Skandalingoje vaikų paėmimo istorijoje – netikėtas posūkis: tėvui pareikšti įtarimai

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Nors kauniečiai Eglė ir Gintaras po kilusio skandalo atgavo vaikus, tačiau tuo istorija nesibaigė. Tėvui pareikšti kaltinimai dėl smurto prieš vaikus, tačiau advokatai tikina, kad institucijos visais būdais nori apjuodinti šeimą.

Naujos detalės

Iš kauniečių Eglės ir Gintaro šeimos paimtų ir po mėnesio grąžintų vaikų – ketverių metų mergaitės ir dvejų berniuko – istorijoje paaiškėjo naujų faktų. Iš pradžių įtarimai smurtavus prieš vaikus buvo pareikšti tik mamai, tačiau dabar ranką prieš vaikus, įtariama, kad kėlė ir tėtis.

Prokurorai baudžiamojoje byloje dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo įtarimus pareiškė ir Gintarui.

Šeimos advokatai tikina, kad po mergaitės apklausos tėvui pareikšti įtarimai, tačiau kyla daug klausimų, ar tikrai apklausa galėjo būti pagrindu pareikšti įtarimus. Anot teisininkų, vaikui iš anksto buvo formuojama tendencinga nuomonė ir klausimai formuojami taip, kad mergaitė pasakytų, kad buvo mušama.

„Įtarimas dėl galimo smurto naudojimo prieš vaikus tėvui pareikštas praėjusią savaitę. Žiūrint chronologiškai visą įvykių seką, panašu, kad įtarimo pareiškimą lėmė mergaitės apklausa. Joje dalyvavo psichologė, du globėjai bei vaiko teisių apsaugos specialistai. Kartu su advokatu Sauliumi Dambrausku, peržiūrėjome apklausos įrašą ir mums susidarė įspūdis, kad apklausa buvo vykdyta neprofesionaliai, nes vaikui buvo duodami menami klausimai, formuojami tam tikri atsakymai. Kaip paklausė, taip vaikas ir atsako. Juk nuo kokių klausimų pradėsi, taip ir bus formuojama nuomonė“, – „Kauno dienai“ kalbėjo šeimai padedanti advokatė Rūta Visočnik.

Ji tikino, kad apklausos vaizdo įraše matyti, jog specialistais vaikui neaiškino, kodėl jis yra pas laikinuosius globėjus, kodėl reikia jį apklausti, nebuvo jokio įžanginio žodžio apie esamą situaciją, o iš karto prasidėjo klausimų lavina. Be to, įraše matyti, kad mergaitė buvo pavargusi ir norėjo kuo greičiau išeiti iš apklausos kambario.

„Tokioje situacijoje vaikas atsakinės bet ką, kad tik greičiau išeitų. Kadangi dar ir klausimai kryptingi, tad vaikas kaip norėsi, taip ir atsakys. Toks bendras įspūdis liko peržiūrėjus apklausos vaizdo medžiagą. Mes neturime žinių, kad būtų apklaustas berniukas, tokių duomenų bylos medžiagoje nematėme“, – sakė R.Visočnik.

Ikiteisminiame tyrime Eglei perkvalifikuoti įtarimai ir dabar ji patraukta atsakomybėn už viešosios tvarkos sutrukdymą. Įtarimai dėl smurto mamai nepanaikinti. „Reikia suprasti, kad pliaukštelėjimas vaikui viešojoje vietoje yra neleistinas ne tik vaiko atžvilgiu, bet ir aplinkinių, nes juos trikdo. Kiek esu susipažinusi su bylos duomenimis, manau, kad Eglė viešosios tvarkos nepažeidė. Kaip tik labiau atrodo, kad tas žmogus, kuris ją persekiojo, galėjo labiau sutrikdyti viešąją tvarką“, – kalbėjo advokatė.

Tolimesni žingsniai

Teisininkė pripažino, kad kai būna pradėtas ikiteisminis tyrimas, jis paprastai užtrunka, nes reikia įvertinti visas bylos aplinkybes, tačiau advokatai sieks, kad tyrimas būtų nutrauktas.

„Teiksime prašymą dėl ikiteisminio tyrimo nutraukimo, nes matome, kad nėra pagrindo toliau jį tęsti“, – sakė R.Visočnik.

Ji pridūrė, kad susipažinus su vaizdo įrašu, padarytu Panemunės šile, kurį padarė tarnyboms apie smurtą pranešęs vyras, taip pat yra neaiškumų. Įraše matosi agresyvus vyro elgesys, kuris galėjo sukelti stresą tiek vaikams, tiek mamai Eglei.

„Iš pateiktos vaizdo medžiagos manome, kad būtent to vyro atžvilgiu turėtų būti pradėtas ikiteisminis tyrimas, nes jis pats labai agresyviai elgėsi. Tai, ką jis pats nufilmavo, atrodo ir skamba labai agresyviai Eglės ir dviejų vaikų atžvilgiu, nes jie viską girdėjo. Tokį skundą ketiname pateikti artimiausiu metu“, – kalbėjo šeimą ginanti teisininkė.

Atėmė vaikus

Kaip jau buvo rašyta, visuomenę sukrėtė Panemunėje gyvenančių Eglės ir Gintaro istorija, kuomet po pasivaikščiojimo Panemunės šile, šeima neteko dviejų vaikų – trejų metų mergaitės ir dvejų berniuko.

Viskas vyko praėjusį mėnesį, kai mama su vaikais išėjo į šilą pasivaikščioti, tačiau berniukas staiga pradėjo bėgti. Mama norėdama jį sudrausminti, pliaukštelėjo per rankas. Tai matęs praeivis paskambino policijai ir mama buvo sulaikyta, o tėvui teko vežti vaiką į ligoninę tam, kad būtų patikrinta, ar nėra smurtinių žymių. Nieko neradus, vaikų teisių specialistai vis tiek atėmė vaikus.

Paimtų vaikų istorija sukrėtė ne tik tėvus, bet ir įvykį mačiusius kauniečius. Atsitiktinai pro šalį važiavę žmonės baisėjosi vaikų teisių specialistų veiksmais ir matytą vaizdą apibūdina kaip vieną baisiausių, kokį tik yra matę. „Kauno diena“ primena, kad tėvas tuo metu su vaiku jau buvo po gydytojų apžiūros ir su pareigūnais važiavo į namus. Tačiau jam pasidarė bloga, o automobilyje pradėjo verkti sūnus, todėl pareigūnams sustojus, jis paėmė vaiką ant rankų ir apimtas streso, šaukė žmonių pagalbos. Tai tarnybos įvertino, kaip pasipriešinimą, todėl ir atėmė vaikus.

Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistai prabilo tik po kelių dienų. Surengtoje spaudos konferencijoje jie tikino, kad vaikai iš kauniečių šeimos paimti ne dėl to, jog mama pliaukštelėjo, o dėl to, kad vaikams tuo metu šeimoje nebuvo saugu.

Dėl šio atvejo visuomenėje kilo pasipiktinimo banga, todėl po beveik mėnesio mažyliai buvo grąžinti tėvui. Prokuratūrai panaikinus mamai Eglei draudimą matytis su dukrele, į namus pas vaikus galėjo grįžti ir ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oranzinis

Oranzinis portretas
O , kaip visiem idomu.Net rudenine depresija isgaravo.

skaitytoja

skaitytoja portretas
dabar jaunos seimos vengs tureti vaiku -pavojinga,gereu suniukus , gal neatims?

AS

AS portretas
Sunaikinsit sia seima , juk sveikats negelezine , nori parodyti , kokie mes galingi ..... SIAUBAS
VISI KOMENTARAI 121

Galerijos

Daugiau straipsnių