Skurdesniems kauniečiams – didesnė kompensacija už privatų darželį

Kauno miesto tarybos nariai jau antrą posėdį iš eilės ginčijosi dėl to, kaip padėti tėvams, kurių vaikai nepateko į darželius, ir galiausiai sutarė labiau paremti mažesnes pajamas gaunančias šeimas.

Kauno miesto tarybos nariai jau antrą posėdį iš eilės ginčijosi dėl to, kaip padėti tėvams, kurių vaikai nepateko į darželius, ir galiausiai sutarė labiau paremti mažesnes pajamas gaunančias šeimas.

Nuo kitų metų liepos tėvai, kurių vaikams neužteko vietos savivaldybės išlaikomuose darželiuose, galės gauti pinigines kompensacijas, jeigu savo atžalas nuspręs vesti į privačius darželius. Šiandien miesto tarybos nariai nusprendė šeimoms, kurių pajamos per mėnesį neviršija 20 MGL arba 2600 litų, iki 175 eurų suma kompensuoti mokestį už privatų darželį. Jeigu pajamos bus didesnės, o vaikas liko be savivaldybės darželio, privačią ikimokyklinio ugdymo įstaigą pasirinkę tėvai galės gauti iki 100 eurų kompensaciją.

Lapkričio pradžioje liberalams pasiūlius kompensuoti dalį išlaidų tėvams, kurie pasirenka vesti vaiką į privatų darželį, nes negavo vietos savivaldybės ikimokyklinio ugdymo įstaigoje, tuo viešai ėmė piktintis socialdemokratai. Jie pareiškė, kad taip norima remti verslą ir turtingas šeimas, kurioms galbūt tos paramos ir nereikia.

Jie suskubo parengti sprendimo projektą, kuriuo siūlė keisti ankstesnį sprendimą ir savivaldybės lėšomis kompensuoti iki 175 eurų už privatų darželį, jeigu šeimos pajamos per mėnesį sudaro tik 2600 litų.

„Turime remti blogiausiai socialiai gyvenančias šeimas, o ne visus“, – pareiškė Socialdemokratų frakcijos lyderis Valys Venslovas, vadovaujantis Švietimo ir sporto komitetui. Jo teigimu, šiuo metu eilėje patekti į Kauno darželius laukia apie 580 mažųjų kauniečių, o apie 40 proc. iš jų galėtų gauti iki 175 eurų kompensaciją, jeigu rinktųsi privatų darželį.

Liberalas Simonas Kairys suabejojo Švietimo ir sporto komiteto V.Venslovo kompetencija, kuris, anot S.Kairio, neįvardijo, kad socialiai jautrios šeimos ir taip turi pirmenybę patekti į savivaldybės išlaikomus darželius.

„Papildykime jau esamą sprendimą, paskirkime didesnę kompensaciją toms šeimoms, kurioms reikia“, – ragino liberalas Rimantas Mikaitis, priminęs, kad Švietimo ir sporto komitete dėl to susitarti nepavyko.

Tarybos narė Gintarė Skaistė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos vardu pasiūlė nenaikinti anksčiau aptvirtintos iki 100 eurų kompensacijos visiems tėvams, kurie, negavę vietos savivaldybės darželyje, nusprendžia vaiką vesti į privatų darželį, o socialiai jautrioms šeimoms kompensaciją didinti iki 175 eurų.

Kai kurie tarybos nariai abejojo, ar mažas pajamas gaunančios šeimos rinksis privačius darželius net ir tada, kai savivaldybė kompensuos dalį mokesčio, nes suma vis tiek bus nemaža. Kiek šeimų naudosis tokia galimybe, greičiausiai paaiškės tik tada, kai 2015 m. liepą įsigalios tarybos priimti sprendimai.

„Pritariame kompromisiniam variantui. Tie, kurie uždirba mažiau, turi būti paremti labiau. Darželiuose trūksta vietų, ir tai ne tėvų, o savivaldybės problema, nes savivaldybė turi užtikrinti galimybę leisti vaikus į tokias įstaigas“, – pridūrė „Vieningo Kauno“ frakcijos seniūnas Povilas Mačiulis.

Po diskusijų kompromisiniam siūlymui politikai pritarė vienbalsiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas1

jonas1 portretas
Šiaip skurdžiai neturėtų vesti vaikus į privačius darželius.

hyhy

hyhy portretas
esminis klausimas:kodel iki siol nesutvarkytas darzeliu klausimas?kuri partija buvo paskelbus bado streika del musu vaiku?

palaukite ponai

palaukite ponai portretas
Pirmas dalykas -jūs nei vienas neišsiaiškinote kodėl darželiuose nėra vaikams vietų:)Pasirodo kad vietos "užimamos"pagal dar negimusių vaikų sąrašus:)Pasirodo pagal "kyšius'ir pažinti yra galimybė gauti vietas.Kur oficialųs patikrinimai .auditai ir išvados dėl vaikų vietų skaičiaus darželiuose?Ar buvo pateikta tai visuomwenei? Visas šitas bumas matyt sudaromas tam kad pasipinigautų "privatus"darželiai iš visų mūsų mokesčių mokėtojų kišenės.Juk biudžetą sunešame mes.Vaikų kaip nekeista gimstatmumas mažėja -bent jau taip yra trimituojama visuomenėje -tai kaip gali trūkti vietų darželiuose?Kur logika?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių