Senamiesčio pavyzdžiai: sena ir nauja gali derėti

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Šį savaitgalį minimos Europos paveldo dienos – puiki proga pasidairyti, kaip keičiasi Senamiestis. Paveldosaugininkai sako, kad pasidžiaugti tikrai turime kuo, nors procesai ir ne tokie greiti, kaip norėtųsi.

Geri pavyzdžiai įkvepia

"Akivaizdu, kad gerų pokyčių tikrai yra", – sakė Kultūros paveldo departamento (KPD) prie Kultūros ministerijos Kauno teritorinio padalinio vadovas Svaigedas Stoškus. Anot jo, optimizmo įkvepia Centre bei Senamiestyje besitvarkantys verslininkai ir privatūs pastatų savininkai, paisantys jų nekilnojamąjį turtą supančios aplinkos įpareigojimų.

"Neįmanoma atskirti Senamiesčio ir Naujamiesčio – tarp jų nėra griežtai nubrėžtos ribos, jie susilieja, kaip ir Naujamiestis su Žaliakalniu, sudarydami vientisą erdvę, kuri yra saugoma", – atkreipė dėmesį S.Stoškus.

Paveldosaugos specialistas ima vardyti, jo manymu, dėmesio itin vertus jau baigtus, dar tebestatomus ar planuojamus tvarkyti objektus: tai naujai atgimęs pastatas Vilniaus g. 10, gebėjimo derinti senąją ir naująją architektūrą pavyzdys Pilies g., greta atgimsiantis buvusios žydų ligoninės pastatas A.Jakšto g., permainas žadančiu audeklu apgaubtas pastatas Šv.Gertrūdos ir Birštono g. sankryžoje. Su viltimi S.Stoškus žvelgia ir į buvusio "Lituanikos" fabriko teritoriją, apie kurios atsinaujinimą kalbama jau ne vienus metus.

"Manau, kad ir geri pavyzdžiai gali užkrėsti, o pasimokyti turime iš ko", – neabejoja KPD Kauno teritorinio padalinio vadovas.
Kad visi taip tvarkytųsi

Kaip vieną geriausių rekonstrukcijos pavyzdžių, kai naujas statinys puikiai dera su šimtmečius jau stovinčiais pastatais, S.Stoškus įvardija rekonstruojamą namą Kauno pilies pašonėje, Pilies g.

"Duok Dieve, kad visi taip tvarkytųsi. Čia nebandoma imituoti senovės ir nenukrypstama į kičą, kai viduryje miesto išdygsta namas šiaudiniu stogu. Architektas tikrai turi gerą akį ir skonį", – gerų žodžių S.Stoškus pažėrė šiuo objektu besirūpinančiam architektui Ryčiui Vieštautui.

Anot S.Stoškaus, džiugina ir tai, kad statybose naudojamos naujos medžiagos, bet jos neiškrinta iš įnoringo Senamiesčio konteksto, o architektas ne savivaliauja, bet visada yra linkęs pasitarti su specialistais.

Svarbu laikytis taisyklių

"Aš dar jo nebaigiau. Neperšokęs griovio, nesakyk "op", – kukliai šyptelėjo architektas R.Vieštautas. Tačiau jis neslepia, kad ypatingo stebuklo čia nėra – tiesiog reikia žinoti ir laikytis tam tikrų taisyklių.

"Vienas pagrindinių dalykų ką nors projektuojant yra elgesio taisyklės Senamiestyje. Jeigu paisai šių taisyklių, vadinasi, elgiesi teisingai", – savo darbo principus atskleidė architektas.

R.Vieštautas atkreipė dėmesį, kad Senamiesčio erdvė pradėjo formuotis prieš dešimt amžių. "Vėliau buvo suformuotas reguliarus gatvių tinklas ir pagal tai suskirstyti žemės sklypai, kuriuose nustatytos tam tikros elgesio taisyklės. Tai reiškia, kad kiekvienas žmogus statosi namą iki kaimyno ribos, langų neįrengia tam, kad prie tos sienos galėtų glaustis kitas kaimynas. Jokio vandens nutekėjimo negalima rengti į kaimyno sklypą. Kitas svarbus principas - visi pastatai turi būti ant gatvės linijos", – svarbiausius akcentus formuojant senųjų miestų urbanistiką vardijo architektas.

Anot jo, vėliau keitėsi stiliai, pastatai nebuvo vienodi, bet ir praėjus keliems šimtams metų žmogus turi elgtis pagal tas pačias taisykles.

Itin jautrioje vietoje rekonstruojamą pastatą projektavęs R.Vieštautas sakė, kad labai svarbu ir statybų procese naudojamos medžiagos.

"Laikausi principo, kad Senamiestyje galima naudoti tas medžiagas, kokios būdavo naudojamos ir Senamiesčio formavimo laikotarpiu: medis, akmuo, plyta, tinkas. Galimas ir kontrasto principas naudojant visiškai šiuolaikiškas medžiagas: metalą, stiklą, termoplastiką. Vieni dalykai Senamiestyje dera kontrasto principu, kiti – kontekstualiai. Taip mes ir balansuojame", – pasakojo specialistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marta

Marta portretas
Rašau vėl tą patį,kad Kaunui ir kauniečiams gėdą daro griūvantis senamiestis ir centre pilna griuvenų,kas darosi prieš geležinkio stotį,tiau buvęs pieno kombinatas,baikit Jūs girtis vienąkart,mes ne kvaili,tiesiog skaudu ir pikta.

artėja

artėja portretas
2019 ........ tik grybai dygt pradėjo masiškai - Kumelių gt. daugiaukštis , Jonavos/Valančiaus kampe daugiaukštis ir tos pačios fizionomijos ''paveldą saugančios'' ...........

Archkalvis

Archkalvis portretas
Tik Lietuvoje įmanomi tokie absurdai, kai "riomerynėje" įsigijęs juristo specialybę, KPD skyriaus vedėjas S.Stoškus šiame straipsnyje kažkodėl tapo "paveldosaugos specialistu" ir visu rimtumu, tarsi riešutus gliaudo ir nagrinėja globalias Kauno miesto tvarkymo, architektūros,urbanistikos, kraštotvarkos prolemas ir tarsi gilus žinovas vertina " architektų darbus. Matyt teisus buvo Leninas, kai sakė,kad kiekviena vyrėja gali valdyti valstybę.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių