūlė įvairiausių nuolaidų. Pavyzdžiui, vardinių šeimos kortelių turėtojai gali su 20 proc. nuolaida įsigyti maisto prekių prie projekto prisijungusių partnerių parduotuvėse, pigiau eiti į kiną. Projektui įgavus pagreitį, prisijungė daugiau verslininkų.

Bus ir Kaune?

Kauno miesto savivaldybės Šeimos tarybos nariai tikina, kad tokia kortelė pagelbėtų ir kauniečiams. 

Šeimos tarybos pirmininkė Ramunė Jurkuvienė paaiškino kortelės veikimo principą. Anot jos, Alytuje Šeimos taryba glaudžiai bendradarbiauja su vietos politikais bei verslininkais. Įvairūs paslaugų sektoriai, pasiūlydami nuolaidų šeimoms, ne tik suteikia galimybę tris ar daugiau vaikų auginantiems tėvams sutaupyti, bet ir patys prisivilioja klientų, tad abi pusės laimi.

„Miestui kainuoja tik kortelių pagaminimas ir viešinimas. Alytus išleido apie tūkstantį šeimos kortelių ir už viską sumokėjo taip pat apie tūkstantį, tad ir Kaunui nebūtų didelė našta sukurti tokias korteles, o ką verslas pasiūlys su nuolaida, tai jau jų reikalas. Vieni gali pasiūlyti daugiavaikėms šeimoms nemokamai apsilankyti baseine ar nuolaidų kultūros įstaigose, kiti – kavinėse“, – aiškino Kauno miesto tarybos narė Jurgita Kupčinskienė.

Pasiūlyta šeimos kortelę integruoti į viešojo transporto korteles. Šeimos tarybos nariai tikino, kad toks projektas ant Kauno politikų darbo stalų galėtų atsirasti jau kitais metais, tačiau jam turi pritarti miesto taryba.

Bandymai Seime

Liepos pabaigoje įvesti šeimos kortelę buvo siūlyta ir Seime. Tuomet Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlė nepritarti tokiai iniciatyvai, nes tai esą supriešintų šeimas. Tėvai, auginantys tris ir daugiau vaikų, galėtų pretenduoti į lengvatas, tačiau jos nebūtų suteikiamos mažas pajamas gaunančioms šeimoms, auginančioms vieną ar du vaikus. Taip pat tokia kortelė pareikalautų didelių administravimo išlaidų valstybiniu mastu. Anot ministerijos atstovų, siekiant socialinio teisingumo, valstybė turėtų ypatingą dėmesį skirti sunkiai gyvenančioms ir pažeidžiamoms socialinėms grupėms. 

Vasarą buvo teigta, kad šeimos kortelės projekte keliamus tikslus galima įgyvendinti savivaldos lygmeniu, nes savivaldybės gali tiksliau atsižvelgti į bendruomenės poreikius, bendradarbiaudamos su valstybinio sektoriaus, visuomeniniais ir verslo partneriais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

peleda tu peleda

peleda tu peleda portretas
Esu daugiavaike, dirbu, kai reikia samdau aukle, priemoku negaunam, nemokamo maitinimo mokykloj negaunam, pasalpu negaunam ir niekada negavom, vaiko pinigu irgi negaunam. Vienintele privileija 50% nuolaida darzely, nes vienas darzelinukas..Niekas gyvenime nieko nedave viska uzsidirbom patys. Nuolaidu kortele butu maloni smulkmena.

Pelėdai

Pelėdai portretas
Neskleiskit erezijų: daugiavaikės nedirba, nemokamas maitinimą mokykloj, paramos ir priemokos įvairios. Čia gal tie, kurie dėl pašalpų vaikus gimdo taip ir gyvena. Mes su 5 vaikais abu su vyru dirbame ir iš jūsų įvardytų "privilegijų" gauname tik pusę kainos už darželį. Jokių kitokių išmokų, priemokų ar nemokamų lengvatų. Tiesa, vienas vaikas nemokamai lanko baseiną. Viskas. Net neįsivaizduoju, kad galėčiau nedirbti su tokiu būriu vaikų. O vaikų poreikiams ir buičiai lieka tik vakarai ir naktys :) Mane tai siutas ima, kai visos daugiavaikės užmaunamos ant vieno kurpaliaus - alia jie viską gauna, jiems gausybės ragas byra, o jie guli bambas išvertę. Taip, tokių yra, bet kažkodėl visa pagalba kol kas tik į juos, o ne į dirbančius ir neasocialius orientuota.

Peleda

Peleda portretas
Dirbu daržely ir tenka matyti, kad dažnai sunkiau verčiasi jaunos šeimos nei daugiavaikės.. daugiavaikių šeimų mamos nedirba, nuolaidos darželio mokesčiui, nemokami maitinimai mokyklose, paramos ar priemokos ivairios. O tos jaunos seimos, kur abu teveliai dirba, nuomojasi busta, neretai dar ir studijuoja, o kai suserga vaikelis samdo aukle, nes nenori nedarbingumais piktnaudziauti. Tiesa, dabar jau 50% darželio mokestis mažinamas ir studentų šeimoms. Valio Kauno valdžiai, kad apie vaikus ir tėvus, studentus galvoja. Tikrai keičiasi situacija.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių