Skandalingoje kauniečių istorijoje – skirtingos Kručinskų ir tarnybų versijos

Skandalingoje kauniečių Kručinskų vaikų paėmimo istorijoje aiškėja skirtingi tėvų ir paslaugų šeimai tarnybų pasakojimai.

Dėl galimo smurto prieš mažametį sūnų teisiama Eglė Kručinskienė pasakoja, kad šeima atsisakė visų siūlomų paslaugų, o paslaugas teikianti institucija jas ir toliau teikia.

Įsivyravo ramybė

Moteris tikina, kad situacija šeimoje pagerėjo po to, kai jie atsisakė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VTAĮT) jiems siūlomų paslaugų.

„Vaikai jaučiais geriau. Ypač po to, kai atsisakėme tos vaiko teisių pagalbos, nes labai vargino ta pagalba ir tie žmonės svetimi, jų tikėjimas, kad esi kažkoks smurtininkas ir, kad tave visą laiką reikia sekti, stebėti. Tuomet, kai jie ateidavo, namuose tvyrojo įtampa, o dabar vaikai pradeda atsipalaiduoti, darosi ramesni, stengiasi išsikalbėti, jų širdelės pradeda gyti nuo įtampos, nors jie viską primena iki šiol“, – šiandienos situaciją apibūdina E. Kručinskienė.

Tuoj po skandalingojo įvykio, kai iš šeimos dėl galimo smurto buvo paimti vaikai, Kručinskams buvo pasiūlyta lankytis pozityvios tėvystės kursuose bei kitos specialistų paslaugos.

Sutuoktiniai kažkiek laiko naudojosi specialistų pagalba, tačiau jų sprendimas priimti teikiamą pagalbą pasikeitė šeimai susigrąžinus mažamečius vaikus.

„Mes dabar visiškai nebendradarbiaujame su įstaigom. Jie nuo mūsų pasitraukė. Kartą per mėnesį nueiname. Jie nebeturi mums ką pasakyti. Pasižiūrėjo mūsų namus, pamatė, kad juose vaikams nėra jokios grėsmės ir paliko mus ramybėje“, – dėstė E. Kručinskienė.

Kauno miesto socialinių paslaugų centro Socialinių paslaugų šeimai skyriaus vedėja Birutė Mikulėnaitė situaciją apibūdino kiek kitaip.

„Jiems toliau teikiamos socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo paslaugos, kitaip sakant, socialinio darbuotojo pagalba. Numatytas socialinio darbuotojo lankymasis šeimoje, be to, tėvai turi dar ir kitų įsipareigojimų“, – paaiškino B. Mikulėnaitė.

Kadangi šeima turėjo problemų dėl galimai netinkamo elgesio, tai paslaugos buvo orientuotos į tai, kad pastiprinti tėvelių gebėjimą bendrauti su vaikais.

Dėmesys tėveliams

Buvo numatyta, kad su tėvais vyks pokalbiai apie vaikų auklėjimo būdus, kaip reikėtų apsieiti be netinkamo elgesio su vaikais, kaip rasti kompromisus. Su tėveliai kalbama, kaip reikėtų rūpintis vaikų sveikata ir daugybė kitų dalykų, skirtų pozityviam auklėjimui ir šeimos darnai.

Paprastai tėveliams siūlomi straipsniai apie tėvystę, knygos, kurias jie gali pasiskaityti. Vėliau su specialistai kartu aptariamos perskaitytos mintys.

„Kadangi šeima turėjo problemų dėl galimai netinkamo elgesio, tai paslaugos buvo orientuotos į tai, kad pastiprinti tėvelių gebėjimą bendrauti su vaikais“, –  paaiškino Socialinių paslaugų šeimai skyriaus vedėja B. Mikulėnaitė.

Tuo tarpu E. Kručinskienė leido suprasti, kad tai, ką tarnybos daro, iki šiol tėra formalumas. „Aiškina, kad turi atlikti tą pareigą iki balandžio, tačiau jie mums neturi ką pasakyti, ar padėti. Kas toliau? Nežinau. Vyrui sakė, kad taip lengvai mūsų nepaleis. Gal kokią kitą priežiūrą nustatys, apribojimus“, – teigė ji.

Socialinių paslaugų šeimai skyriaus vadovė patvirtino, kad susitikimai su tėvais yra reti dėl jų atsisakymo bendrauti, tačiau jie vis tiek vyksta.

„Negaliu komentuoti to, ką sako mama. Mūsų darbuotojai dirba savo darbą. Turint galvoje, kad šeima visada buvo nusiteikusi nedraugiškai, pabrėžia, kad jiems tai yra primesta, todėl paslaugų tekimas yra retesnis. Tačiau negalėčiau sakyti, kad šeima visai nebendradarbiauja“, – pastebėjo B. Mikulėnaitė.

Spręs pavasarį

Pasak B. Mikulėnaitės, balandžio mėnesį bus rengiamas atvejo vadybos posėdis ir tada komisija kartu su tėvais spręs, ką daryti toliau.

„Kažkiek įtakos turės ir teismo sprendimas dėl smurto, tačiau mes labiau žiūrime iš savo pusės. Vertiname tai, ką tėveliai darė, kaip darė, kaip jiems sekasi, ką pavyko mums kartu pasiekti“, – vildamasi bendrų su tėvais pastangų rezultatų aiškino Socialinių paslaugų šeimai skyriaus vedėja.

Du mažučiai vaikai iš šeimos buvo paimti VTAĮT specialistams nustačius antrąjį grėsmės vaikams lygį. Pagal nuo praėjusių metų liepos galiojančią vaiko apsaugos tvarką, kai nustatytas antras grėsmės lygis, vaikai iš šeimos paimami.

Kauniečių Kručinskų atvejų taip ir įvyko, tačiau kilus skandalui, keliems Kauno teisininkams ir kitiems patarėjams stojus šeimos pusėn situacija pakito.

Dėl smurto prieš mažametį teisiama E. Kručinskienė sutriko paklausta, ar išlikęs anksčiau nustatytas grėsmės vaikams lygis.

„Primename, jog atvejo vadybos posėdžio metu, bendru posėdžio dalyvių sutarimu, buvo priimtas sprendimas, leidžiantis vaikus grąžinti tėvams. Teisės aktai dėl grėsmės vaikui lygio vertinimų nėra pasikeitę“, – informavo VTAĮT Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Daukšienė

Kovo 5 dieną Kauno apylinkės teisme vyksiančiame E. Kručinskienės bylos nagrinėjime numatyta apklausti į praėjusį posėdį neatvykusį Gintarą Kručinską, dar vieną liudytoją ir E. Kručinskienę, kuri pasirinko parodymus teisme duoti tik po visų liudytojų apklausų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bambeklis

bambeklis portretas
Kiek galima kankinti šeimą...

vilnietis

vilnietis portretas
Žinote jau pabodo Krušinskai, gal pakeiskite "plokštelę". Kam reikalinga žmogeli tavo gynyba jie turi advokatą, nusiramink ir eik pasivaikščioti, lauke kvepia pavasariu, išsivalysi smegenis,

Nesvarbu jau.

  Nesvarbu jau. portretas
Kokia demokratija ir žodžio laisvė , kad ištrinėt komentarą , kuriuo gyniau Krušinskų šeimą prieš vaikų grobikus ❓
VISI KOMENTARAI 41

Galerijos

Daugiau straipsnių