Seną namą remontavęs kaunietis rado pavojingo cezio

Antradienį 10 val. 52 min. Bendrajame pagalbos centre bendruoju pagalbos telefono numeriu 112 gautas pranešimas apie tai, kad Kaune, Kapsų g. 4A-2, rastos cezio ampulės.

Į įvykio vietą išsiųstos Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos, apie įvykį pranešta greitosios medicinos pagalbai ir policijai.

Dvi cezio ampulės aptiktos gyventojui darant remontą sename mediniame name, kurį jis neseniai įsigijo. Vyras tikino chemines mežiagas aptikęs prie išorinės namo sienos. Ant ampulių pastebėjęs užrašą „Cezis 50“, kaunietis skubiai iškvietė specialiąsias tarnybas.

Atvykę ugniagesiai nustatė, kad įvykio vietoje radiacinis fonas nepakitęs. Suskaičiuotos ir rastosios kapsulės – trys po 50 gramų, keturios po 5 gramus ir viena – 3 gramų. Iš viso – aštuonios cezio kapsulės.

Radiacinės saugos centro specialistai nuramino – pavojaus nėra. Tačiau patvirtino, kad tam tikros cezio rūšys yra labai pavojingos. Cezio rūšių specialistai skaičiuoja apie 50.

Nustačius, kad rastos kapsulės neskleidė radiacijos, specialistai konstatavo, jog tai stabilusis cezis.

Kam galėjo būti naudojamos kauniečio rastos metalizuotos kapsulės, specialistai nesiėmė spėlioti.

Rastos ampulės neskleidė radiacijos, todėl Radiacinės saugos centro atstovai nesiėmė rūpintis jų išvežimu. Šis darbas patikėtas ugniagesiams-gelbėtojams.

Specialiąsias tarnybas ant kojų sukėlęs radinys greičiausiai bus išvežtas į bendrovę „Kauno švara“. Ten kapsulės bus padėtos specialioje toksiškoms ir sprogstamosioms medžiagoms saugoti skirtoje vietoje.

Kauno savivaldybės Civilinės saugos tarnybos vedėjas Gediminas Jankus pabrėžė, kad rastos kapsulės ir jų turinys turės būti ištirtas. „Užrašai ant tų kapsulių ne gamykliniai. Gal ten visai ne cezis. Laimei, radinys nekelia pavojaus“, – kalbėjo G.Jankus.

Jo teigimu, sulaukta daug gyventojų skambučių, kurie nerimavo dėl rastos galimai radioaktyvios medžiagos.

Cezis yra minkštas sidabriškai baltas metalas, kurio lydymosi temperatūra – 28,45 laipsnio. Cezis yra labai aktyvus ore, savaime užsiliepsnoja. Su vandeniu reaguodamas sprogsta.

Cezis ir stroncis yra pačios kenksmingiausios atliekos, susidarančios gaminant atominę energiją.


Šiame straipsnyje: cezisradiacijaugniagesiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

fizikas

fizikas  portretas
"Radioterapijoje organizmą veikia cezio skleidžiami spinduliai" .- va to tai nežinojau... oba... o kam veikt su ceziu pagal jus jei yra izotopai tokie kaip kobaltas 60 ir Iridis, kurie mano žiniai naudojami brachiterapijai? idomu kas taip samprotauja ir kodėl ugnegesiai matavo ir savo intelekto lygiu sugebėjo spresti ar viršytas radiacinis fonas ar ne? ar tai jiem suvokt apie ribines vertes? ka veikia radiacines saugos centras su ponu A.Mastausku? alio? pyktis ima už tokį straipsnį... prašau iš esmės pertaisyti straipsnį ir papildyti....

nesusipratimas Nr 2

nesusipratimas Nr 2 portretas
ir vėl patys sau prieštaraujate ir piktinate žmones kurie žino apie radiaciją kažką :) "Kadangi rastos kapsulės neskleidė radiacijos, Radiacinės saugos centro atstovai nesiėmė rūpintis jų išvežimu. Šis darbas patikėtas ugniagesiams-gelbėtojams.] Specialiąsias tarnybas ant kojų sukėlęs radinys greičiausiai bus išvežtas į bendrovę „Kauno švara“. Ten kapsulės bus padėtos specialioje radioaktyvioms medžiagoms saugoti skirtoje vietoje. Reziume tokia neaiški... Kam vežt nepavojingą radinį į radioaktyviom medžiagom saugoti skirtą vietą? kas pasakys? :) negi ta ponia iš matymo matyta su dozimetru rankose taip pasakė?

cezis

cezis portretas
pavojingas cezis yra Cs-137, kurio skilimo pusperiodis, arba pusėjimo trukmė yra ~30 metų... taigi...klausimas žurnalistam-specialistam? kuris tai radioaktyvus, ar neradioaktyvus izotopas?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių